7 bästa topplacken för målade skåp

Skåp kan utstå en del hårt slitage när de befinner sig i högtrafikerade områden som kök och vardagsrum. Topplackar är inte bara ett måste för att skydda dina skåp från slitage utan också lättare att torka rent. Beroende på ditt val av topplack kan dessa ytbehandlingar också ge dina skåp liv och göra dem till en funktion i ditt hem.

De bästa topplackerna för målade skåp inkluderar vattenbaserade klarlacker som General Finishes Top Coat och Rust-Oleum Varathane. Ett bra oljebaserat täckskikt för trä är Varathane oil polyuretan, och Minwax Wipe-On är utmärkt för en hållbar, handgnuggad estetik.

Top coats ger flera fördelar, både praktiska och estetiska, och är ett utmärkt alternativ för dina hemskåp. Om du söker råd om vilka de bästa topplackerna är för din skåpsyta och avsedda miljö, läs gärna vidare för några råd och bra produkter för 2021.

1. Allmänna ytskikt Top Coat för målade skåp

General Finishes är ett pålitligt varumärke inom topplackar och har funnits sedan 1928. Allmänna ytbehandlingar Högpresterande vattenbaserad polyuretan är en högpresterande topplack för målade skåp. Den är särskilt lämpad för kök och badrum med hög fuktighet och hög exponering för solljus.

General Finishes High-Performance-täcklacket finns i olika glanser och ger särskilt bra betyg för hållbarhet och fläckbeständighet. Pälsen torkar snabbt och avger låg lukt och VOC, så den är snäll mot människor och miljö. General Finishes topplack ger en tuff och hållbar finish som tål tuffa förhållanden och repor och allmänt slitage.

Funktioner:

 • UV-skydd för höga solstrukturer
 • Snabbtorkande vattenbaserad polyuretan
 • Hårdtorkande och slitstark päls
 • Finns i en mängd olika glanser.

2. Rust-Oleum® Varathane® Kristallklar vattenbaserad polyuretan

Rust-Oleum är ett annat bra namn i den amerikanska topplacksindustrin och har erbjudit kvalitetsprodukter sedan 1921. Rust-Oleum Varathane vattenbaserad polyuretan ger en kristallklar glans med en snabb torktid och förbättrad hållbarhet och hårdhet i finishen.

Rust-Oleum lyfter fram skönheten hos ytor, särskilt trä, samtidigt som den erbjuder överlägsen reptålighet och fungerar vackert på skåp i betsad trä. Topplacket har också en låg lukt och rengörs lätt med vattenbaserade tvålar, vilket gör den utmärkt för hektiska kök.

Funktioner:

 • Konkurrenskraftigt prissatt topplack-alternativ
 • Kristallklar och hållbar finish
 • Lätt att rengöra med en vattenbaserad tvål
 • Förbättrad motståndskraft mot fläckar och repor
 • Varathane mörknar inte med tiden.

3. Minwax polykrylbaserad skyddsfinish

Minwax är ett annat ikoniskt namn inom topplacksindustrin och etablerades i Brooklyn 1924. Minwax formulerade detta genomskinligt lager för snabb torktid, och du kan applicera ett andra skikt efter bara en timme eller två efter applicering och finns även tillgänglig i en spray-on-aerosolversion för enkel användning.

Pälsen klarnar till en klar och hård finish med bra reptålighet och är vattenbaserad, så det är låg lukt och skadliga VOC. Den vattenbaserade finishen är lätt att rengöra med tvål och varmt vatten och lätt att ta bort från händerna om du stökar under appliceringen.

Funktioner:

 • Finns i en mängd olika versioner
 • Vattenbaserad och låg lukt
 • Gulnar inte över tiden
 • Hållbar och lätt att rengöra
 • Snabbtorkningstid

4. Minwax Spar Urethane

Minwax Spar Urethane är en utmärkt finish för skåp som utsätts för extrema temperaturer och starkt solljus och är en mycket hållbar och klar finish. Lämplig för utemöbler, Minwax erbjuder förbättrade UV-blockerare och formulerad för att motstå extrem värme och kyla. Även om Minwax är vattenbaserat, innehåller det speciella oljor i mixen för att tillåta träytor att expandera och dra ihop sig för att skydda den målade ytan under.

Styrmannen är ett utmärkt alternativ till högtrafikerade badrum och kök och tål olika yttre förhållanden. Det som sticker ut med Helmsman är att beläggningen inte missfärgas, såsom oljebaserade polys, utan erbjuder skyddet och expanderbarheten hos oljebaserade polys.

Funktioner:

 • Konkurrenskraftigt prissatt
 • Expanderar och drar ihop sig med trä vid temperatur- och säsongsförändringar
 • Slitstark inte fläckar klar finish
 • Motstår regn- och vattenskador
 • Förbättrad UV-beständighet.

5. Minwax Wipe-On Poly Finish Clear

Minwax formulerade sina Minwax Wipe-On Poly Finish för att ge föremål som badrums- och köksskåp extra skydd mot slitage, matfläckar och hushållskemikalier. Wipe-On lägger också till en fuktbarriär till dina skåp, vilket gör att de tål spill och vattenskador.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Minwax avtorkningsversionen har den extra handgnuggade finisheffekten för estetiskt tilltalande på trä och ytor. Wipe-On är oljebaserad och är lätt att applicera med en ren och luddfri trasa, och har lågt dropp och märker känslighet.

Funktioner:

 • Mycket fukt- och kemikaliebeständig
 • Den finns i två glansalternativ: satin och glans
 • Lätt att applicera
 • Slitstark och elegant finish.

6. Rust-Oleum Trippeltjock polyuretan

För människor som vill ha minsta möjliga krångel med flera beläggningar på sina skåp Rust-Oleum Trippeltjock polyuretan är svaret. Den vattenbaserade supertjocka formulan erbjuder en självutjämnande droppbeständig päls som du kan applicera på en gång. Den tredubbla tjocka polyen ger också utmärkt reptålighet och hållbarhet med enkel rengöring med tvål och vatten.

Den avancerade formulan har fortfarande en utmärkt torktid på två timmar, och 32oz täcker 50 kvadratfot. Den matta finishen är klar och ger fläckbeständighet för områden som kök med potentiellt spill.

Funktioner:

 • Tidsbesparande formel för ett lager
 • Snabbtorktid
 • Fläck- och reptålig
 • Avancerad självnivellerande formel.

7. Rust-Oleum Varathane Interiörolja Polyuretan Halvblank

De Rust-Oleum Varathane Olja polyuretan är ett oljebaserat knep av högsta kvalitet som låter skönheten i dina träskåp synas igenom. Varathane erbjuder hög klarhet och maximal rep- och fläckbeständighet, och en färg som blir rikare med tiden och förstärker din träestetik.

Formulan är självutjämnande för att undvika dropp och borstmärken och ger ett rent utseende till dina skåpsytor. Även om den är oljebaserad, torkar Varathane vid beröring på bara 2 timmar, och du kan applicera ett andra lager på bara 4 timmar. Oljefinishen ger ökad flexibilitet och träskydd med liknande torktid som vattenbaserad polys.

Funktioner:

 • Överlägsen träfinish av oljebaserad polyuretan
 • Snabbtorktid
 • Hög rep- och fläckbeständighet
 • Färgen blir varmare och djupare med tiden
 • Självnivellerande formel
 • Slät och glansig finish.

Vilken topplack är bäst för målade skåp?

Förutom personliga preferenser finns det specifika överväganden man måste ta hänsyn till innan man bestämmer sig för ett topplack. Funktionen och placeringen av skåpet är väsentliga överväganden och användningsfrekvensen och de boende i ditt hushåll. Högtrafikerade områden med barn skulle till exempel behöva en yta som du enkelt kan rensa bort fingeravtryck och fläckar.

Andra överväganden är de estetiska valen vad gäller din inredning och design och ditt skåps material. Andra faktorer att tänka på när du väljer en topplack är:

 • Daglig användning. Om ditt skåp står i ett kök, till exempel, bör man ta hänsyn till slitage. Oljebaserad polyuretan är ett utmärkt alternativ för hållbarhet och slitstyrka.
 • Exponering för fukt och UV-strålar. Om dina skåp står i ett soligt rum eller utsätts för områden med hög luftfuktighet som badrum, skulle man behöva ett täckskikt som skyddar mot UV-skador eller expanderar och drar ihop sig med temperaturförändringar som vattenbaserad polyuretan med specialiserade oljor.
 • Din skåpmaterialbas dikterar också vilken topplack som ska användas. Vissa klarlacker ger en rik bärnstensfärg på skåpets ytor, perfekt för en träfinish. Men ljusa ytor eller vita ytor skulle gynnas av klara, torkande beläggningar.
 • Enkel applicering. Det finns en mängd olika täckfärger med varierande svårighetsgrad för applicering och torktider. För jobb på språng kan du välja ett tygappliceringstäckskikt med minimalt krångel.
 • Rengöring. Vissa topplacker kräver bara tvål och vatten för rengöring, medan andra ytor kräver mineralsprit. I ett högtrafikerat område med exponering för märken och spill är ett vattenbaserat rengöringssystem mer hanterbart och eliminerar högluktande rengöringsämnen.
Se även  Spelar ringkameror in hela tiden?

Relaterade inlägg: Bästa skyddande topplack för målade bänkskivor

Vilken är den bästa glansen för topplacker på skåp?

Som en tumregel är de högre glansiga ytorna mer hållbara eftersom de använder en högre koncentration av bindemedel. Men ju högre glans, desto större dagliga fläckar och smuts tenderar att framhävas, så de behöver oftare rengöring. Högglansen kan lämpa sig för en visning av klibbiga små fingeravtryck för en familj med små barn snabbare än en mer matt finish.

Det finns olika glansnivåer tillgängliga, allt från matt till och satin till halvblank glans och helblank. Den primära skillnaden i dessa ytor är mängden ljus som de reflekterar från dina ytor. Lägre glans är mindre benägna att visa repor och smuts.

Matt och Satin Sheen

Matt finish kan dölja brister och smuts men kan verka matt. Med praktiskt taget ingen ljusreflektion kan matta ytor verka relativt ”platta” i ditt kök eller badrum. Satinfinishen är ganska populär och erbjuder en medium till låg glans/glans, och döljer fortfarande mindre repor eller smuts för blotta ögat. Det är fortfarande tillräckligt tydligt för att visa upp färgfinish och eller träfibrer utan att matta ytan.

Halvblank och högblank glans

Halvglans är nästa upp i lysterskalan och ökar på motsvarande sätt i underhåll och rengöring. Den höga ljusreflektionen, fläckarna och märkena i områden med högre trafik kommer att behöva rengöras regelbundet för att se snyggt ut, vilket inte är idealiskt för barns klibbiga fingrar.

Full glans är vackert med full ljusreflektion och kan få de underliggande ytorna att lysa vackert. Full glans framhäver lackens färger och framhäver deras effekt. Dessa ytbehandlingar är dock mycket underhållsvänliga i områden med hög trafik som kök och matsalar och fördelar skåp i tystare och mindre ofta använda områden.

Varför behöver du en topplack till ditt skåp?

Det finns många fördelar med att ha en topplack på dina skåp utöver det uppenbara skyddet det ger dina skåpytor. Topplacker kan förlänga livslängden på trä och målade ytor och ge en estetisk tilltalande genom ditt val av glans.

 • Gör ytor lättare att rengöra. Topplacker kan ge en blank yta som är lättare att torka och rengöra än trä- eller målarbehandlade ytor.
 • Vattentålighet. Polyuretanytor ger utmärkt vattenbeständighet för områden med hög fuktighet som badrum och kök. Topplack skyddar ytan under från fläckar och vattenskador.
 • Hjälper till att undvika nedbrytning av färg. Skåp i områden med starkt ljus kan missfärgas med tiden på grund av effekterna av UV-strålar. Topplacker ger UV-beständighet och förlänger livslängden på ytan under dem.
 • Det hjälper till att förhindra färgskador. Temperaturförändringar gör att färgen krymper och expanderar, vilket gör att färgen flisar eller flagnar med tiden. Top coats skyddar mot temperaturförändringar och ökar livslängden på din skåpsyta.
 • Moderna inslag. Högblanka möbler som ljust målade skåp kan liva upp ett trist rum och ge ditt hem en modern stil.
 • Lägger till intresse utan att behöva introducera färg. Att placera ett topplack bidrar till ljusreflektion utan att använda färg för att liva upp ett trist utrymme. Högglänsande täckskikt kan framhäva dina färgeffekter vackert och göra dina skåp till en funktion.

Vad är en polyuretanlack?

En polyuretanprodukt (PU) är ett beläggningssystem som skapas från den kemiska reaktionen mellan ett polyolharts och ett härdare av polyisocyanat. Plyer är ett slags förstärkt lack som använder mikroskopiska molekylkedjor som binder tätt med varandra när det torkar. Den resulterande finishen är mer motståndskraftig än traditionell lack mot faktorer som:

 • Vatten
 • Lösningsmedel
 • Abrasion
 • Påverkan
 • Repor

Polyuretaner finns i två olika varianter, nämligen vattenbaserade och oljebaserade polyuretaner (polys.) Båda polyerna fungerar som pansar för dina skåp och skyddar den underliggande ytan från skador. Båda polyerna ger ett ”offerlager” som tar emot repor och slitage i stället för den underliggande ytan.

Se även  Läcker vatten från ett kylskåp farligt? Risker och hur man hanterar det!

Vattenbaserade polys har skaffat sig ett rykte om att vara mindre hållbara än oljebaserade polys, men det antagandet härrör från de tidiga dagarna av vattenbaserad polyteknologi. Vattenbaserade polyuretaner har nu fördelen av hög hållbarhet och, när de appliceras på rätt sätt, håller de lika länge om de tas om hand på rätt sätt.

Ska du använda vattenbaserad eller oljebaserad poly?

Både vatten- och oljebaserad poly är utmärkta alternativ till efterbehandling och skydd av dina skåp. De största skillnaderna är funktionslämplighet och material och placering av din valda möbel. De avgörande skillnaderna mellan de två beror på följande faktorer:

Färg

Oljebaserad poly torkar till en varm bärnstensfärgad nyans, medan vattenbaserad poly torkar från grumlig till en klar, transparent finish. Oljebaserade polyer tenderar också att mörkna med tiden, medan vattenbaserade polyer inte missfärgas med tiden. Användare bör se till att de inte använder en oljebaserad poly på vita eller ljusa skåp eftersom de kommer att gulna med tiden.

Härdningstider

Oljebaserad poly tar avsevärt längre tid att torka och härda och kan behöva 24 timmar mellan strykningarna. Water poly är snabbtorkande och du kan applicera flera lager om dagen. I genomsnitt tar oljebaserad poly två till tre gånger så lång tid att torka som vattenbaserad poly. Vattenbaserad poly tillåter flera lager, medan oljebaserad poly tenderar att vara benägen att ”skiva” repor och bucklor när den appliceras i flera lager.

Farliga ångor

Oljebaserad poly har en stickande lukt och har en stark kemisk lukt samt farliga ångor. Dessa polyer kräver användning av andningsskydd, och man bör aldrig direkt andas in ångorna i applikationen. Oljeknep innehåller många flyktiga organiska föreningar (VOC), vilket gör det farligt för människors hälsa, medan vattenbaserat är användarvänligt. Vattenpolys är säkra att applicera utan andningsskydd och skapar ingen kemisk lukt, vilket gör dem till en lek att använda.

Tjocklek och hårdhet

Oljebaserad poly är tjockare än vattenpoly, men den är mjukare och mer mottaglig för skador och bucklor. Vattenpoly är tunnare men har en hårdare ytfinish. Vattenbaserad poly kräver alltså flera lager, medan två lager oljepoly kommer att räcka på dina skåpsytor. Vissa säger att oljepolyer har en slätare finish, men vattenbaserade polyer är lika smidiga vid beröring när de appliceras korrekt och i tillräckligt många lager.

Prisvärdhet

Vattenbaserad poly är ett dyrare köp för kvalitetsmärken med bra hållbarhet. Detta pris beror på att du behöver fler lager vattenpoly. Dessa polyer har trots allt 30-35% fasta ämnen jämfört med 45-50% fasta ämnen i en oljebaserad poly. När du väljer en flerskiktseffekt för områden med hög trafik ökar dina kostnader med vattenpoly på grund av den extra mängd som behövs.

Du kanske också vill läsa: Kan du lägga polyuretan över färg?

Vattenbaserad oljemodifierad polyuretan

Ett bra alternativ till vatten eller oljepolys är det bästa av två världar, den vattenbaserade oljemodifierade polyuretanen. Denna poly verkar grumlig i burken men torkar snabbt till en bärnstensfärgad film som den oljebaserade polyen. Den har samma VOC-nivåer som vattenbaserade polyer och erbjuder hållbarheten hos oljepolyer och enkel rengöring av vattenbaserade polyfinisher.

Kombinationspolyet kan appliceras med en foam roller eller trasa och syntetiska penslar, ungefär som vattenpolys och har låg lukt. Denna poly är också mångsidig och är kompatibel med alla träslag vilket ger användarna större flexibilitet. Oljemodifierade polys har den extra fördelen att använda både olje- och vattenbaserade ytbehandlingar av dina skåp.

Slutsats

Oavsett om du vill förlänga dina skåp livslängd eller vill göra dem till en utmärkande funktion i ditt hem, finns det många alternativ. Se till att du får rätt beläggning som passar både skåpsmaterialen och miljön du tänker använda dem i. Polyuretaner är ett utmärkt val och kombinerar praktiska egenskaper med en mängd olika glansiga glanser för att förstärka ditt skåp.

Lämna en kommentar