7 bästa Kokanee fiskespön (och vilken jag valde)

Kokanee lax är en intressant fisk att rikta in sig på. Spöna som används för att fånga Kokanee är inte alltid vettiga. Eftersom de är så aggressiva fiskar skulle det vara rimligt att tro att de har tuffa munnar som klarar av att attackera de saker de gör. Kokanee lax har dock väldigt mjuka munnar som kräver vissa krokar, om man vill fånga en.

Så, vilka är de sju bästa Kokanee fiskespöna, och vilka valde jag?

  1. G-Loomis E6X Kokanee Trolling Series
  2. Okuma Kokanee SST Kokanee Rod
  3. Tica KLEA Kokanee fiskespö i glas
  4. Velocity Elite blå glasstav
  5. Okuma Celilo Kokanee Pro trollingspö
  6. Eagle Claw Featherlight Kokanee trollingspö
  7. Lamiglas CGR762L Tournament Kokanee Special Rod

Mitt val: Okuma Kokanee SST Kokanee Rod

Extra spö: 13 Fishing Whiteout Spö vid Thornebros

Kokanee Stavar finns i en mängd olika storlekar och handlingar. De flesta av dessa spön är trollingspön, avsedda att lastas med en dodger och ett bete, och släpas bakom en båt. Men bara för att dessa spön är designade för att göra ett visst jobb betyder det inte att de inte kommer att kunna göra de saker som de skulle behöva göra.

1. G-Loomis E6X Kokanee Trolling Series


Många av dessa spön kommer att vara mycket extremt lätta spön och kommer inte att verka som trollingspön alls. Men faktum är att de fungerar, och de gör det ganska bra. Under min tid med inriktning på Kokanee Salmon har jag märkt några återkommande spön i händerna på mina överordnade.

De G-Loomis-serien är en som inte bör tas lätt på. Detta specifika spö har det bästa av allt för ett pris under $200. G-Loomis är känt för att ha mycket exklusiva fiskespön.

De levererar alltid bästa möjliga kvalitet och effektivitet i sina spön, så ingen har klagat för mycket då de tappade $500 på ett spö.

Kvaliteten på E6X-serien är inget att ifrågasätta. När spöserien kom ut fanns det frågor om huruvida denna linje skulle skada varumärkets rykte. Men så fort dessa kom ut på marknaden fanns det en ny standard för Kokanee Salmon trolling.

När de paras med en downrigger är dessa spön mycket känsliga och visar lite bättre än något annat spö.

Efter några användningar kommer du att kunna se skillnaden i strömmen när du leker med din dodger och den minsta Kokanee-laxen som andas på kroken.

Trollingspöna kan paras ihop med de bästa trollingredskapen för fantastiska resultat. Det finns inte mycket som E6X inte kan göra. Detta spö kan också användas för olika typer av fiske.

Min kompis som gillar att fiska i Willamette River i Oregon säger ganska ofta att han använder detta spö för bas och att kasta runt grodor.

Handlingen, estetiken och handtaget är alla en 10/10 i min bok. Mitt enda problem med detta spö är rullsätet. Efter några dagars kontinuerligt fiske lossnade haspelsätet och min rulle rörde på sig lite. Det var en lätt fix, bara att dra åt sidorna igen, men det var första gången jag gjorde det på ett spö.

2. Okuma Kokanee SST Kokanee Rod


Okuma har ett mycket gediget rykte. Det finns inte mycket negativa saker du kan säga om Okuma, oavsett om det är en casting eller spinner Rod. Deras utrustning är tillräckligt billig för de flesta nybörjare att gå till i början, men har fortfarande den kvalitet som håller gamla tiders kvar länge, länge.

  Hur man håller sig varm när man backpackar

Det här är spöet jag använder. För att vara ärlig kan detta vara lite partisk eftersom jag är en av de där långvariga fiskarna som svär vid Okuma Gear, men hallå. Det funkar för mig.

Enligt min ödmjuka åsikt har Okuma de bästa handtagen på sina spön. Den högkvalitativa korken känns precis i min hand. Greppen och uppsättningen av placeringen på gjutstavarna är alltid väldigt trevliga. Detta är ett mycket fiskbart spö och jag tröttnar aldrig på att använda det med att rulla i den där Kokanee-laxen.

Nackdelen med detta spö är att det är väldigt artspecifikt. Något som Okuma är känd för, som vissa andra företag också är, är att deras spön inte är särskilt mångsidiga när det kommer till andra typer av fiske.

Deras steelhead-spön är bara bra för att fånga steelhead i djupare floder, och deras Kokanee-spön är egentligen bara bra för att trolling för Kokes.

Men för $60 är de ett bra spö att få för trolling. De ger dig fortfarande tillräckligt med utrymme för att köpa ett annat spö och inte få det att verka som om du tappade massor av pengar på fiskeredskap igen. Det är ett spö av bra kvalitet till ett billigt pris.

3. Tica KLEA Kokanee fiskespö i glas


Detta spö har fått mycket beröm tidigare, och det lever fortfarande upp till sitt rykte. En av de bästa Kokanee-stavarna som finns, den Tica KLEA Kokanee fiskespö i glas är en av de bästa. Handlingen som spöet ger syns sällan någon annanstans.

Känslig men ändå stark, den här glasfiberstaven tål några allvarliga böjningar. Det är en tvådelad stång, men där de två delarna ansluts har den förstärkts och dragits åt för att se till att de två delarna inte separeras vid gjutning.

Spön levereras med 12 styrningar längs spöet. Detta gör den väldigt känslig och, som en kund sa, är det lätt att se om draget var en fisk som stötte på kroken eller om vinden satte press.

Det finns dock ett litet problem med guiderna. Vissa har haft problem med att guiderna behöver bytas ut efter användning.

Detta kan vara dåligt eftersom om styrningarna inte är helt släta kan de sätta extra friktion på linan och efter en kort stund knäppa linan. Detta kan hända under ett slagsmål, eller bara hämta ett lockbete.

4. Velocity Elite Blue Glass Rod

Velocity Fishing är inte ett märke som jag har lagt märke till under de senaste åren. Med endast 6 rader spön, i trolling-, lax- och öringspön, finns det inte mycket att diskutera. Men Elitfärgat glas spöserie avsedd för trolling är faktiskt en väldigt bra serie. Linjen har totalt tre färger: blå, grön och rosa.

Spöna är ultralätta, vilket betyder att de är mycket bra för att trolling Kokanee. Böjen de har är känslig och har rätt balans över vattnet.

De säljs till ett ganska rimligt pris också. På $80 ligger de på den högre sidan av ett genomsnittligt trollingspö, men det är fortfarande mycket bra jämfört med några av de dyrare spöna med inte mycket av en ökning i kvalitet.

Velocity Elite Blue Glass Stavar är gjorda av ett grafitämne, medan öglorna och styrningarna är av titanoxid. Handtaget är av klass AA kork och är försedd med en gummikork i änden.

Som de flesta grafitstavar är, är dessa stavar starka och hållbara. De kan stå upp mot de häftigaste Kokanee och hålla dem på kroken.

  9 tips för att hålla dina golv rena i stugan

En vän till mig som använde en av dessa sa att de är hållbara, men de är fortfarande väldigt känsliga. Han sa att hans bror använder Velocity’s Elite-lina mer än något annat när han trollar Kokanee, men han gillar att spendera ett tag med att slita ut fisken innan han tar in dem.

Sammantaget är detta ett mycket bra spö. Den ligger bra i handen och är väldigt estetiskt tilltalande. Det blå ämnet är en mycket bra färg, och korken är naturligtvis också tilltalande.

Du kan fiska med stil med detta spö. Känsligheten är stor, liksom hållbarheten med en fantastisk ryggrad. Det ger en enkel fångst.

5. Okuma Celilo Kokanee Pro trollingspö

Ett annat Okuma-spö, den Celilo Kokanee Pro Trollingspö är en favorit bland många fiskare. Jag har sett många guider använda dessa i sina trollingföretag eftersom de är väldigt känsliga, men har en väldigt stark ryggrad.

Detta spö är bäst att använda när det paras ihop med en downrigger. Den är tillräckligt känslig för att fånga små fiskar men är också stark och hållbar nog att bekämpa de större fiskarna.

Trollingspön måste kunna hålla under konstant stress, och inte gå sönder när en fisk väl är på linan. Jag har haft en upplevelse när jag använde ett spö som såg ut som att spöet fungerade bra med downriggern.

Det började kännas trycket när båten började röra sig. När en fisk väl kom på gick spöet sönder och jag tappade fisken. Spön jag hade använt var ett av de dyrare spöna och lämpade sig inte för trolling.

Detta spö kunde inte passa bättre för trolling. Det kommer inte att gå sönder under den ständiga stressen, men även om det gjorde det skulle det inte spela så stor roll; spöet kostar 39,99 dollar. Spön kommer i antingen 7′ eller 8′, de perfekta längderna för trollingspön.

6. Eagle Claw Featherlight Kokanee trollingspö

Som det mesta är med märket Eagle Claw är detta spö billigt men väldigt effektivt. Den har inte samma känslighet som de andra, dyrare, spöna men den gör upp i det med andra saker.

Spön är tålig och håller länge. Det är ett bra spö att slå på din båt om du har ont om pengar för fisketillbehör och ändå kan fånga något.

Eagle Claw’s Featherlight serie har funnits ett tag. Serien kom ut någon gång före 90-talet och har varit stark sedan dess. Priset på dessa saker är lite löjligt. De går online för cirka 25 dollar och i butiker kan spöna köpas för 18 dollar.

Glasfiberämnena är inte särskilt känsliga, som glasfiber brukar vara, men spöets hållbarhet gör den till en bra fighter mot den större Kokanee Laxen i sjöarna. Den fungerar dock bra som trollingspö.

Stavarna kommer vanligtvis i en väldigt djärv gul färg, och även om det kan verka lite fult, vet bara att färgen är en väldigt ful färg. Men som de flesta av fjäderviktarnas undergångar, får priset alla dessa att verka som ingenting. Spön är en utmärkt kvalitet för det pris som erbjuds.

Sammantaget är detta inte det bästa spöet, men det delar mycket av samma egenskaper som spöna i toppskiktet. Där den saknar känslighet, kompenserar den för hållbarheten. Om du bestämmer dig för att köpa ett av dessa spön, kommer det att finnas kvar ett tag.

  Vilken är den mest hållbara campingkudden?

7. Lamiglas CGR762L Tournament Kokanee Special Rod

Det här är ett spö som jag inte har hört något om förrän jag frågade min kompis vilken hans favorit Kokanee trollingspö var. Han hade precis köpt en i januari för att göra sig redo för april Kokanee trollinglopp. (Han älskar Kokanee) Han sa åt mig att leta upp det på nätet och vad jag kunde hitta, de flesta älskar det här spöet.

De flesta recensioner som jag läste på nätet sa att detta spö har en väldigt stark ryggrad och fungerar väldigt på en downrigger. En individ gick till och med så långt som att säga att detta spö gjorde att resten av hans trollingspön blev föråldrade.

Jag är dock tveksam till att rekommendera detta spö. Efter att ha gått in i recensionerna lite djupare märkte jag att många människor hade problem med att spöet bara gick sönder på dem.

Pausen var på samma plats för varje enstjärnig recension. Staven är en tvådelad, vilket kan vara fördelaktigt, men de tenderar också att knäppa där de var anslutna.

Överlag verkar det dock vara ett väldigt bra spö. På pappret verkar det vara ett mycket bra spö som kommer att tjäna sitt syfte. Priset på dessa är dock $115 och med rädsla för att det skulle gå sönder flyttades det här spöet ner en hel del.

8. Bästa isfiskespö

Fram till denna punkt har alla spöna varit för att trolling Kokanee Lax. Även om detta är en mycket populär metod för att fånga Kokanee Lax, finns det andra sätt att fånga Kokanee Lax.

Isfiske bedrivs under vintern när sjöarna är frusna och man kan gå ut över vattenytan. Efter att ett litet hål har borrats, tappas en lina med hjälp av ett isspö, en liten version av ett fiskespö som är avsett att jigga botten av en sjö eller hänga upp en krok i mitten av nivåerna.

Det bästa spöet som jag kunde hitta för isfiske som var värt priset var 13 Fishing Whiteout Spö vid Thornebros. Detta spö kostar cirka 32 $, ett genomsnittspris för en isspö.

Det finns billigare, men de har mindre kvalitet. Det finns också dyrare, men även de är ibland värre än 13 Fishing Whiteout-spöet.

Den lilla staven är mycket känslig menad för att märka de minsta förändringarna i vattnet. Ämnet är helt i kol, vilket betyder att det är mycket hållbart, men ändå har en mycket hög känslighet. Den ligger bekvämt i handen och ser snygg ut med sin eleganta svarta design.

Spöet har ingen historia av att gå sönder, vilket är bra att säga om de små isstavarna. De kan bara böja sig så mycket.

Relaterade frågor:

Vilket är det bästa betet för Kokanee Salmon? Luktbehandlad majs på krok eller bete är det bästa betet som kan användas till både trolling eller jiggning. Även under vintern kommer majs som har behandlats med vitlök att kunna fånga mer Kokanee än någon annan metod.

Vad är en downrigger stav? Ett downriggerspö skiljer sig från det vanliga spöet då det tenderar att kunna böjas exakt i rätt vinkel och tryck som downriggeranordningen kommer att lägga på linan. Dessa spön skapades speciellt för downriggers, men kan användas för andra typer av fiske.