7 sätt att fiskelinor går sönder

De flesta sportfiskare vet förmodligen redan hur viktigt fiskelina är när de utövar sin favoritsport. Eftersom din fiskelina är det första föremålet som kopplar dig till fisken du försöker fånga, kan en ofullkomlighet i din fiskelina göra skillnaden mellan att landa din fisk och att sluta med en besvikelse dag.

Varför går fiskelinan sönder? Fisklinor går vanligtvis sönder på grund av att nya sportfiskare inte förstår hur de ska underhålla sina linor på rätt sätt, eller på grund av försummelse. Om du inte tar väl hand om din linje kan den gå sönder eftersom du:

  • Missade ett öga
  • Ditt bete knöt för hårt
  • Skapat ett ”fågelbo” på din rulle
  • Knyter knutar för snabbt
  • Upprepar inte tillräckligt ofta
  • Förändras inte tillräckligt
  • Förvara linan i ljuset

För att hjälpa dig förstå hur du förhindrar att din fiskelina går sönder kommer vi att diskutera hur du förhindrar linbrott, och sedan diskuterar vi de sju sätten att fiskelinor går sönder så att du kan hålla ett öga på dem och förhindra dem i framtiden. Nedan kommer vi först att berätta hur du undviker radbrytningar.

Varför fiskelinan fortsätter att gå sönder

Sportfiskare som vet hur man tar hand om sina fiskelinor bryter fortfarande ofta dem. Varför är detta? Eftersom sportfiskare är upptagna och fångas upp av händelserna. Det är alltså inte alltid lättja, utan misstag på grund av hårt arbete som kan orsaka radbrott.

Men när du fastnar i händelserna och slutar springa runt och försöka fånga en fisk, kanske du inte ständigt tänker på hur din lina är. Men om du inte har något emot din lina för att du har bråttom, kan den göra mycket skada, och du kan förlora fisken om du inte är försiktig.

När du har en fisk på linan kan det vara väldigt irriterande att uppleva ett linbrott. Om du gör det, ge inte upp. Om din fiskelina fortsätter att gå sönder är detta ett enkelt problem att ta itu med. Nedan diskuterar vi några steg du kan använda för att hjälpa dig underhålla din fiskelina och använda en balanserad uppställning. På så sätt kan du lösa problemet med att bryta din fiskelina.

Kontrollera din linje för skada

En sak du kan göra är att ta för vana att inte kontrollera din lina noga innan varje fisketur du tar. Kom ihåg att naturligt ljus skadar nylonet i din fiskelina med tiden. Så det är en bra idé att hålla din fiskelina där det är mörkt och temperaturen inte är för varm. Att lagra din linje på rätt sätt kan göra att den håller betydligt längre.

För att kontrollera din lina för skada, känn på linan ett par meter och leta efter saker som veck eller grova fläckar. Om du märker några ojämna fläckar på din lina, överväg att klippa linan ovanför problemet och kassera resten av linan på ett ansvarsfullt sätt när du kommer hem.

Eller så kan du klippa av linan efter varje fisketur. Du kommer förmodligen inte att hitta många skavanker i din lina på det sättet, men du bör ändå kontrollera din lina innan du fiskar varje gång.

Kontrollera dina knappar

Att veta hur man knyter knutar på rätt sätt är en viktig del av fisket. Tänk dock på att varje gång du knyter en knut i nylon så blir den nylonen svagare. Så en annan anledning till att fiskelinan ofta går av har att göra med att linan går av på knuten. För att undvika detta problem måste du veta en sak eller två om vilka typer av knutar du bör använda.

På nylonfisklina är den värsta knuten att använda överhandsknuten, eftersom den skadar fiskelinan, så det är bäst att undvika denna knut till varje pris, även om du gör öglor. Det bästa sättet att ta reda på vilka typer av knutar du ska knyta på din lina är att rådfråga din lintillverkare. De flesta fiskelinstillverkare kommer att rekommendera de typer av knutar som ska användas för sina specifika linor.

  Fiskekajak vs vanlig kajak (och vilken är bäst för fiske)

Om du använder monofilamentlinan vet du att den här typen av lina absorberar vatten och mättar efter att ha varit i vattnet några timmar. Efter att din monofilamentlinje är mättad kommer den att kännas mjukare, men din linje kommer också att vara cirka 15% svagare. Å andra sidan påverkas inte fluorkolväten av vatten så den typen av ledning kommer inte att försvagas oavsett hur länge den har varit i vattnet.

Kontrollera ditt saldo

De flesta erfarna sportfiskare vet att balans är avgörande när det kommer till fiske. Du måste se till att allt är fäst på din lina, rulle och spö och att din lina är balanserad. För att göra detta korrekt, se till att du köper ett spö som är lämpligt för den typ av fiske du tänker göra. Börja med att surfa på tillverkarnas hemsidor för att ta reda på vilka linstyrkor du behöver för ditt spö och vilken typ av fiske du planerar att göra.

En riktlinje du kan använda är att använda ungefär fem gånger spöets testkurva i pund och sedan använda den för att hitta den bästa linjen i pund. De flesta spön idag kan arbeta med en linstyrka som sträcker sig från två gånger till maximalt åtta gånger testkurvan på spöet. När du har gjort din research och du vet vad ditt spö tål kan du hitta en utmärkt rulle för att få jobbet gjort.

Nu måste du ställa in draget på din haspelkoppling. Ett sätt du kan göra detta är att använda en fjäderbalans för att ta reda på hur mycket kraft som krävs för att slira kopplingen. Många sportfiskare gillar ett kopplingsdrag på rullen som mäter cirka 25 % av linstyrkan. Eller så kan du haka fast ditt spö på något för att dra spöet till rätt vinkel om du föredrar det. Efter att stången har böjts ca 90 grader bör du kunna få kopplingen rätt på den.

En annan sak att kontrollera när du försöker undvika linjebrott är växeln du använder. Om du använder rätt typ av tackling kommer du att uppleva mycket färre linjebrott. Beroende på vilken typ av art man fiskar efter kommer man att behöva variera sig lite. Om du till exempel fiskar havskatt eller karp med en 15lb lina på ditt spö, bör du överväga att ställa in haspelkopplingen till 5lb. Om du fiskar efter mört eller bas, kommer en 2lb lina att fungera med en koppling eller ca 8oz.

När du väljer att satsa på en större fisk måste du använda starkare, bättre redskap och ändra inställning. Så varje gång du letar efter en annan typ av fisk behöver du ett nytt spö och rulle, samt utrustning. I detta skede bör du prata med din redskapsbutiksägare om de bästa typerna av spön och rullar för den specifika typ av fisk du är försöker fånga.

Kolla din länk

Jag har ett visst tillvägagångssätt som jag gillar att använda med min clutch varje gång jag fiskar, och det spelar ingen roll vilken typ av fisk jag försöker fånga. Jag brukar hålla min koppling lågt. På så sätt, om jag får en större fisk än vad jag siktade på, låter jag fisken tömma sig själv till utmattning och rullar sedan in den.

  Hur man riggar och fiskar en BioSpawn PlasmaTail-mask för bas

Om jag känner att fisken är på väg att skapa någon fara kan jag fortfarande kontrollera den genom att öka linans motstånd från kopplingen med en av mina händer och spolar. Jag har märkt det sedan jag använde den här taktiken, och jag tappar färre krokdrag.

Topp 7 sätt att bryta fiskelinor

Nu när du vet vad du ska leta efter och hur du förhindrar att din fiskelina går sönder, låt oss ta en titt på de sju bästa sätten att fiskelinor går sönder så att du kan undvika dessa problem i framtiden. Nedan tittar vi på de vanligaste orsakerna till att din fiskelina går sönder när du är ute på vattnet.

#1: missad crush

Även om detta låter som ett grundläggande misstag att undvika, är det ett av de vanligaste på grund av mikroguider. Mikroledare hjälper, men det vi ofta hittar är små utrymmen mellan ramen och öglan du använder. Dessutom är själva öglan ganska liten, så det är inte det lättaste att jobba med i början.

Så om du använder en mikroledare skulle du bli förvånad över hur lätt det är att tappa din linje och ha den mellan ramen och öglan istället för att sätta linjen genom öglan. Om du skrapar de skarpa kanterna på dessa ramar mot din lina kommer din lina lättare att skadas. Och inte överraskande kommer det att leda till fler radbrytningar.

#2: Locken är för snäva

Många erfarna sportfiskare gillar att använda krokhängare på sina spön då det gör det enkelt att hänga och förvara ditt spö med betet kvar på linan. Medan krokhängare erbjuder nya sätt att lagra spön, är de också skadliga för spön. Spön som förvaras med hängkrokar får ofta betydande veck i sina fiskelinor. Så varför är det ett problem egentligen?

Mest troligt sitter locket på spöet så hårt som möjligt på rullen, vilket med största sannolikhet är för hårt. Om beten är för hårt, kommer den övre öglan att fånga och ränna din lina när du lägger undan den. Det betyder att ju längre du förvarar ditt spö, desto värre blir vecket i linan och desto svagare blir ditt spö. linje kommer att vara.

Hur löser du detta problem? Allt du behöver göra är att undvika att dra åt locket så mycket. Eftersom de flesta sportfiskare använder spövantar nuförtiden behöver de inte dra åt allt så hårt när de förvarar sina spön. Så överväg att skaffa några fiskehandskar för att hjälpa dig rädda dina beten ordentligt.

#3 Galna fågelbon

Varje fiskare har fått ta itu med ett stört fågelbo i sin lina. Även om det inte är ett stort problem, trycker du och veck linjen till punkter, vilket kan skapa flera svaga punkter på linjen om du hamnar i att pilla med den och försöker reda ut den. Du kommer också ha problem med att få linan på rätt spår då fågelbon gör det svårare att använda linledaren. Så du kommer att ha rekylproblem.

De flesta rullar kan hantera en mängd olika bakslag, men genom åren har vi funnit att det bästa verktyget för att kontrollera ett bakslag är din tumme. Att låta rullen hantera linan för det mesta orsakar vanligtvis en och annan slack. Om du upplever det ibland, ta lite tid att träna tummen så att du kan märka förändringar i vinden när du kastar.

#4 Knyter knutar för tidigt

Ett annat vanligt problem vi ser när en fiskelina går sönder är en sportfiskare som knyter knutar för snabbt. Att knyta knutar för snabbt och inte vara uppmärksam på allt du borde göra är en av de främsta orsakerna till att fiskelinor går sönder. I stundens hetta har vi ofta bråttom att använda ett nytt bete. Om vi ​​skyndar oss kan vi hoppa över några steg, som att blöta knuten. Om du inte fuktar knuten blir det för mycket friktion när du rör linan, vilket kan bryta linan.

  Hur man byter olja på en 4-takts smutscykel

Så titta på dina knutar när du knyter, och skynda inte på dem, även om du fiskar i stundens hetta. Även om vi förstår att detta kan vara svårt och svårt att uppnå i början, kommer du att vänja dig vid det med tiden. Det är också en bra idé att tvinna och överlappa dina knutar när du knyter dem. Försök att knyta dina knutar på ett sätt som hjälper till att förhindra friktion och du kommer att vara mycket mindre benägen att bryta din linje.

#5 Fäst inte igen när det är lämpligt

En annan sak som många sportfiskare glömmer att göra när de fastnar i stundens hetta och är upptagna med fiske är att binda om när det behövs. Av någon anledning blir många av oss så fokuserade att vi vill kasta om och om igen och glömmer att kolla vår linje. Om du inte kontrollerar din lina när du kastar, kan du få stora problem när de stora fiskarna försöker bita.

Större fiskar tenderar att dyka mycket djupare efter att ha tagit ett bete i munnen, och det betyder att din lina kan gnugga mer av sina tänder under en längre tid. Om din lina går sönder efter att ha krokat fisken tappade du bara din fisk. Så du kan se varför det är viktigt att kontrollera din linje och knyta om när det behövs.

Du kan snabbt kontrollera din linje genom att nypa den mellan fingrarna. Känn det upp och ner i linjen och leta efter stresspunkter i linjen. Om du hittar dem, klipp av linan igen och ta bort stressfläckarna och kassera dem sedan på rätt sätt ytterligare linje.

# 6 Ändra inte när det är lämpligt

Du kan förmodligen se sportfiskare glömma att ändra sina linjer när de behöver, vilket är ett annat hett ämne. Även om det verkligen kan vara så, kom ihåg att du måste byta linje då och då om du är upptagen och hinner med din fisk. Fisklinan har ett utgångsdatum. Och ju billigare fiskelina du köper, desto oftare måste du köpa den.

Om du föredrar att köpa mer avancerade linjer, till exempel en flätad linje, behöver du inte byta linjer så ofta som du skulle göra om du köpte fluorkarbon och monofilament linje. Dessutom kan klimatet du bor i och utomhustemperaturen påverka hur länge din fiskelina håller. Solljus kan försämra en fiskelina. Så efter en tid kommer det att bli nödvändigt att byta linje.

# 7 Hålla linjen i ljuset

Vi nämnde ovan hur solljus och värme sakta kan försämra din fiskelina. Även ljus från lampor i ditt hem kan skada din fiskelina. Så om du har din fiskelina hemma vill du ha den i kylan, mörk plats.

Slutgiltiga tankar

Nu när du förstår hur du kontrollerar din fiskelina så att du kan undvika linavbrott och de sju främsta anledningarna till att fiskelinan kan gå sönder, bör du kunna ta hand om din lina ordentligt. Eftersom din fiskelina är det enda som kopplar dig till din fisk, vill du underhålla den ordentligt för att njuta av dina mest framgångsrika fiskeupplevelser. Om du märker att din linje inte fungerar korrekt kan det vara dags för en förändring. Nu när du vet det är det dags att ge sig ut och fiska!