7 kreativa sätt att tysta din generator i din stuga

När du är uppe i stugan och njuter av naturens skönhet och lugn, finns det lite som kan förstöra det mer än det konstanta surret från en bullrig generator.

Vissa rekommenderar alla möjliga produkter för att dämpa avgaserna på din generator. Även om det kommer mycket ljud ur avgaserna, tycker vi fortfarande att du får mycket ljud från själva motorblocket. Att dämpa avgaserna kommer inte att bli av med det ljudet. Det är därför den bästa lösningen för att tysta din generator när du är vid din stuga är att hantera hela generatorn. Dessa 7 tips hjälper dig att tysta din generator oavsett budget med varierande svårighetsgrad, kostnad och effektivitet.

Det finns i princip 3 sätt att göra ett ljud tystare.

  1. Du kan komma längre från ljudkällan. Ljudvågor försvinner över avstånd i en verklig miljö, så ju längre du är från källan till ljudet, desto tystare blir det.
  2. Avleda ljudet. Ljudvågor är riktade. Så om du kan studsa ljudvågorna i olika riktningar, kommer mindre av det att nå dig i din stuga.
  3. Absorbera ljudet. Ljudvågor kan absorberas av olika material. Om du kan få en del av ljudet att absorberas måste du höra mycket mindre av det.

Följande 7 tips använder dessa hjälper dig att använda dessa 3 grundläggande principer för att göra din generator tystare. Vårt mål är att hjälpa dig att tysta ljudet utan att skapa en farlig situation. Det är därför vi har följande ansvarsfriskrivning.

Generatorer, precis som andra förbränningsmotorer, kan vara mycket farliga. Kör aldrig en generator i en sluten byggnad där människor kommer att vara. Du kan få betydande ansamlingar av koldioxid och kolmonoxid som kan vara mycket dödliga. Avgasutloppet och själva motorblocket blir väldigt varma medan din generator är igång. Placera aldrig brännbart material bredvid din generator när den är igång. Speciellt nära avgasutloppet.

Håll ljudkällan (generatorn) borta från dig

Tips 1. Kör generatorn längre bort från din hytt

Det enklaste sättet att minska ljudvolymen på din generator i din stuga är att köra generatorn längre från din stuga. Det finns naturligtvis kompromisser med detta. Att slå på och av generatorn är lite mer jobbigt eftersom du måste gå längre för att komma till den.

Fördelen är dock ganska stor. Du kan släppa 20-30 decibel från ljudet bara genom att placera det längre bort från din stuga. Om detta är allt du gör rekommenderar jag också att du riktar avgassidan på din generator bort från din kabin. Detta kommer att sjunka lite mer från ljudnivån.

Det är därför jag rekommenderar att du har en plats 100 fot eller så från din stuga som du lätt kan gå till för din generator. Gör en bit av en stig så att du inte kryper över stenblock och genom borste för att komma till den.

Du vill också ha en högkvalitativ nätsladd som är designad för en generator som kan nå din hytt. Vanliga förlängningssladdar är inte utformade för att bära så mycket ström över långa avstånd. Så om du drar 30 ampere genom en vanlig utomhusförlängningssladd kommer du faktiskt att bränna upp den.

  Allt du behöver veta om nattfiske

Om du ansluter din generator direkt till det elektriska systemet, vill du troligen ha en kraftig 4-stifts sladd som den här på Amazon som kan anslutas till din generator och din elbox.

Annars kanske du gillar ett par 15 Amp nätsladdar som den här på Amazon att du kan springa upp till din stuga. Du skulle bara ansluta alla elektriska enheter direkt till dessa sladdar. Eller så rekommenderar jag ett system där din generator kopplas rakt in i kabinens el. Men om du köpte eller byggde en stuga utan ledningar, är det andra alternativet vad du behöver.

Avled ljudet

Att avleda ljudet är faktiskt vetenskapen bakom ljuddämparen på din bil. Om du kan få ljudet som skulle gå mot din stuga att avleda eller studsa från en yta och gå en annan riktning, då kommer du att höra mindre buller i din stuga.

Dessutom, om du kan få ljudvågorna att studsa fram och tillbaka några gånger, kan du faktiskt få några av ljudvågorna att faktiskt ta bort varandra helt och hållet. Detta är vad din ljuddämpare gör. Så ljudvågorna kommer så småningom ut genom ditt avgasrör. Men vid det laget har många ljudvågor faktiskt tagit bort varandra.

Tips 2. Bygg en mur eller använd en befintlig berm

Den enklaste långsiktiga lösningen för detta är att använda en berm eller backe eller till och med bygga en liten vägg som du kan använda för att blockera ljudet från generatorn. En enda vägg av smuts eller block kommer att absorbera en del ljud och avleda mycket av det bort från din stuga. Om du placerar din generator en bit från din stuga och på den andra platsen för en enda liten vägg, kommer ljudnivån i din stuga att sjunka betydligt.

Tips 3. Gör en enkel deflektorinstallation för tillfällig användning

På kort sikt kan du sätta upp ett provisoriskt deflektorsystem med några träpaneler som tar ytterligare 10 decibel från ljudnivån på din generator. Och om du inte vet så är decibelsystemet för ljudnivåer på vad som kallas en logaritmisk skala. Så en ökning med 10 decibel betyder att ljudet faktiskt är 10 gånger högre. Så den här metoden kan faktiskt minska mängden brus från din generator med 10 gånger.

Jag hittade faktiskt den här inställningen på YouTube. Killen i videon nedan visar dig exakt hur du ställer in det. Inga byggkunskaper krävs. Och om du vill göra detta på lång sikt, skulle jag bara ha de nödvändiga brädor till hands och sätta upp det varje gång du går upp till din stuga.

Det viktigaste du bör ta från den här videon kommer mot slutet. Använd ett icke brännbart material för brädan som lutar mot avgassidan på din generator. Luften som kommer ut ur avgasröret är mycket varm och kan fatta eld i ved. Sheetrock, som han använde i videon, är inte brandfarligt och är ett bra material att använda för detta ändamål.

Tips 4. Bygg en generatorkapsling för långvarig användning

Även om jag gillar hur effektivt den tillfälliga installationen ovan fungerar för att tysta en generator, är jag ett stort fan av mer permanenta lösningar.

  Vad är en torrfluga i flugfiske?

Så det jag gör är att bygga en kapsling för min generator. Om du vill ha något riktigt permanent kan du använda cinder block för denna kapsling. Block kommer att absorbera och avleda mer ljud än trämantel. Men om du också följer steg 5 och 6 kommer en träkapsling att klara sig bra.

Tanken här är att bygga en väldigt liten byggnad. En som skulle vara för liten för att klättra in. Denna byggnad kan vara rektangulär och bör vara tillräckligt stor för din generator och bör lämna lite extra utrymme på alla fyra sidor och uppåt för bra luftflöde. Du bör lämna extra utrymme på sidan där avgaserna kommer ut och se till att sidan är gjord av obrännbart material och material som inte smälter.

Bra luftflöde är viktigt, eftersom generatorer blir varma. Om du omsluter den här lilla byggnaden helt kommer värme att byggas upp och det kommer inte att finnas tillräckligt med syre för att din generator ska fortsätta gå. Så i varje ände av denna rektangulära byggnad rekommenderar jag att du lämnar ett ventilationshål. Jag skulle göra ett L-format lock för dem som avleder ljudet bort från din stuga. Ett ventilationshål kommer att vara ett inlopp för luft, och det andra kommer att vara ett utlopp för avgas. Faktum är att jag skulle rikta in ventilationshålet i den änden av byggnaden med avgasutloppet för din generator.

På inloppssidan kan du förbättra luftflödet genom att lägga till en liten fläkt. En fläktmotor drar väldigt lite elektricitet och kan till och med köras på en smet om du inte vill använda ett av uttagen från generatorn. Men i den här typen av installation är bra luftflöde verkligen viktigt.

På en långsida av byggnaden, på den sida där generatorpanelen är, skär en dörröppning som du kan använda för att komma åt generatorn. Jag skulle göra den här tillräckligt stor för att faktiskt kunna få generatorn ut och in igen. Det är också så du kommer åt generatorn för att slå på och stänga av den, fylla den med gas etc. Ett annat alternativ är att göra taket gångjärn så att hela toppen faktiskt kan öppna sig. Detta gör att du enkelt kan fylla på bensintanken och lyfta ut generatorn när det behövs.

Absorbera ljudet

Att avleda ljud kan bara göra så mycket. Du kan avleda den bort från din stuga och till och med ta bort några ljudvågor. Men en hel del av det ljudet kommer fortfarande att komma ut och gå någonstans. För mer lugn i din stuga rekommenderar jag lite ljudabsorption också.

Tips 5. Lämna ett smutsgolv i din hölje

Om du bygger ett hölje, eller till och med om du använder väggen eller den tillfälliga brädmetoden, se till att du lämnar marken otäckt under din generator. Ett trä- eller betonggolv avleder ljudet uppåt. Men ett smutsgolv kommer att absorbera mer av ljudet.

Detta är det enklaste tipset av alla. Lämna golvet ifred. Ett plant smutsgolv är perfekt för att dämpa ljudet från din generator.

  Resevagnskostnader: En lista över aktuella priser för populära modeller

Tips 6. Lägg till ljudabsorberande skum på innerväggarna i ditt skåp

Om du bygger ett hölje, kommer ljudabsorberande material, som akustiskt skum, att dämpa ljudet avsevärt. Faktum är att du kan komma undan med att lämna sidan av höljet som vetter bort från din stuga helt öppen om du är orolig för att ha din generator i ett slutet utrymme. Omslut bara 4 sidor och toppen av din generator och lägg till ljuddämpande akustiskt skum på varje vägg så hör du väldigt lite om något i din stuga.

Se bara till att på avgassidan av din generator det varma avgaserna inte blåser mot ett brännbart eller smältbart skum. De flesta akustiska skum är gjorda av material som kommer att smälta, så avgassidan på din generator behöver gott om utrymme och luftflöde för att inte smälta ditt skum.

Men om du lägger till en fläkt och ventiler och lämnar gott om utrymme runt din generator, kommer dessa tips att låta dig njuta av lugnet utomhus i din stuga utan att ge upp bekvämligheten med elektricitet.

Kör generatorn mindre ofta

Det här sista tipset verkar vara självklart. I det här fallet handlar det inte om att göra generatorn tystare när den är igång. Tanken är att köra det mer sällan. Så här kan du göra det.

Tips 7. Lägg till ett batterisystem till din hytt

Genom att installera ett hembatterisystem i din stuga kan du köra din generator mycket mindre och sedan lagra strömmen för att bara användas när du behöver den. En 3 000 watts generator skulle kunna generera tillräckligt med ström för de flesta hytter utan central luftkonditionering på mindre än 6 timmar per dag. En större generator på 7 000 watt skulle kunna göra det på under 3.

Med vår 7 000 watts generator kan jag bara slå på den när jag går in för att äta middag och gå och stänga av den senast 9:00 och ha tillräckligt med ström för att driva kabinen en dag till!

Jag kan göra det på grund av vårt hembatteri som vi också använder med några solpaneler. Men hembatterier behöver inte bara vara för solenergi. De kan också laddas med en generator. Oavsett om du använder en generator för att komplettera solenergi, eller om du använder den för all el i din stuga, kan ett hembatteri tillföra mycket bekvämlighet.

Faktum är att om du väljer att köra din generator bara några timmar per dag, kan du välja en tidpunkt då alla ska vara inomhus. På så sätt hör de inte riktigt generatorn. Se bara till att den inte ligger precis intill hytten och kanske har en smutsbarriär mellan sig och hytten. Om du gör det kommer du sannolikt inte ens att höra det och du kan njuta av resten av tiden i din stuga utan generatorljud.

För mer information om hur du använder ett batterisystem med din generator kan du läsa min artikel om det här.