7 anledningar till att springa gör dig lycklig

Visst, det är inte det roligaste i världen att vakna i gryningen för att springa, men när du väl drar dig ur sängen, tar på dig löparskorna och sätter igång, förändras något i dig. Man känner sig så mycket gladare. Varför är det så?

Löpning gör dig lycklig på följande beprövade sätt:

  • Du får i dig mer endorfiner, må-bra-hormonet
  • Du kan skapa och stärka sociala kontakter genom löpning
  • Att sätta upp sina mål och sedan uppfylla dem är en fantastisk känsla
  • Du kan lindra stress genom att springa
  • Du blir piggare varje gång du springer, vilket gör dig friskare och gladare
  • Du känner dig bättre och mer säker på dig själv efter att ha sprungit ett tag
  • Löpning är kul

I den här artikeln kommer vi att utveckla mer om de 7 främsta anledningarna till varför löpning är en så trevlig hobby för så många människor. När du är klar med läsningen kommer du säkert att känna dig benägen att knyta på dig löparskorna och börja köra bil!

7 skäl att springa oftare

Mer endorfiner

När du får den befordran på jobbet eller du har en bra första dejt med din crush, har du någonsin undrat vad som specifikt gör dig lycklig? Ditt humör härrör från ett hormon som kallas endorfin.

En typ av endogen opioidneuropeptid, ett endorfin som utlöser din hjärnas opiatreceptor för att minska smärta och öka ditt humör. Endorfiner är inte bara må-bra-hormonet då, utan ett naturligt smärtstillande medel också!

Har du någonsin hört talas om runner’s high? Uppkallad efter löpare eftersom det tar långa perioder av fysisk aktivitet att nå, en löpares high minskar smärta och ångest samtidigt som eufori ökar. Det är med andra ord frisättningen av endorfiner som får dig på ett så fenomenalt humör.

Din runner’s high kanske inte nödvändigtvis varar särskilt länge, men när det händer känns det så fantastiskt. Du kommer att vilja känna dig så hög om och om igen, vilket kommer att motivera dig att komma ut och springa oftare, även de dagar då du inte nödvändigtvis känner för det.

Bättre sociala kontakter

En annan anledning att börja springa är att förbättra de sociala kontakter du har och skapa nya.

Din löprutt kommer säkerligen att få dig i kontakt med vissa människor. Kanske är det dina grannar tvärs över gatan när du först ger dig ut. Sedan springer du genom ditt grannskaps centrum, där du kommer att se affärsmän, butiksägare och andra invånare i din nacke av skogen. Om du passerar genom en park kommer du utan tvekan att stöta på människor som går med sina hundar, cyklister och andra löpare som du själv.

Vissa av dessa människor, även om de är främlingar, kanske säger hej eller önskar dig en god morgon. Du kommer att göra detsamma och le på grund av det fina ögonblicket.

Om du tar samma rutt varje dag och du ser en annan löpare göra samma sak kan du inleda en konversation med dem. Innan du vet ordet av har du hittat en löparkompis.

När dagen kommer då du börjar delta i mindre lopp, halvmaraton och till och med helmaraton kommer du att vara omgiven av massor av löpare. Du kan bli vän med några och hitta en ny löpargrupp att jogga med, ta dig till nya delar av ditt grannskap eller förkorta städer och städer som du kanske inte har utforskat ännu.

  Valguide för kajakpaddlar

Vännerna du får löpning är omhuldade vänskaper. Du kan också stärka de band du redan har med människor i ditt liv genom löpning. Kanske bjuder du in några vänner att springa med dig, eller så ber du din make eller syskon att följa med på en joggingtur. De gör det några gånger och blir kära i löparhöjden också. Nu har du ytterligare en pålitlig löparpartner att jogga med.

A Harvard hälsa rapport om vikten av sociala relationer nämner en studie som involverade 309 000 deltagare. De deltagare som inte hade starka sociala kopplingar hade 50 procent högre chans att drabbas av en för tidig död. Det gör social isolering farligare än fetma och i paritet med dödsfrekvensen om du rökte 15 cigaretter varje dag.

Harvard Health underströk också sambandet mellan ett längre liv, bättre hälsa och mer lycka genom sociala kontakter. Det spelar ingen roll om dessa kontakter finns bland vänner eller familj. När du har bra människor i ditt liv är du lyckligare och du är kvar längre för att njuta av den lyckan.

Att sätta och uppfylla mål

Vad har du för mål i livet? Det här är en fråga som kan ställas till dig då och då, och det är inte alltid lätt att svara på. Kanske vill du klättra uppför stegen på företagsstegen, slå dig ner och bilda familj eller spara ihop till en bil.

Oavsett vad dina drömmar eller ambitioner är, är att sätta upp mål ett bra sätt att nå dit. Om du till exempel ville köpa en bil, skulle du budgetera varje vecka och lägga undan små summor pengar. Med tiden skulle du ha pengarna du behöver för fordonet.

Denna artikel från 2020 från Positiv psykologi nämner att mål är otroligt viktiga i vardagen. Genom att sätta upp mål motiveras vi att utföra allt som är nödvändigt för att uppnå målen. Detta kan uppmuntra oss att tänka strategiskt och utanför vår figurativa box.

Om du uppnår ett mål, kommer spänningen och lyckan som kommer med det att motivera dig ytterligare att fortsätta sätta fler mål. Även om du misslyckas kan frustrationen få dig att tänka om din strategi så att du kan skjuta efter stjärnorna nästa gång.

I löpningen sätter du mål hela tiden. Om du är helt ny på löpning kan ditt första mål vara att bygga upp din uthållighet och uthållighet nog att tävla på 10k. Det här är 6,21 miles, så det är inte ett lätt lopp överlägset, åtminstone inte när du är ny på racing.

När du har slutfört ditt första 10k-lopp kommer du att känna dig sporrad att bygga upp till nästa längsta lopp. Nu kanske du tränar för ett halvmaraton, vilket är 13,1 mil. Du kommer också så småningom att arbeta dig till ett maratonlopp, som är 26,2 miles eller längre.

  Hur man håller en snöboll från att smälta

Vid det här laget kan du vara redo att prova på ett flerdagarsevenemang, även känt som ett etapplopp. Med ett etapplopp tenderar du att springa utanför stigen, bokstavligen. Du får spänningen av äventyr tillsammans med löpning, vilket gör etapplopp mycket eftertraktade för mer avancerade löpare.

Även om du skulle misslyckas i något skede av spelet när du springer, kan du omgruppera dig, få stöd från din löparcirkel och ta reda på hur du kan jaga framgång ännu mer effektivt nästa gång.

Att lindra stress

Stress är en oundviklig del av vår vardag. Kanske är det ditt jobb som stressar dig, antingen för att du inte kommer överens med din chef eller för att du alltid har så mycket att göra. Det kan vara familjerelationer som orsakar stress, bristande ekonomi eller otaliga andra faktorer.

Var din stress än kommer ifrån kanske du märker att alla dina bekymmer verkar smälta bort när du springer. Du glömmer helt bort den där förfallna hyresräkningen eller att bli uttuggad av din chef igår. Allt du känner är lycka.

Det är inte bara en slump att din stress minskar när du springer. En artikel från 2018 i Science Dailyciterar en studie från Neurobiologi av lärande och minne som utforskade sambandet mellan löpning och minskad stress.

Studiens huvudförfattare, BYU docent i utvecklingsbiologi och fysiologi Jeff Edwards, hade detta att säga om resultaten: ”Träning är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att eliminera de negativa effekterna på minnet av kronisk stress.”

Tidskriften noterar också att löpning särskilt kan göra detta.

Kronisk stress, som är långvarig stress från en långvarig dålig situation, producerar stresshormoner. Dessa hormoner skadar synapserna i hippocampus, en del av hjärnan som ansvarar för minnet och utvecklingen.

Genom löpning och annan fysisk aktivitet genomgår hjärnan långvarig potentiering, vilket gör att synapserna kan byggas upp igen efter kroniska stressskador. Du kanske till och med märker att ditt minne förbättras eftersom hippocampus påverkas mindre av effekterna av kroniska stresshormoner.

Att komma i fysisk form

Du älskar att springa för vad det kräver av dig, såsom styrka, uthållighet och uthållighet. Du kanske inte hade tänkt gå ner i vikt när du först började springa, men det är precis vad som kan hända om du håller fast vid det. Det är särskilt sant om du börjar springa i längre lopp som halvmaraton och helmaraton.

Under ett 5k-lopp, vilket är 3,10 miles, facklar varje mil du springer cirka 100 kalorier för 300 till 400 kalorier förbrända totalt. Under en 10k kan du bränna cirka 600 kalorier om du fortsätter att förlora 100 kalorier per mil.

När du väl har tagit examen till halvmaraton, ser du på enorma mängder förbrända kalorier, mellan 1 100 och 1 600 under loppet av 13 miles. Hela maraton kan lätt bränna 2 600 kalorier om du genomför det hela i en måttligt jämn takt.

Även om antalet kalorier du kan förbränna när du springer kan bero på din ämnesomsättning, hur snabbt du springer, din ålder, vikt och kön, kan du se hur löpare lätt kan gå ner i vikt genom att göra sin favorit fysiska aktivitet. Du kanske upptäcker att kilona tappar utan att du verkligen försöker gå ner i vikt.

  Hur man hittar fisk i surf

En piggare, friskare du är en som utan tvekan kommer att vara lycklig. Du kommer lätt att kunna hänga med alla dina löpvänner, och du kommer att upptäcka att det är otroligt enkelt att bocka av dina löpmål.

Öka självförtroendet

Kombinationen av ovanstående faktorer, inklusive viktminskning, bättre kondition, fler vänner, att nå dina mål och att känna dig lyckligare kommer alla att få en annan stor konsekvens: du kommer att börja känna dig mer säker på dig själv.

Detta förtroende kommer att sträcka sig till dina icke-löpande ansträngningar också. Du kan gå in i styrelserummet och ge en fantastisk presentation på jobbet, spela andra sporter exceptionellt bra och bara njuta av den högre självkänslan i varje aspekt av ditt liv.

Människor attraheras av självförtroende, så du kanske till och med märker att din umgängeskrets också växer. Du kan ha fler löparkompisar än någonsin.

Har kul

Känner du till det gamla talesättet att om du älskar det du gör så jobbar du aldrig en dag i ditt liv? Det är så du känner för att springa. Om du ska vara ärlig så älskar du inte att vakna upp med värkande ben, och vinterlöpningarna i minusgrader och mörker är inte heller din favorit, men du älskar verkligen att springa.

Du ser alltid fram emot dina löpturer. De är en fantastisk chans för dig att tömma ditt huvud, njuta av lite ”mig”-tid och se vad din kropp kan göra. Du sover gott efter dina löpturer eftersom du har förbrukat så mycket energi. Dessutom har du det jättekul när du springer, vare sig det är på egen hand, med några vänner eller under en tävling. Även om du inte vinner ett lopp, njuter du fortfarande av upplevelsen av att ha gjort det.

Att göra det du älskar är ett bra sätt att vara lycklig, och det vet du personligen.

Slutgiltiga tankar

Du kan få mycket glädje av att springa av en mängd olika anledningar. Din hjärna producerar endorfiner som bidrar till din löpares high. När du får nya vänner genom löpningen blir du gladare, och detsamma gäller när du börjar uppfylla dina löpmål. Att vara friskare, bygga upp ditt självförtroende och minska din stress bidrar också till din lycka.

Framför allt älskar du att springa, och bara det räcker för att göra dig lycklig. Du vet vad du ska göra nu då. Det är dags att gå ut och springa!

Relaterat innehåll

Du har nyligen bestämt dig för att börja springa. Du älskar friheten du känner när du har tagit steget, för att inte tala om hur vältränad löpning gör dig. Det är ditt mål att delta i ett lopp tidigare än senare, och du har redan börjat förbereda dig. En löparkompis till dig föreslog att du skulle köpa några löparstrumpor som en del av din träning, men du är inte så säker. Är löparstrumpor värda det?