8 sätt att värma ett tält och hålla värmen utan elektricitet

Att campa i tält kan vara en spännande upplevelse! Men om du är ny i hela tältcampingvärlden kan du behöva några tips, särskilt när det gäller att hålla ditt tält varmt, även när det inte finns någon elektricitet. Detta kanske inte är ett problem för de flesta campare, eftersom de flesta campingplatser har eluttag, även för tält. Men om du är typen som gillar att resa på vägarna som är mindre färdade, måste du vara uppmärksam.

När allt är klart är det bästa sättet att värma upp ett tält utan el med en bärbar propangasvärmare speciellt utformad för camping. De är superkompakta och kan värma ett tält i upp till 7 timmar på en gasbehållare.

En gasolvärmare är inte det enda sättet att hålla ditt tält varmt när det inte finns någon el att hitta. Vi har sammanställt en lista med tips som vi har lärt oss av andra genom åren samt tips från några av landets främsta friluftsmän.

Om du letar efter den bästa tältvärmaren testade jag över 7 och hittade den säkraste, varmaste och mest kostnadseffektiva. Kolla in min artikel här för att lära dig mer.

hur man värmer ett tält utan el

Hur man värmer ett tält utan el

1. Köp en bärbar gasolvärmare

Strålningsvärmare

Ett alternativ skulle vara att skaffa en värmestrålare som t.ex Mr Heater Portable Kompis. (Amazon) Mr. Heater Buddy-serien av värmare finns i en mängd olika storlekar, men jag gillar modellen med 4 000-9 000 BTU. Detta är mer än tillräckligt för att värma ditt tält, även under de kallaste nätterna. Men det finns en nackdel med att använda en bärbar gasvärmare som en Mr. Heater Portable Buddy… du måste ta med tillräckligt med propan.

värm ditt tält på vintern

Även om det här kanske inte är ett problem om du kör direkt till din campingplats, kan det vara ett problem om du planerar att vandra flera mil utanför allfarvägen till din campingdestination.

En liten 1lb gasbehållare kommer bara att hålla i cirka 4-6 timmar om du kör den på låg nivå. Det innebär att du måste ha flera kapslar med dig bara för att värma upp ditt tält för en natt.

Ett varningens ord när du använder någon typ av värmare som använder gas. Alla gasolvärmare kan producera vissa mängder av kolmonoxid. Även om ingen av dessa enheter sannolikt kommer att producera tillräckligt för att vara en fara för dig och din familj, är det upp till dig att läsa produktinstruktionerna och använda dem därefter.

Jag rekommenderar faktiskt inte att du använder en tältvärmare när du sover. Kolla in vår artikel om säkerhetsproblemen med tältvärmare i vår artikel här.

  Är dubbelväggstält verkligen varmare?

2. Håll ditt tält välisolerat

Att använda gasolvärmare är inte det enda sättet att värma ett tält! Ett tält som är ordentligt isolerat kan praktiskt taget värma sig själv när man tar hänsyn till husbilens kroppsvärme.

Ett av de bästa sätten jag har hittat för att hålla mitt tält isolerat under de kalla nätterna, är att fodra golvet med antingen en bit allvädersmatta som du kan hitta på Home Depot, eller ännu bättre, köpa en tältmatta som är gjord för camping i kallt väder.

Drymate gör en bra tältmatta. Även om den är lite dyr jämfört med din vanliga allvädersmatta, gör den ett mycket bättre jobb enligt min mening.

Ett annat sätt att lägga till ännu mer isolering till ditt tält och samtidigt hålla dig borta från den kalla marken är en liggunderlag av skum. Inte bara kommer du att få en bättre nattsömn, du kommer också att hålla dig varm.

Jag pratar ingående om idéer för att hålla ditt tältgolv isolerat i vår artikel här. Se till och kolla in det om du vill ha en mer djupgående diskussion om hur du håller ditt tält varmt.

3. Varmvattenflaskor

Ett bra sätt att tillföra lite extra värme till ditt tält är genom att lägga ett par varmvattenflaskor i din sovsäck. Den extra värmen kommer att hålla dig varm och ombonad, särskilt när du går och lägger dig.

Tänk dock på att detta är en kortsiktig lösning och kommer inte att värma upp dig eller ditt tält under en längre tid.

Jag har verkligen inget specifikt märke som jag rekommenderar. Se bara till att det är av bra kvalitet! Det sista du vill är att den ska spricka medan du sover och dränka dig med vatten.

Även om jag inte rekommenderar ett visst märke, rekommenderar jag att du köper de som kommer med ett fleeceskydd.

4. Sätt upp ditt tält på en bra plats

Att sätta upp ditt tält kan också spela en avgörande roll för hur varmt det kommer att bli. Detta är något som många tältcampare, särskilt nybörjare, förbiser.

Om det är möjligt vill du aldrig slå upp ditt tält på en kulle, bergssluttning eller något annat område som ligger ovanför det omgivande området som du ska campa i. Du vill ha något för att bryta vinden och placera ditt tält på högre mark. uppmanar de kalla vindbyarna att hamra ditt tält med kall luft.

Du vill också undvika att slå läger på ett öppet fält, eftersom det kan få samma konsekvenser som att slå upp ditt tält på sidan av ett berg – inget som hindrar vinden.

  Vad är hög körsträcka på en snöskoter?

Det bästa stället att sätta upp ditt tält är i ett område som är omgivet av träd, samtidigt som du undviker att placera det direkt under ett träd, eftersom det kan hjälpa till att blockera vinden, men även blockerar solen under dagen.

Kolla dessutom alltid efter ”änkmakare”, eller stora grenar som hänger över ditt tält, direkt.

5. Värm några stenar

Ett annat smart sätt att lägga till lite extra värme till ditt tält när det inte finns någon elektricitet att hitta är att värma upp några stenar i lägerelden och placera dem i ditt tält.

Medan vissa campare gillar att placera de uppvärmda stenarna i marken bredvid sina tält, använder jag en annan metod.

Jag gillar att ta med en bakform i aluminium och placera den i hörnet av mitt tält med stenarna i.

Om de finns, fungerar flodstenar bäst! Jag gillar att använda stenar som väger 1-2 pund. Jag har upptäckt att när de är i den här storleken värms de snabbare och är också mycket lättare att bära från elden till tältet.

Var försiktig med denna metod! Min pappa försökte lägga en varm sten i sin sovsäck när han var liten, bara för att vakna nästa morgon med en sovsäck med ett gigantiskt hål i som stenen hade smält igenom.

6. Klä dig för tillfället

Att isolera ditt tält börjar med dig! Om du inte klär dig för det kalla vädret kommer inget av de andra tipsen i den här artikeln att hjälpa så mycket.

Det finns ingen anledning att stapla på varje klädesplagg du har, det är en bra idé att bära varma kläder inklusive underkläder som termounderkläder, mer kända som långkalsonger.

Om du letar efter några tips om att hitta bra termik, kolla in vår artikel här. (Du kanske får fel sort för att hålla dig varm)

Även om det är en myt att över 10 % av din kroppsvärme kommer ut genom ditt huvud, är det helt sant att en hatt eller en mössa kommer att hålla dig mycket mer bekväm.

Även om kalla fötter inte radikalt förändrar din kroppstemperatur, kan de säkert göra dig olycklig. Bär torra strumpor till sängen. Leta efter strumpor som är gjorda av ull eller andra isolerande material.

Om det är riktigt kallt kanske du till och med vill ha handskarna på dig i sängen.

7. Investera i en sovsäck av god kvalitet

Om du bara ska tälta i kyliga temperaturer bör vilken sovsäck som helst, tillsammans med de tidigare nämnda tipsen, hålla dig mycket varm för natten. Men om du planerar att campa i extremt kalla temperaturer (temperaturer under 30) så kommer du att behöva en sovsäck speciellt utformad för denna typ av camping.

  Kan ett tresäsongstält användas på vintern

När du handlar efter en sovsäck för kallt väder, bör du välja en som är bäst rankad för de temperaturer som du kommer att campa i. Tyvärr är dessa betyg inte särskilt exakta! De tenderar att vara allt från 10-15 grader. Så om sovsäcken som du funderar på att skaffa har ett betyg på 20-25 grader, då vill du välja en i klassen 10-15 grader.

8. Köp rätt tält

Precis som med sovsäcken, vill du se till att ditt tält är redo för utmaningarna med kall vädercamping, särskilt när det inte finns någon elektricitet som hjälper till att rädda dagen.

De flesta tält är antingen en 3-säsong eller 4-säsong tält. 4-säsongstältet är designat för camping under alla förhållanden, inklusive kallt väder. Ditt vanliga 4-säsongstält som du kan köpa på Walmart kanske inte räcker, speciellt om du planerar att campa i riktigt kallt väder.

Ett 4-säsongstält är inte nödvändigtvis varmare, även om vissa av dem har design som håller värmen. 4-säsong betyder verkligen att de passar bättre för hårt väder.

Om du vill ha det bästa av det bästa rekommenderar jag att du checkar in i en Arctic Oven. Detta tält är speciellt designat för camping i extrem kall väderlek. Dock är det dyrt! Det var faktiskt alldeles för dyrt för min budget. De varierar i pris från flera hundra dollar till över två tusen. De är också tunga, så om du planerar att vandra långa sträckor till din campingplats kanske det här inte är tältet för dig.

Ett annat alternativ är ALPS Mountaineering Tasmanian 3-Person Tent (se det på Amazon eller vid REI). Det är mer i linje med de flestas prislägen och får jobbet gjort. Det är inte lika rymligt eller varmt som Arctic Oven-tältet, men väger mycket mindre, vilket gör det hanterbart för vandring och det kostar också mycket mindre.

Slutsats

Begränsa dig inte till campingplatser som har el! Som du kan se i den här artikeln finns det många sätt att värma ditt tält när det inte finns någon el att hitta.

Om du är ny på camping i kallt väder kan allt detta vara lite överväldigande. ”Bär det här, bär det inte! Gör så här, gör inte så!”

Men när du väl har några kalla nätter under bältet kommer du att få kläm på det och ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Kanske kommer du till och med med några egna tips om hur du värmer ett tält utan el.