8 tips för att härda dina fötter för att förhindra blåsor

När du campar är vandring svårt att undvika – det finns inget bättre sätt att uppleva naturen än att vandra. Men ju längre du går, desto oftare får du blåsor. Otaliga gånger drabbades jag av dessa otäcka sår – ibland förlamade de mig för att jag hade dem på båda fötterna. Men allt eftersom åren gick märkte jag att huden på mina fötter blev sträv och jag tappade benägenheten att få blåsor. Det fick mig att fundera på olika sätt att härda dina fötter för att förhindra blåsor.

För att göra dina fötter hårda, håll dem så torra som möjligt; du kan prova att gnugga med alkohol, byta strumpor regelbundet eller gå med ventilerade skor när du förbereder dig för vandringen. Din hud blir också strävare när du gradvis gå längre sträckor och håll ett relativt långsamt tempo (du kan också prova ”Fox Walk” som beskrivs nedan).

Dessutom rekommenderar jag att du bär två par syntetiska strumpor – på så sätt absorberas svetten snabbt, samtidigt som friktionen minskar och andningsförmågan bibehålls.

1. Gnid in alkohol

Den första metoden jag kommer att diskutera är att gnugga fötterna med alkohol.

Om du letar efter olika tekniker för att skärpa upp din hud är chansen stor att du redan har stött på den här, främst för att den fungerar SNABBT.

När du applicerar tvättsprit på dina fötter flödar vatten gradvis till dem från de olika lager som din hud består av. I praktiken fungerar alkohol som salt, även om du behöver använda mindre av det och du kan få jobbet gjort på några dagar.

Lösningen jag föreslår att du använder är känd som ”kirurgisk denaturerad sprit”, som huvudsakligen är gjord av isopropylalkohol – den skiljer sig från den konventionella etanolen, ingrediensen i alkoholhaltiga drycker.

Denna metod fungerar bra, även om du också måste ta hänsyn till att din hud torkar ut för mycket, vilket kan orsaka sprickor. Därför föreslår jag att du bara applicerar lösningen mellan tårna och hoppar över de leder som är benägna att slita sönder.

2. Byt strumpor regelbundet

Om du förbereder dig för en lång promenad och är intresserad av att förebygga blåsor, rekommenderar jag att du byter strumpor oftare än du brukade.

När vi går till olika platser, som till jobbet eller skolan, tenderar våra fötter att svettas. Vanligtvis håller vi dock med samma par strumpor till slutet av dagen – när vi äntligen kommer hem.

Problemet här är att din svett håller dina fötter återfuktade, vilket förhindrar de önskade torra förhållandena. Ungefär veckor innan din vandring rekommenderar jag att du har två till tre extra par strumpor i väskan.

Så fort du känner att det börjar bli svettigt, bege dig till närmaste toaletter och byt till ett par torktumlare.

3. Gå gradvis längre sträckor

Har du någonsin haft en chans att spela stråkinstrument? Tja, om du har gjort det så vet du säkert att fingrarna börjar göra ont efter ett tag. Ändå, ju längre du spelar, desto grovare blir din hud och gradvis kommer du att kunna spela längre.

Som tur är anpassar sig våra kroppar till omgivningen så att vi kan uthärda smärta och obekväma tillstånd längre. Detsamma gäller dina fötter: vill du gå en längre tid utan att få blåsor behöver du träna.

  5 bästa Kokanee-spön för användning med en downrigger

Ju mer dina fötter är anpassade, desto mer kan du gå utan att skada dig. Innan du åker på camping eller backpacker, spendera några veckor med att jogga.

När du tränar, gå längre sträckor gradvis så att din hud hårdnar och inte blir blåsor. Men av min erfarenhet, även om blåsor uppstår, kommer din hud att hårdna när såret har läkt.

4. Prova The Fox Walk

När jag undersökte olika sätt att rugga upp din hud, stötte jag på en term som jag inte var bekant med: ”Fox Walk”. Det var tydligen så våra förfäder gick innan moderna skor uppfanns: barfota.

Den här typen av promenader fördelar din vikt mer effektivt genom att tvinga dig att rikta in dina fötter parallellt utan vinkel mellan dem.

När du lägger foten på marken, rör den först med bladets område (den laterala delen av dina fötter) – på så sätt känner du skarpa hinder innan du använder hela din kroppsvikt.

Enligt folk på internet – ju mer du tränar att gå barfota, desto mer robust och motståndskraftig blir din hud.

5. Bär två par strumpor

Av min erfarenhet är det bättre att bära två par strumpor när man går långa sträckor. Jag har noggrant utarbetat orsakerna till detta Denna artikeldär vi går igenom alla missuppfattningar och förvirringar som vandrare ofta möter.

Utöver de fördelar som diskuteras, kommer promenader med två par också att hjälpa dig att få grövre hud på fötterna – låt mig förklara varför.

I allmänhet, när du bär två lager strumpor absorberas svetten bättre och dina fötter fixeras. Det inre lagret, som ska vara en syntetisk strumpa som fungerar som en liner, absorberar fukt runt din hud och fördelar friktionen jämnt.

Det yttre lagret, som inte heller får innehålla några naturliga fibrer, förhindrar dina fötter från att glida och friktion (vilket är den främsta orsaken till blåsor).

Om du vill hålla dig till ett par går det bra, men se till att dina vandringskängor har precis rätt storlek och att sockorna andas (det är därför det är bäst att välja syntetiska tyger).

6. Gå långsammare

Ett av de bästa sätten att grova upp huden runt dina fötter är att gå i en långsammare takt. Kommer du ihåg när jag sa att du borde träna och gradvis gå längre sträckor?

Jag noterade också att att gå barfota också skulle fungera, baserat på idén att utmaning av dina fötter kommer att skapa grövre hud.

Tja, om du springer långsammare kommer du att dra fördel av denna utmaning och utöka effektiviteten till maximal kapacitet.

Låt oss säga att du började förbereda din resa genom att gå nerför din gata två gånger i veckan. Om du tar det exakta avståndet och går i ett långsammare tempo kan dina fötter utmanas dubbelt så mycket samtidigt som du håller dig till samma träningsplan.

Vänligen ta mitt råd och öva smart – att utmatta dig själv kommer inte att ge dig några resultat och kan till och med göra saker värre.

  Hur man säkert kör en vattenskoter i grovt vatten

7. Förbered dig med vandringskängor

Vid det här laget har du förmodligen de vandringskängor du planerar att gå med. Det finns många skillnader mellan vandringskängor och kängor, även om jag kommer att fokusera på deras andningsförmåga här.

I allmänhet är vandringskängor mer ventilerade än stövlar, eftersom de oftast har mesh på sidorna. När dina strumpor absorberar svetten runt din hud, avdunstar det mesta genom nätporerna och dina fötter förblir torra.

Tja, torra förhållanden är precis vad vi längtar efter när vi försöker få grövre hud och undvika blåsor. Av den anledningen rekommenderar jag att du förbereder din resa genom att vandra med vandringskängor istället för stövlar.

Men om dina stövlar har Gore-Tex-teknik är chansen stor att de andas och att du kommer att träna bra i dem.

8. Fördärva inte dina fötter

Om du vill ha grövre hud, gör allt du kan för att inte förstöra dina fötter.

Med det menar jag att man inte ska använda produkter som innehåller smörjande ingredienser. För damerna bland er: applicera inte krämer före sänggåendet för att mjuka upp din hud.

Metoderna jag diskuterade ovan fokuserar på att torka dina fötter (dvs gnugga dem med alkohol i några dagar). Jo, hydrering skulle göra tvärtom och sakta ner torkningsprocessen.

Jag rekommenderar också att undvika tvålar märkta med ”fuktgivande” – de innehåller vanligtvis oljor som mjukar upp din hud.

Hur förhindrar man att blåsor bildas?

Så du har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att härda din hud, men på din promenad märkte du att en blåsa bildades. Jo, anledningen till att det hände är att dina fötter ständigt gnuggade mot något, troligen innersulan.

Därför är det bästa sättet att förhindra blåsor från att bildas att minska dessa friktionskrafter så mycket som möjligt. Se först till att linda in den med bandage som kommer att fungera som ett stoppningslager.

Om du inte har köpt en ännu, gör det, de kommer att göra stor skillnad när du går långa sträckor.

Se också till att byta strumpor oftare under vandringen – det är viktigt att hålla dina fötter så torra som möjligt.

Om du inte har tagit med dig många extra par – det går bra, häng bara de fuktiga utanför ryggsäcken medan du vandrar i torkparet.

Slutligen, se till att du tar pauser oftare och ge din hud en chans att läka och slappna av. Om du inte gör det kommer blåsan att börja svälla och så småningom bli värre.

Hur härdar man blåsor snabbt?

Som du säkert vet läker blåsor snabbare och gör mindre ont när de blir hårda, eller med andra ord torra.

Kommer du ihåg metoderna jag just nämnde för att rugga upp din hud? Tja, detsamma kommer att fungera för att göra blåsorna hårdare när de väl dyker upp.

Om du vill rugga upp så snabbt som möjligt, använd spriten jag rekommenderade (se till att applicera den på den ömma huden varje gång du tar en paus).

När jag sökte på internet efter andra idéer stötte jag på en anmärkning som sa att applicering av vinäger också skulle fungera. Personligen har jag inte provat det, även om sunt förnuft skulle säga att om du redan har en runt huset så kan det inte skada att prova det.

  Hur bogserar man en handikappad basbåt bakom en annan båt?

Om du vill skynda på saker och ting, se till att du byter strumpor oftare – du kanske till och med måste kasta dem och gå i sandaler.

Kom ihåg att ju mer du utsätter blåsan för torr luft och mindre fukt, desto snabbare stelnar den och läker.

Hur lång tid tar det för en blåsa att läka?

Enligt min erfarenhet tar blåsor tid att läka – enligt en pålitlig källa det kan till och med ta flera veckor. Du kan naturligtvis förkorta eller förlänga den perioden genom hur du hanterar den.

Om du fortsätter att gå och din hud fortsätter att drabbas av skav och skav, kan det ta längre tid och till och med leda till operation.

Men när jag får blåsor tenderar jag att minska belastningen på mina fötter och använda mina käppar oftare – på så sätt kan jag knappt känna smärtan på ungefär en vecka.

Ska jag fortfarande härda mina fötter?

Jag har pratat mycket och beskrivit så många sätt att strama upp din hud så att du inte får blåsor. Fast är det verkligen värt det? Ska jag lägga min tid på att gnugga fötterna med alkohol istället för att fokusera på andra saker?

Jo, jag tror att din hud så småningom kommer att stelna om du faktiskt vandrar och njuter av naturen utan att ens tänka på blåsor – det var vad som hände mig.

Ändå skulle jag inte säga att genvägar är totalt slöseri med tid; om du tror att de kan hjälpa dig och de inte tar för mycket tid och ansträngning, gör det.

Slutsatser

Sammanfattningsvis leder allt jag sa ovan till två slutsatser: du kan härda dina fötter genom att upprätthålla torra förhållanden eller genom att träna.

Det är svårt att säga vilken metod som fungerar bäst eftersom det tar tid och kan variera från person till person. Ändå hade min erfarenhet lärt mig att prova saker gradvis, och för det skulle jag börja träna – prova att gå tre gånger i veckan och öka avståndet då och då.

Om det inte fungerade för dig, prova att grova upp huden genom att gnida alkohol, chansen är stor att det torkar ut dem ganska snabbt.

Om du använde fuktgivande produkter, släng dem. Att skämma bort dina fötter skulle skjuta upp tiden när de blir hållbara och tål långa avstånd.

Tyvärr förhindrar dessa tekniker inte blåsor 100% av tiden och de otäcka såren kan fortfarande uppstå.

I så fall rekommenderar jag att du använder dina käppar och tar så många pauser som möjligt. Med andra ord, låt din hud vila och ge den den tid den behöver för att läka.

Tja, jag hoppas att min artikel pekade dig i rätt riktning och hjälpte dig att utveckla en stensäker strategi för att undvika blåsor. Om inte, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!