8 skillnader mellan 3-säsong och 4-säsong tält

Om du är ny på camping eller bara letar efter ett nytt tält är det lätt att bli överväldigad av alla val och terminologi. Vad är egentligen skillnaden mellan ett tre- och fyrasäsongstält?

Även om namnet ger lite av en idé, är det inte nödvändigtvis så enkelt. I den här artikeln kommer vi att diskutera alla skillnader och allt du behöver veta för att hitta det perfekta tältet.

De huvudsakliga skillnaderna mellan 3-säsong och 4-säsong tält är säsong och konstruktion, vikt och hållbarhet, medelpris, funktioner, ventilation, storlek, tillgängliga färger och popularitet.

1. Säsongsvariationer

Att kalla ett tält för ett tresäsongstält ger en indikation på vilken tidsram det kan användas. Generellt sett är det bäst att använda ett tresäsongstält på vår, sommar och höst. Beroende på temperatur, väder och läge där du campar kanske det inte räcker med ett tresäsongstält.

Medan ett säsongstält verkar indikera att det kan användas under alla årstider, är de flesta säsongstält faktiskt designade för vinterbruk. I campingvärlden betyder termen fyra årstider i stort sett vinter för de flesta campare.

2. Vikt och hållbarhet

Tresäsongstält är i allmänhet ett lättare alternativ. De hjälper dig att packa ljus för flera säsonger. Dessa tält är ofta gjorda av tyger som är mycket lättare och innehåller mycket mer mesh.

Helårstält ska skydda campare under mer extrema väderförhållanden, som vind, snö, is och minusgrader. Ett fyrasäsongstält måste vara robust och tåla kraftiga snöfall och hårda vindar.

Det betyder att fyrasäsongstält vanligtvis är mycket tyngre eftersom de har ett mycket mer hållbart tyg och starkare stolpar. Som sagt, det finns några ganska lätta fyra-säsongstält för lätta backpackers, men de tenderar att vara ganska dyra jämfört med sina tre-säsongs motsvarigheter.

Medelvikten på ett tresäsongstält kan variera från tre till sex pund. Ett fyra-säsongstält väger vanligtvis cirka åtta till sexton pund. Det finns såklart mycket lättare på marknaden.

Vissa tresäsongstält kan modifieras så att campare kan använda sina vandringsstavar istället för andra stavar. Detta är användbart när du backpackar så att du behöver packa mindre. Stängerna måste dock vara tillräckligt starka för att hålla upp tältet och är kanske inte det bästa alternativet om du förväntar dig vind eller regn.

3. Genomsnittligt pris

Du kan hitta olika prisklasser för både tre- och fyrasäsongstält. Generellt sett är tresäsongstält dock ett mer prisvärt alternativ. Om du vill ha ett ultralätt backpackingtält för tre säsonger, kommer du definitivt att behöva betala mer. Plus, om du vill ha mycket extra, kan ett tresäsongstält bli ganska dyrt.

  Stinkande tält? 7 tips om hur man rengör ett tält som luktar

Men för den genomsnittliga husbilen är ett tresäsongstält inte ett bankbrytande köp. Du kan enkelt hitta ett högkvalitativt tält som håller många campingsäsonger.

Å andra sidan ses ofta ett fyrasäsongstält som en investering. Eftersom fyrasäsongstält är bäst att använda på vintern, rekommenderas att du bara köper ett om du ofta campar i kalla temperaturer. Om inte så klarar du dig med ett bra tresäsongstält.

Precis som tresäsongstält kan du hitta fler lättviktsalternativ för fyrasäsongstält. Dessa är också på den dyrare sidan på grund av den teknik som krävs för att minska vikten samtidigt som hållbarhet, stabilitet och värme bibehålls.

4. Funktioner

Varje säsong kräver en annan uppsättning tältfunktioner. På sommaren prioriteras ventilation och skydd mot sol och myggor. Tre-säsongstält har gott om mesh för att underlätta luftflödet och massor av meshpaneler för att hålla insekter ute.

På våren och hösten kan det vara en utmaning att hålla sig torr i väder som kan regna snabbt. Du behöver ett bra tältduk och fotavtryck under ditt tält för att hålla allt fint och torrt.

Värme är en av de viktigaste faktorerna för vintercamping. Helårstält har mindre mesh och kan ha fönster av mesh som dragkedja upp för att hålla värmen inne. Det kan även finnas snöflikar istället för regnlucka för att förhindra att snö kommer in i tältet.

Många fyrasäsongstält har även en vestibul där du kan förvara utrustning utanför tältet för att frigöra utrymme. Detta ger också ett utrymme för att lättare klä och sätta på din utrustning innan du ger dig ut i elementen.

Helårstält kan ha ytterligare dörrar för att göra det enkelt för flera campare att komma in och ut ur tältet. De har vanligtvis fler utsiktspunkter för att säkerställa att de är säkra även i hårda vindar. Dessutom hjälper de invändiga förvaringsfickorna att hålla campare organiserade och hålla sina personliga tillhörigheter nära till hands.

5. Ventilation

En av de största skillnaderna mellan ett tresäsongstält och ett fyrasäsongstält är mängden ventilation i designen. Naturligtvis är god ventilation nödvändig under alla årstider för att tillåta luftflöde och andning.

Under de varmare månaderna innebär ventilation också att luften kan flöda fritt genom tältet, medan nätpaneler håller insekter, damm och annat skräp ute. Ett fyrasäsongstält bör dock ha mindre ventiler för att släppa in frisk luft utan att ge avkall på värmen.

  Är Sprinter Vans värda pengarna?

Det är också viktigt för både tre- och fyrasäsongstält för att förhindra kondensbildning. Detta är mer av ett problem under de varmare månaderna när fukt och regn kan orsaka att mer fukt finns. Det är inga stora problem för vintercamping när vädret tenderar att vara torrare.

6. Storlek

Tresäsongstält sträcker sig från små enpersonstält till större, mer familjevänliga tält. Även om bara två personer campar kan de välja ett större tält eftersom vikten inte längre kommer att vara exponentiell om de använder ett tresäsongstält.

Speciellt när man campar på sommaren är det skönt att ha ett lite större tält så man kan sitta bekvämt när man behöver ta sig ut från solen en stund. Ett större tält gör att du kan sträcka ut dig och koppla av under de varmaste delarna av dagen.

Ett större tält kommer att vara svårare att värma upp, men det är vanligtvis inga problem med tresäsongscamping. Men för vintercamping kanske du vill ha ett mindre fyrasäsongstält eftersom det är lättare att hålla värmen.

Ju mindre tältet är, desto lättare är det att värma upp det och hålla det varmt. Helårstält har mer hållbara material som kan hålla värmen och hålla insidan isolerad. Även om dessa mycket mindre tält kan vara ganska trånga, hjälper deras design och användning av flera dörrar, redskapsloft och fickor dig att känna dig mer bekväm.

7. Färger

Även om chansen är stor att färg inte är den avgörande faktorn när du väljer ett tält, är det en av skillnaderna du kommer att märka mellan tre- och fyrasäsongstält.

De flesta tresäsongstält kommer i neutrala eller jordnära toner för att smälta in i sin omgivning. Några vanliga färger inkluderar brunt, grått eller taupe, lera och många nyanser av grönt som oliv, salvia, mossa och skog.

En av anledningarna till detta är att skapa en mer naturlig känsla av miljön. Många bergshus är bruna med ett grönt tak för att smälta in med träden och bibehålla en känsla av vildmark och inte skapa visuella inkonsekvenser.

Fyrasäsongstält finns däremot ofta i klara färger som rött, orange och gult. Detta gör dem lätta att hitta i snön om campare skulle gå vilse eller stranda. Den ljusa nyansen av tältet kommer lätt att ses av sök och räddning, även om bara en liten bit är synlig i det omgivande området.

  Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

8. Popularitet

Tresäsongstält är den absolut populäraste typen av tält. De flesta som har ett tält har ett tresäsongstält. Om du handlar ett tält i en butik som inte är specialiserad på utomhus- och campingutrustning, är chansen stor att alla tält där är tresäsongstält.

Fyra säsongstält kan vara svårt att hitta eftersom de inte är så vanliga. Även friluftsbutiker har kanske inte så många i lager eftersom de inte säljer så många jämfört med tresäsongstält. Om du har svårt att hitta en, kolla in återförsäljarens webbplats online eller gå direkt till tillverkaren för information om deras tält och hur du köper dem.

Hur du väljer rätt tält för dig

För de flesta är ett tresäsongstält allt de någonsin kommer att behöva. Tre säsongstält är mycket mer mångsidiga än sina fyra säsongers motsvarigheter. De kostar mindre och kan användas på tre säsonger.

Tresäsongstält är också vanligtvis mycket lättare och lättare att packa. De ger överlägsen ventilation och finns i flera storlekar för att rymma så många campare som behövs.

Helårstält är verkligen inte så mångsidiga. De används bäst endast på vintern under extrema väderförhållanden. Den genomsnittliga camparen har inget intresse av att spendera tid utomhus i denna tid, så oddsen för att använda ett helårstält är små.

Dessa tält är också ganska dyra och kan vara tunga. De har funktioner som inte kommer till användning när man campar under de varmare månaderna. Om du har ett fyrasäsongstält kommer det förmodligen inte att vara till stor nytta för dig och det kommer utan tvekan att tillbringa större delen av sin tid i förvaring.

Om du är osäker på vilket tält du ska välja kan du inte gå fel med ett tresäsongstält, särskilt om du är en nybörjare. Välj ett billigt tresäsongstält om det är ditt första år på camping och se hur det går.

Om du bestämmer dig för att bli mer äventyrlig och campa i kallare väder kan du investera i ett fyrasäsongstält. Tills dess borde ett tresäsongsexemplar passa dina behov perfekt.

Fler artiklar du kommer att älska

Placera tältpinnar i hård mark (tips och tricks som fungerar)

Hålla sig varm i ett tält (välja ett varmt tält, uppvärmning, isolering)

Hur man håller myror borta från din campingplats och tält (tips som fungerar)

Alla tält är inte vattentäta (information du behöver veta)