8 saker som är farligare än dragkedja

Som vi har pratat om på den här bloggen, eftersom ziplining inte är federalt reglerat, finns det inget statligt organ som spårar skadefrekvensen. Som sagt, enligt Robson Forensic, är skadefrekvensen för ziplining 11,64 av en miljon människor. Upp till 3 600 skador rapporterades från 1997 till 2012. Är den skadefrekvensen hög? Vad mer är mer riskfyllt än ziplining?

Många saker är farligare än ziplining, inklusive:

  • Fallskärmshoppning
  • Körning
  • Åker motorcykel
  • Använda hiss
  • Att tända fyrverkerier
  • Köpa ett mellanmål från en varuautomat
  • Leker på en lekplats
  • bergsklättring

Vänta, verkligen? Att använda en varuautomat utgör en större risk för din hälsa än att åka en zipline? Det stämmer, och vi har statistiken för att bevisa det. Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför dessa vardagliga aktiviteter kanske inte är så säkra som du tror. Ziplining kommer snart att verka mycket säkrare för dig!

Dessa 8 saker är farligare än ziplining

Fallskärmshoppning

Ziplining och fallskärmshoppning kan vara två himmelsbundna aktiviteter, men de är inte jämförbara på många andra sätt. Tja, förutom La Tyrolienne vid Frankrikes skidort Val Thorens, som är världens högsta zipline. Du lämnar plattformen på häpnadsväckande 820 fot upp i luften och når en höjd av 10 600 fot. Vid fallskärmshoppning kan din utgångshöjd vara mellan 10 000 och 14 000 fot.

De flesta zipline-banor kommer dock aldrig att nå en höjd i närheten av vad du får när du hoppar fallskärm, så det är ingen överraskning att det är den mycket mer riskfyllda sporten mellan de två.

Enligt United States Parachute Association eller USPA2019 gick 3,3 miljoner människor fallskärmshoppning. Av dessa människor dog 15 av dem, vilket är en dödlighet på ungefär 1 av 220 301.

Även om vi skulle vilja jämföra äpplen med äpplen, är dödssiffrorna för zip-lining ännu grumligare än statistiken över zip-lining-skador. Därmed inte sagt att dödsfall inte inträffar då och då, men vi kan bara inte måla upp en fullständig bild av hur många som inträffar från år till år.

Vad vi vet säkert, som vi har skrivit om tidigare, är att 16 dödsfall i ziplining inträffade mellan 2006 och 2016, vilket är en 10-årsperiod.

Så på ett år dör 15 personer i fallskärmshoppning jämfört med 16 personer som har dött i zip-lining under 10 år. Det säger mycket om säkerheten för den senare sporten.

Körning

Bland det farligaste du gör varje dag är att sätta dig i bilen och köra bil. Det spelar ingen roll om du springer över till hörnbutiken eller tar en resa utanför staten, National Highway Traffic Safety Administration eller NHTSA sade en gång att det sker en bilolycka per minut.

USA idag publicerade en artikel 2021 om trafikolycksstatistik för året innan. Även om covid-19-pandemin och efterföljande nedstängningar begränsade hur många människor som var på vägarna när som helst under 2020, ökade dödsfallen i bilolyckor fortfarande med åtta procent.

  Rekommenderad lina för surffiske

Dessa uppgifter kommer med tillstånd av National Safety Council, som säger att 42 060 människor dog i en bilolycka 2020. Denna ökning i dödsfall är den högsta på mer än ett decennium, sedan 2007. Det året rapporterades 43 945 dödsfall i fordon.

Dessa siffror är tusentals gånger högre än antalet dödliga zipliningolyckor vi känner till. Oavsett om det är fortkörning, sms när du kör eller kör i dåligt väder är det ett större hot att köra till ziplinebanan med bil än att åka själva zipline.

Åker motorcykel

Om ovanstående siffror har fått dig att tänka på alternativa transportalternativ som du kan börja använda, vet att det inte är så mycket säkrare att åka motorcykel. De Insurance Information Institute eller III citerar data från NHTSA, som sammanställde data om motorcykelolyckor och dödsfall mellan 2010 och 2019.

Vi börjar med skadedata först. Under 2019 registrerade NHTSA 8 596 314 motorcyklar och 84 000 förare skadades. För varje 10 000 registrerade motorcyklar är det en skadefrekvens på 975.

Mellan 1997 och 2012 vet vi att 3 600 zipline-olyckor registrerades. Det är 80 400 färre skador från ziplining än att åka motorcykel. Dessutom kan du inte glömma att zipline-olycksstatistiken är kumulativ över 15 år medan det bara är ett år av motorcykelolycksdata.

III säger att bland samma antal registrerade motorcyklister dog 5 014 av dem 2019 av att köra motorcykel. För varje 100 000 registrerade motorcyklar är det en dödlighet på 58,33. Det är långt många fler dödsfall än de från ziplining.

Använda en hiss

Visste du att den genomsnittliga hissanvändaren åker i en hiss fyra gånger om dagen? Det är enligt Anslutningar Hiss, ett hissunderhållsföretag. Varje dag lyfter och sänker hissar människor till sina destinationer 3,25 miljoner gånger.

Man skulle kunna tro att det är en trevlig, säker upplevelse att åka hiss, men det finns en anledning till varför vissa människor är hissfobi. De Electronic Library of Construction, Occupational Safety & Health eller ELCOSH i samarbete med Center for Construction Research and Training eller CPWR sammanställt data om hissrelaterade skador och dödsfall som tillhandahålls av Consumer Product Safety Commission och US Bureau of Labor Statistics.

I USA kommer 17 000 hissskador varje år att inträffa. Av antalet skadade kan 30 av dem få dödliga skador. De flesta av dödsfallen – cirka 14 per år – är hisstekniker. Dessa personer är närmast hissarna och kan ramla ner i hisschaktet eller fastna mellan de rörliga hissdelarna. Vardagsryttare kan också bli skadade.

Kom ihåg att zipline-skador från 1997 till 2012 uppgick till 3 600 medan människor skadas i hissar 17 000 gånger varje år. Dödsfrekvensen är också högre, eftersom 16 personer har dött i zip-lining under 10 år medan 30 personer årligen dör i eller runt en hiss.

  Mississippi Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

Att tända fyrverkerier

Från Memorial Day till Labor Day är det fyrverkerisäsong. Om du bestämmer dig för att ta med fyrverkerierna kul till din trädgård, kan detta vara mer skadligt än att åka en zipline. Konsumentproduktsäkerhetskommissionens Fireworks årsredovisning 2019 uppger att minst 12 personer dog med hjälp av fyrverkerier det året.

Rapporten utvecklar att två av dödsfallen berodde på den sena antändningen av fyrverkerier och sju berodde på missbruk av fyrverkerier. Detaljerna om de återstående dödsfallen var inte kända när rapporten lämnades in.

Det nämns också i rapporten att under 2019 ledde fyrverkerier till 10 000 skador i USA som var tillräckligt allvarliga för att garantera vård på ett sjukhuss akutmottagning. Av 100 000 personer är det en skadefrekvens på 3,1.

Skadefrekvensen för ziplining per miljon människor är 11,64, vilket är en mycket lägre frekvens. Även om årsrapporten för 2019 fyrverkerier inte tog hänsyn till varenda fyrverkeriskada från det året (vilket språket i rapporten antyder kan vara fallet), är det fortfarande tusentals fler skador från att använda fyrverkerier.

Vi måste återigen betona att de 3 600 rapporterade zipline-skadorna var över 15 år medan de 10 000 fyrverkeriskadorna bara skedde under ett år. Det borde få dig att tänka om att tända fyrverkerier runt ditt hem när som helst snart!

Köpa ett mellanmål från automaten

När du är hungrig och sugen på ett mellanmål, går du till ditt kontors varuautomat, eller hur? Går du i skolan finns även varuautomaterna överallt. Men bara för att de är rikliga gör dem inte nödvändigtvis säkra.

Du tänker förmodligen ”på riktigt? Varuautomater av alla saker är farliga?” Till det säger vi ja! A 2020 Medium artikeln upprepar en statistik som du lätt kan hitta över hela Internet, att varuautomater dödar människor fyra gånger mer än hajar varje år.

Medium-artikeln tillskriver denna statistik till Consumer Product Safety Commission. Även om rapporten går tillbaka till 1995, sträcker sig dess data nästan två decennier innan dess, från 1978 och framåt. Under den tidsramen uppger Consumer Product Safety Commission att 113 skador och 37 dödsfall inträffade från varuautomater. Per år är det 2,18 dödsfall.

Dina chanser att bli dödligt biten av en haj är ungefär en på 250 miljoner medan dödsrisken från en varuautomat är en på 112 miljoner. Galet, eller hur?

Nu undrar du förmodligen hur dödsfall i varuautomater inträffar i första hand. Det är från människor som skakar eller på annat sätt missbrukar automaten, vilket kan få den att välta. Eftersom den genomsnittliga varuautomaten är 636 pounds, så mycket vikt som faller på toppen kan du definitivt vara dödlig.

Så ja, bara för att vara tydlig, inte bara varuautomater orsakar fler skador än ziplines, men de är mer sannolikt att hända än ett dödligt hajbett!

Leker på en lekplats

Okej, den här är inte för vuxna, men det finns många barn som älskar att gå med zip-foder. Eftersom kommersiella zipline-företag välkomnar ryttare så unga som sju år och amatör-ziplinor nästan uteslutande är för barn, trodde vi att vi var tvungna att sätta frekvensen av zipline-skador i perspektiv även för barnen.

  Hur långt kan en paramotor flyga?

Du ser lekplatser i varje park och skola, men har du någonsin stannat upp för att tänka på hur säkra de är? Svaret, visar det sig, är inte särskilt mycket. PTSD och hjärnskada resurs BrainLine delade lite statistik från ThinkFirst National Injury Prevention Foundation om lekplatsskador.

Enligt uppgifterna måste mer än 200 000 barn varje år gå till akuten för skador som de ådragit sig när de lekte på en lekplats. Barn kan också dö av lekredskap, med 15 dödsfall varje år.

De flesta av skadorna är från fall, säger BrainLine, 79 procent totalt. Av alla de allvarligaste lekplatsskadorna är 90 procent fallrelaterade. Ytterligare 58 procent av lekplatsskadorna uppstår från strypning.

Eftersom lekplatsskador är i de sex siffrorna och vi bara har 3 600 zipline-skador rapporterade från 1997 till 2012, kanske du är bättre att bygga dina barn en DIY zip-line än att ta dem till parken för att leka.

Bergsklättring

Bergsklättring är en populär aktivitet som låter dig njuta av hisnande höjder, ungefär som ziplining. Enligt äventyrsresurs Utforskarens passagekommer upp till 800 personer per år att försöka bestiga Mount Everest.

Men även om dina mål för bergsklättring inte är riktigt Everest-nivå, gör det inte denna aktivitet säker. Denna rapport för 2020 från International Journal of Environmental Research and Public Healthuppger att varje år kommer mellan 3 023 och 3 816 personer att skada sig vid bergsklättring.

För varje 10 000 timmars klättring är det 5,6 skador. Av 1 000 klättrare är olycksfrekvensen 2,5.

Visserligen är 3 000+ skadefrekvensen mycket som antalet zipliningolyckor … ja, som rapporterades på 15 år, det vill säga. Även om vi använde den lägre uppskattningen av bergsklättringsskador per år, vilket är 3 023, under samma tid, skulle det vara 45 345 bergsklättringsskador!

Slutgiltiga tankar

Ziplining kan vara skrämmande, speciellt om du aldrig har gjort det förut. Det ögonblicket när du är på väg att kliva av plattformen kan göra dig förlamad av rädsla. Men när du väl tar det första, oerhört viktiga steget och låter gravitationen guida dig nerför zipline-kabeln, inser du hur spännande upplevelsen kan vara.

Är ziplining den säkraste sporten som finns? Nej, men ingen sport är helt säker. Återigen, zip-foder är mycket mindre skadebenägen än sporter som bergsklättring och fallskärmshoppning. Även vardagliga aktiviteter som att köra bil, köpa mat från en varuautomat eller åka hiss är farligare än ziplining.

Vi hoppas att den här artikeln gör dig lugn så att du och din familj kan njuta av en spännande, säker zipline-resa tillsammans!