8 sovsäcksalternativ: ultralätt, vanlig, gör-det-själv

Försöker du spara vikt på ditt nästa ryggsäcksäventyr? Sömnsystemet är en av de tyngsta delarna av din last – finns det något sätt att skära ett kilo utan att frysa?

Det mest lönsamma alternativet till en ultralätt sovsäck är ett campingtäcke. Andra ultralätta alternativ för varmare väder (över 55 grader Fahrenheit) inkluderar flera typer av filtar, sovsäcksfoder och till och med bara en bivy med varma kläder.

Oavsett om du campar i kallt eller varmt väder, finns det sovsäcksalternativ som kan hålla dig bekväm utan extra bulk. Fortsätt på och du kommer att lära dig varför ultralätta sovsäckar är värt besväret och vilka andra alternativ som finns.

Alternativ till sovsäckar

Så, det är några skäl varför du kanske inte vill ha en sovsäck. Låt oss titta på några alternativ.

Täcken

När det gäller att skapa högsta möjliga värmenivå anser de flesta att sovsäckar är deras enda alternativ. Dock, campingtäcken kan visa sig vara ännu effektivare ofta. Detta gäller särskilt om du campar i mycket kalla temperaturer.

Det som främst skiljer campingtäcken från sovsäckar är designen. Som du säkert vet, sovsäckar är gjorda för att omsluta hela din kropp. Å andra sidan täcker ett campingtäcke bara ena sidan av din kropp (som en filt).

Istället för att omsluta hela sovsäcken har ett campingtäcke ofta en sådan fotstöd som dessa. Detta gäller inte alla campingtäcken – ibland är det som en filt.

Även om det låter som att den här skillnaden kan innebära att ett campingtäcke inte kommer att hålla dig varm också, de visar sig faktiskt ofta vara lika effektiva som en sovsäck som lämpar sig för samma temperaturområde. Dessutom campingtäcken som t.ex Therm-a-Rest Vesper (Thermarest hemsida) väger drygt ett kilo, vilket gör dem ännu lättare att packa och bära än många ultralätta sovsäckar.

Hemligheten med campingtäcken ligger i tanken att botten på sovsäcken inte är lika effektiv för att hålla dig varm eftersom du krossar isoleringen med din egen kroppsvikt. Faktum är att den enda anledningen till att du kan hålla dig varm är ditt isolerande liggunderlag.

  Finns det björnar i Joshua Tree National Park? (Vad du behöver veta)

Det är därför du inte packar allt material till sovsäcken, utan bara packar det som verkligen håller dig varm.

Så om du letar efter ett alternativ till en sovsäck som kan ta dig in i kalla temperaturer är ett campingtäcke ett utmärkt alternativ. Det finns till och med flera campingtäcken som anses vara ultralätta om du vill gå ner så mycket i vikt som möjligt.

Kom dock ihåg, särskilt i kalla temperaturer, a campingtäcke är designat för att användas med ett liggunderlag. (låt oss inse det, du behövde en till din sovsäck ändå)

Camping filtar

Så det här är lite roligt, men campingfiltar och campingtäcken är två olika saker.

Ett campingtäcke är designat som ersättning för en sovsäck och kan därför användas vid temperaturer under 40 grader. En campingfilt kan se ut som om den är gjord av samma typ av material, och kan till och med vara fylld med dun som en sovsäck eller ett campingtäcke… men det är bara en filt.

Så om du letar efter ett rektangulärt tygstycke för att hålla dig varm i temperaturer på 55-60 grader är en campingfilt ett bra alternativ.

Det finns många alternativ här. Till exempel Rumple Nanoloft (REI) filt är gjord för att ge mycket värme. Detta alternativ är också gjort med ett material som är lättare att rengöra. Ytterligare, på mindre än 1,5 pund kan du slå vad om att denna filt inte kommer att tillföra mycket till ditt pack.

Denna campingfilt (Amazon) är också ganska lätt och har poppers att konvertera till en poncho. För låt oss inse det, en kall morgon vill du inte ta dig ur täcket när du vaknar i ditt tält – ja, med det här kanske du inte behöver. 🙂

Om du försöker packa så lätt som möjligt, du kanske undrar om du ens behöver en kudde för din campingresa överhuvudtaget, än mindre en riktig campingkudde. Det är en rättvis fråga! För att hjälpa dig att fatta det beslutet själv har vi samlat några av fördelarna och nackdelarna med campingkuddar i vår artikel om ämnet. Kolla in det här.

  Varför är kylarlocken ihåliga? Enkla sätt att uppgradera din kylare

Filtar hemifrån

Om du inte försöker ryggsäcka, men vill ha det bekvämt och inte vill krypa ner i en sovsäck, kan du helt enkelt välja att ta med (helst dina mindre lyxiga) filtar hemifrån.

Vi gör faktiskt det här – jag kommer att dela ett foto av vår tältsäng som vi tog när min fru var gravid i flera månader, men om du vill se mer information om exakt hur man gör en bekväm tältsäng med saker du kanske har , se till att sedan kolla in det här.

Gammalt använt täcke med flera lager filtar och kuddar i ett litet tvåmannatält
Gammalt solblekt täcke förvandlat till en superbekväm tältsäng

Filtarna hemifrån håller dig varm, men kom ihåg att du fortfarande behöver isolering under dig. Dessa filtar är bra för en vanlig madrass, som har ett riktigt högt isoleringsvärde, men om du sover på golvet kommer förmodligen att sova på några filtar innebära att den sida av din kropp som ligger mot golvet blir kall.

Använd skumkuddar med slutna celler för isolering, eller något som är utformat för att hålla värmen. Detta är avgörande i alla lägersängar.

Sovsäcksfoder

En sovsäcksfoder brukar användas som den första försvarslinjen mellan dig och din sovsäck. Istället för att låta din sovsäck fånga all din funk, fångar sovsäcksfodret den (vilket är mycket lättare att tvätta).

vanliga, dessa liners är extremt lätta eftersom de bara är avsedda som en barriär, inte ett tillägg avsett att skapa mer värme. Dessutom är de också väldigt kompakta. Eftersom de inte har vikten eller tjockleken av en sovsäck, är sovsäcksfoder mycket lätt att packa och bära.

Om du campar där du vet att natttemperaturerna inte kommer att sjunka för lågt, då du kan helt enkelt välja att bara sova i en sovsäck istället för att packa hela sovsäcken. Det håller din extra vikt till ett minimum och håller dig skön och sval på natten.

  Campingetikett: Vad man bör och inte får göra (hur man blir en modellcamper)

Om jag skulle välja en temperatur skulle jag säga att om den inte kommer under 68 grader Fahrenheit kan du enkelt klara dig med en sovsäcksfoder.

Tänk på att detta inte är ett lämpligt alternativ om det blir kallare på natten. En sovsäcksfoder ensam håller inte tillräckligt med värme.

Woobies

Om du inte är en extrem campare är det mycket möjligt att du aldrig har hört talas om en woobie filt. Rykten säger att denna term i sig kommer från militära poncholiners.

En woobie är mångsidig och uppskattas av många soldater. konto dessa ut på Amazon och läs recensionerna om du vill veta vad jag menar.

Du kan använda en sådan rejäl filt när du ska campa i milda temperaturer. Jag skulle själv inte använda den under 65 grader, men om du letar efter ett robust alternativ till en ultralätt väska är det här en möjlig idé.

Bivackväska

En bivvy säck, eller bivack säck, är ett verktyg som ofta används i stället för ett tält. Eftersom Bivy-väskor är så mycket mindre och lättare, de som slår läger under vandring, eller helt enkelt inte planerar att spendera tid i tältet förutom att sova, kan ha nytta av att använda en Bivy-väska istället.

Även om det ofta är så att campare byter ut sitt tält mot en Bivy-säck istället för sin sovsäck, det finns ingen anledning till varför du inte bara kan sova i Bivy-väskan när det är tillräckligt varmt ute. Ett annat alternativ kan vara att kombinera den med en sovsäcksfoder eller liknande om du behöver någon sorts filt att sova med.

SOL escape Bivy är skicklig på detta, den har värmereflekterande material på insidan för att behålla så mycket värme som möjligt och väger bara 5,5 oz. Att titta på på REI.

Den här killen provar denna bivy här om du vill se hur det skulle vara:

Testutrustning, SOL Escape Bivvy, (del 2)

Med den här typen av sovarrangemang har du även en kudde och din bivy utöver dina varma kläder.

Presenningar

Presenningar används ofta till bushcraft och används ofta som skydd, men en presenning kan även fungera som en filt om du är i kläm. En presenning i sig är kanske inte det bekvämaste alternativet, men det är en som kan hålla dig torr och skyddad från väder och vind.

Detta är bara ett av många sätt en presenning kan vara användbar. Otäck lär dig mer om hur du kan använda en presenningkolla in vår artikel om detta ämne här.

Vad är skillnaden mellan en ultralätt sovsäck och en vanlig sovsäck?

Sovsäckar kommer i ett ENORM utbud av stilar tack vare gigantisk olika vädersituationer du kan hamna i.

Förutom de olika vädermönster du ser runt om i världen, har människor olika campingpreferenser! Medan någon sorts sovsäck kan fungera perfekt för en uppkörd camping, kan samma sovsäck vara för tung för att vandra 10 mil med.

Det är därför du ser marknadsföringsetiketten ”ultra lätt”. Det finns ingen teknisk gräns för vad som gör en sovsäck ”ultralätt” eller ”normal”, men förhoppningen är att den ultralätta sovsäcken väger mycket mindre än en vanlig sovsäck.

Klargöra, sovsäckar kan lätt väga 4 pund eller mer, beroende på flera variabler. Samtidigt väger ultralätta sovsäckar i allmänhet upp till 2,5 pund, och vissa väger till och med mindre än 2 pund.

2 lbs skillnaden låter inte så mycket, men för en ultralätt backpacker räknas varje pund.

Dessa ultralätta sovsäckar är lättare att packa och bära. Det kan de dock fortfarande vara lite på den tjocka sidan. Det är därför som vissa backpackers tittar på alternativ till ultralätta sovsäckar.

Varför ska jag prova ett alternativ till en ultralätt sovsäck?

Sovsäckar är vanligtvis det självklara valet när det kommer till camping, men de är kanske inte alltid det perfekta valet. Ibland är de det för skrymmande, för dyrt eller helt enkelt obekvämt.

Sovsäckar kostar i allmänhet inte mycket, men när det kommer till kritan ultralätt sovsäckar, kanske du tittar på material av hög kvalitet och en mer intensiv produktionsprocess, så mycket högre kostnader

Det här är bara några anledningar till varför du kanske vill överväga att prova något annat för din vandring.

Det kan bli för varmt för en sovsäck ändå

Om du vet att du kommer att campa där även nätterna är varma, då du kanske tycker att det inte är värt att släpa runt den extra volymen av en sovsäck ändå. Varför ta baddräkter till öknen? (Jag antar att du kan få lite solbränna)

I dessa situationer kanske du vill ha något som är lättare och mer andas. De flesta campare vill vanligtvis inte sova utan någon form av täckning (jag vet att jag inte har någon), men i vissa fall är ett lättare, fluffigare överdrag det bättre valet.

En sovsäck kan vara för skrymmande

Även en ultralätt sovsäck kan vara lite skrymmande. Detta kan ibland göra det svårt att packa andra saker som du behöver på en resa. Annars kan du behöva använda bungee-snören eller andra remmar för att fästa den på din väska, vilket resulterar i en överdimensionerad belastning.

Istället kan ett ultralätt sovsäcksalternativ ta mindre plats. Som ett resultat, du kan till och med hitta ett sätt med en mindre ryggsäck som hjälper till att minska en del av den vikten.

Du kanske tycker att sovsäckar är för sammandragande

En annan anledning till att du kanske är här är att du vill ha något lätt och effektivt för att hålla dig varm utan den kvävande naturen hos en mammasovsäck.

Även om sovsäckar ofta är det bästa alternativet för camping, är det inte precis bekvämt. Visst, de kan vara varma och lättare att packa än en hel uppsättning sängkläder, men de kan också vara restriktiva. Du behöver verkligen inte sträcka ut dig i en sovsäck, speciellt om du också försöker hålla dig varm.

Det finns en kompromiss mellan kompakthet, komfort, vikt och värme.

Sovsäckar kan vara väldigt dyra

Om du vill ha en sovsäck av hög kvalitet som erbjuder möjligheten att hålla sig varm i 20 graders temperaturer och en lätt design, du måste vara beredd att spendera några seriösa pengar. För vissa kanske detta inte är ett problem. Andra kan dock upptäcka att sovsäckens livslängd helt enkelt inte räcker till för att spendera hundratals dollar.

Vi går faktiskt djupare in i detta ämne. Du lär dig om hur man underhåller en sovsäck och vad du kan göra för att förlänga livslängden på en sovsäck om du inte har något emot att lägga ner lite arbete! Kolla in det här.

Å andra sidan saker som campingtäcken och filtar kan spara en hel del pengar. Om du campar där du vet att även nätterna kommer att bli varma är det inte absurt att undra varför du ska lägga några hundra euro på en sovsäck när en lätt filt eller sovsäcksfoder skulle kunna räcka och stoppa mer pengar i fickan. väskan kunde hålla. att misslyckas.