7 tips om vad du ska bära Rappelling

Om du precis har börjat rappella kanske du undrar vad som är de bästa kläderna att bära rappellering. Du kommer definitivt att vilja ha något mellan dig och den selen när du rappellerar. Det finns mycket att tänka på när du bestämmer dig för vad du ska ha på dig för en dag med rappellering.

När du avvisar, vill du vara säker på att undvika att bära alltför löst sittande kläder som innehåller några extra snören som kan fastna i något. Bekväma kläder som gör att du kan ha full rörlighet är bäst. Låt oss nu fokusera på de individuella klädesplagg och utrustning du vill ha på dig på ditt nästa avvisande äventyr.

Skjortor och toppar

När det är fint och varmt väder går många män bar överkropp och kvinnor bär ofta en sport-bh eller linne. Kom ihåg att om du väljer att gå bar överkropp kommer du att utsättas för fler skrapsår. Om du inte är bar överkropp, är bomull ett robust tyg som ger mycket skydd och är perfekt för en dag med milda temperaturer.

Som sagt, bomull kan snabbt bli varm, så om ditt äventyr för dagen inkluderar vandring eller en lång klättring tillsammans med din rappel, överväg en skjorta gjord av ett annat material. Det finns skjortor gjorda av en syntetisk spandex eller ull-spandex blandning. Dessa har blivit populära för att kontrollera fukt, och är även stretchiga så att du kan röra dig bekvämt under din rappellering och andra aktiviteter.

Byxor och shorts

Återigen spelar vädret alltid en stor faktor i vad jag har på mig oavsett aktivitet. Om du valde att bära shorts för dagen, bör kvinnorna särskilt uppmärksamma längden. Du kommer att vara mycket bekvämare om du har ett lager kläder för att helt täcka din hud över selen, så se till att välja shorts som ger dig det skyddet.

Du kommer också att vilja välja shorts eller byxor som du kommer att kunna stretcha i och kommer att göra andetag. Ett annat tips, du vill ha den diamantgrenen, annars känd som en kilgren. Du kommer att flytta dessa ben i alla möjliga riktningar. Den kilformade grenen kommer att förhindra slitningar i sömmarna och en potentiellt pinsam situation. De Ucraft Xlite klätterbyxor är några av mina gå till byxoroch för kvinnor fungerar alla stretchiga yogibyxor utmärkt.

De är bra om dina aktiviteter inkluderar bergsklättring också. De är mycket lätta, töjbara, snabbtorkande och hållbara. Dessutom har de 4 fickor, en kritpåse och slingor. Och de har två års garanti. Det är inte varje dag man ser byxor med garanti.

  Kan du äta Bluegill Fish?

Ett sista tips – Se till att dina byxor inte är för långa. Med någon form av klättring eller rappelleringssituation vill du inte att dina byxor kommer i vägen. Detta kan skapa en farlig situation om du behöver göra lite fotarbete. Mitt råd är att rulla ihop byxorna om de kommer under dina skor.

Skor

Detta för mig till nästa punkt. Om du bara ska rappellera, och dina aktiviteter inte inkluderar bergsklättring, kommer ett par slitstarka skor att duga. Tänk dock på alla dina aktiviteter och arten av din rappel. Om det vid något tillfälle kommer att finnas fotarbete längs klippor, skulle jag rekommendera att bära ett par bra klätterskor, annars duger ett par rejäla tennisskor eller vandringskängor.

Om du behöver hjälp med att välja rappell- och klätterskor kan du läsa min artikel här om Hur man väljer Rappellingskor. Återigen, överväg alla dina aktiviteter och skor dina skor därifrån.

Solglasögon

Jag rekommenderar alltid att ta med solglasögon. Den där solen kan verkligen blända av stenarna ibland. Jag har varit i situationer utan solglasögon och jag kunde bara inte se på grund av solens reflektion. I slutet av dagen hade jag en dålig huvudvärk av att kisa hela tiden, och en allmänt obehaglig upplevelse.

Min rekommendation för solglasögon är att se till att de sitter stadigt på huvudet, men inte klämmer för hårt över öronen. Det kommer att orsaka huvudvärk också. När du provar solglasögonen böj dig över och flytta huvudet åt alla håll. Du vill skaka på huvudet uppåt, nedåt och runt för att se till att de inte vickar i ansiktet. Du kanske ser lite fånig ut, men härmar rörelserna du gör när du rappellerar. Du vill inte att de ska ramla av ditt ansikte mitt i rappel.

Eller för bättre skydd mot att tappa dina solglasögon kan du köpa en enkel glasögonrem. Dessa är perfekta för utomhusaktiviteter som gör att du kan fokusera på aktiviteten utan att behöva oroa dig för att dina dyra glasögon ska ramla av. Jag använder den nedan för alla mina utomhusaktiviteter och älskar den!


Hjälm

Jag kan inte nog understryka detta. Använd hjälm! Även på de lätta rappellen. Du vet aldrig vad som kan hända med din utrustning och oförutsägbara situationer inträffar. Inte varje dag, men de händer. Stenar eller skräp kan falla. Våra kroppar behöver skydd och vårt huvud är det mest sårbara. Bär därför alltid en hjälm som uppfyller alla säkerhetskrav. Du kan läsa vår artikel om hur du väljer en hjälm här.

  Varför läcker min ATV-kolhydrat gas?

De Black Diamond Utrustning Half Dome klätterhjälm är en bästsäljande hjälm för bergsklättring och avstötning. Denna lågprofilhjälm är lätt och har en lättanvänd rem för justering.


Sele

Du kommer självklart att behöva en sele att ta på dig under din rappel. Med selen kommer du att binda dig i repen och sänka dig. Det finns många selar att välja mellan, du kan till och med göra dina egna med rep eller webbing. Även om jag alltid skulle rekommendera att använda en traditionell sele om du kan.

Selen är det viktigaste föremålet som du kommer att bära under din rappel. Den ska uppfylla alla säkerhetsstandarder och bäras korrekt. Om du är nybörjare, låt selen kontrolleras av en säkerhetsinstruktör för att vara säker på att du har tagit på dig den och justerat den korrekt. Du kan läsa vår artikel om selar här. Alla selar bör ha en etikett som bevisar att den har uppfyllt alla säkerhetsnivåer, och det finns en hel del.

Om du ska köpa en på egen hand rekommenderar jag den Weanas Thicken klättersele. Den är CE-certifierad och garanterar utmärkt viktfördelning för optimal komfort.


Jackor och tröjor

Om du går ut en kylig dag, vill du ha en jacka. Se till att den här jackan är igen, inte för lös och är stretchig så att du kan använda hela ditt rörelseomfång. Många tröjor och jackor kommer med snören runt huvan. Se till att dina ytterkläder är fria från huva eller snören för att undvika risken att fastna i utrustningen och repen. Du behöver i alla fall ingen huva om du har hjälmen på dig. Det här är det sista området du vill åka fast!

Andra saker att tänka på

  • Använd alltid solskyddsmedel! Även om du bär en långärmad skjorta och byxor, löddra upp ansiktet. Solen som reflekteras från klipporna kommer att få dig! Och även om det är en molnig dag, kommer dessa UV-strålar fortfarande att bränna upp dig. Du vill inte återvända hem och se ut som en betor! Faktum är att många klädesplagg kommer med UV-skydd, så det är något att tänka på när du väljer dina kläder också.
  • Ta bort alla smycken. Du vill inte att något ska komma i vägen för repen, eller att något ska fastna i något det inte borde. Smycken kan skapa farliga situationer. Bäst att vara säker och förvara den hemma i smyckeskrinet. Dessutom vill du inte att något ska hända med dina dyrbara ädelstenar ändå.
  • Damer, få upp håret! Om du kan lägga den i en fläta eller en bulle, skulle jag starkt rekommendera det. Säkra den. Det låter lite roligt, men jag känner någon personligen som hade långt hår och satte upp det i en hästsvans för att klättra och rappella på en utomhusklättervägg och hennes hår fastnade i utrustningen och hon hängde där tills någon kom med sax och fick klippa håret. En fläta eller en bulle skulle ha förhindrat denna situation.
  • Kolla alltid vädret innan du börjar ditt rappellingäventyr. Du kanske har en allmän uppfattning om hur vädret kommer att bli, men det är bäst att vara säker på att det inte har skett några uppdateringar i sista minuten. Även om bergsklättring är en fysiskt krävande sport, är rappelling i allmänhet inte det. Du svettas inte för mycket och ofta är du ute på öppna ytor som inte ger mycket skydd mot vinden. Det kan bli ganska kyligt när vinden tilltar och jag har ofta varit tacksam för de extra lagren.
  Hur stor är 10 hektar mark? (Med hjälpsamma visuella jämförelser)

Slutsats

Som jag sa när jag började den här artikeln, bär kläder som inte är alltför tappade och ger lite stretch. Kontrollera dig själv innan du tar på dig selen. Se dig omkring och ge dig själv en klapp. Finns det något som kanske är för löst eller något som hänger på dina kläder. Om det finns, ta av den. Välj kläder som andas och är bekväma för en dag utomhus där du kommer att böja stretching och möjliggör full rörelseomfång.

Kom ihåg att välja dina kläder noggrant. Kläder kanske inte verkar vara en stor grej, men det kan göra eller bryta din upplevelse på repen, och vissa kläder är direkt farliga. Om du vill ha en trevlig rappel, kom ihåg de två S:en. Slim och Strings. Smal och tätt passande, fri från snören. När du har kontrollerat dig själv för dina S, spänn fast i selen och ge det en bra dubbelkoll också. När du väl har tagit på dig hjälmen är du redo för repen!