7 anledningar till att människor älskar glamping (och hur man kommer igång)

Att campa under de senaste decennierna handlar om ett grovt liv, att leva som människan brukade göra. Du gjorde det för att komma bort från vardagen och återknyta kontakten med naturen. Men i modern tid vill inte alla göra det. Nuförtiden föredrar vissa människor ”glamping”.

Glamping har blivit extremt populärt de senaste åren. Speciellt unga människor och par tycker om dessa resor, eftersom de lägger stil och lyx till sin vistelse i naturen. Du får alla fördelar med att campa – att få kontakt med naturen, tid för dig själv, etc. samtidigt som du tar upplevelsen till nästa nivå med några godsaker du bara inte kan hitta i naturen.

Så vad är egentligen glamping och varför gör folk det? Idag ska jag prata om det. Vem vet? Du kanske åker iväg för att prova själv!

Varför går folk och glampar?

Det finns flera anledningar till att någon väljer att gå på glamping. Alla dessa kan till och med passa vad du vill och varför du kan göra det själv! Låt oss diskutera vad som kan tvinga någon att släppa sovsäckar och byta in dem mot jurtor och sängar som passar en kung!

 • Det är billigare än ett hotell

Att bo på hotell under semestern kan tömma plånboken en hel del. Allt trevligare än ett motell kan köra dig omkring 120 dollar per natt. Jag vet inte hur det är med dig, men jag gillar att njuta av min resa utan att oroa mig för att vara pank i slutet av den. Därför kan man välja glamping istället.

På etablerade glampplatser kan en pod eller jurta kosta dig $60-$70 per natt. Det finns vissa sajter som tar lika mycket betalt som ett hotell, men du har fler alternativ att välja mellan utan att ge avkall på komforten.

Gör-det-själv glamping kan bli ännu billigare! Du tar med dina egna prylar och skapar ditt eget utrymme, men du sparar pengar och får ändå en övergripande lyxupplevelse.

 • Glamping är en unik upplevelse

Glamping kombinerar de bästa aspekterna av en naturtillflyktsort med ett spa eller hotell. När du sover hör du vinden och det mjuka kvittret från syrsor istället för att folk har en fest eller en livlig diskussion i rummet bredvid. Du kan koppla av en stund bort från vardagens hektiska tempo.

  Ta din hund med kanot eller kajakcamping (säkerhet, packning och USA)

Samtidigt sover du i en skön säng, får fortfarande din telefon, och de flesta ställen har duschar så att du mår bra och ser som bäst ut.

 • Regelbunden camping kan vara begränsande för vissa

Traditionell camping kan vara lite svårare för vissa grupper av äventyrare. Äldre och personer med funktionsnedsättning kan inte förväntas ständigt böja sig och lyfta tunga saker eller sova på det hårda golvet. Att vara långt från bekvämligheter kan vara svårt för någon som kan behöva hjälp.

Dessa människor kan välja att gå på glamping eftersom de kan njuta av sin tid i naturen utan att bli skadade eller utmattade i slutet av sin vistelse. Vad är poängen med att dra dig tillbaka om du kommer tillbaka och mår sämre än när du gick?

 • ”Roughing it” är inte för alla

Vissa människor hoppar över att campa för att de inte gillar primitivt boende. Att bygga en brasa, slå upp ett tält och göra ”affärer” i skogen är en sväng för människor som annars skulle njuta av en semester som denna. Alla ska kunna ha kul under en paus! Glamping erbjuder en upplevelse som håller människor säkra i sin komfortzon samtidigt som de upplever något nytt.

 • Glamping kan vara roligare för familjer

Föräldrar vet hur svårt det kan vara att tillfredsställa sina barns alla infall. Ännu svårare blir det när de blir uttråkade och inte har annat att göra än att leka kurragömma för tionde gången den dagen.

Glamping håller barnen sysselsatta med alla typer av aktiviteter och bekvämligheter; som en extra bonus kommer de inte att klaga eller gråta när det är dags att lägga sig. Vad finns det att bli upprörd över om man skaffar en egen säng när man inte förväntat sig det?!

Föräldraskap är svårt nog; glamping erbjuder en familjesemester som möter allas behov.

 • Glamping ger fler resemöjligheter

Etablerade glampplatser finns över hela världen. Du kan väl inte ta ditt tält och all din campingutrustning på ett flygplan? Nej. Backpacking är inte heller idealiskt för någon som inte känner för att bo på ett vandrarhem eller hotell. Den enklaste lösningen är att glampa! Det är ett lyckligt medium mellan de två.

  Kan du åka skidor bakom en pontonbåt?

Genom att göra detta till din plan för boende kommer du att kunna resa längre och längre. Du sparar pengar till flygbiljetter och mat, men du delar inte våningssängar med främlingar på läskiga platser. Du har ett eget ställe för lite pengar i delar av världen som du kanske inte trodde att du skulle åka till tidigare.

 • Det finns något för alla

Glamping erbjuder helt nya upplevelser som alla skulle uppskatta. Beroende på vart du åker kan du åka skidor, paddla kajak, klättra i berg eller lära dig surfa. Allt du behöver göra är att hitta ett ställe att återvända till efter dagen. Gör-det-själv-glampers kan sättas upp nästan var som helst, och glamp-platser är i allmänhet belägna i områden som är nära till allt det roliga.

Hur kan jag komma igång?

Några av er har redan blivit sålda på idén att gå och glampa själv. Det är fantastiskt! Allt du behöver nu är sättet att ge dig ut på ditt första glampingäventyr. Oroa dig inte; allt du behöver är i ordning här.

DIY Glampers

Att gå till en etablerad glamp-sajt kanske inte är något för dig. Du kan vara begränsad av en snäv budget eller ha en speciell plats i åtanke att installera. Oavsett anledning kan lyxcamping vara lättare att komma åt än du tror. Kolla in några av dessa guider:

 • Hur mycket kostar glamping-tält till salu?
 • Glampande ljusidéer
 • 30 billiga glampingtillbehör
 • 49 Fantastiska måste-ha glamping-tillbehör
 • Glamping på en budget
 • Idéer för glamping sängar
 • Hur man gör hemmagjord DIY glamping
 • Hur man förvandlar camping till glamping
 • 51 Top Glamping Packing Tips Du bör känna till

Med dessa guider och artiklar för att inspirera dig kan du förvandla camping till glamping med minimal ansträngning och utan att gå sönder.

Resande glampers

Om du inte behöver/vill lägga tid på att göra ditt utrymme glamoröst kan du alltid resa till en glampingplats som du väljer. Du behöver bara lasta av ditt bagage så tar vi hand om resten!

  Vilken Hawaiiö är bäst för camping?

Innan du kan välja den perfekta jurtan, podden, stugan etc. måste du veta vad du vill ha och hur du skaffar den. Läs några av artiklarna nedan så är du förberedd på ditt livs bästa glampingresa.

 • Vad är glampingboende?
 • Vinterglamping: vart ska man gå, vad man ska ha på sig och tips
 • Glamping pods: vad de är, kostar och var man kan hyra en
 • Är alla glampingkapslar uppvärmda?
 • Vad är en glampinghytt?
 • 51 Top Glamping Packing Tips Du bör känna till
 • Har glamping pods toaletter eller el?

Några av dina viktiga beslut kan vara så mycket enklare om du vet vilken typ av glampingupplevelse du vill ha och vart du vill åka. Att veta vad man ska packa är en stor bonus, eftersom nybörjare ofta känner att något saknas. Med dessa guider är du helt förberedd.

Glamping är en upplevelse alla borde ha. Även människor som vanligtvis gillar de robusta aspekterna av traditionell camping bör ta en annan typ av resa då och då. Du kan fortfarande göra vad du vill medan du vilar huvudet på en plyschkudde i slutet av dagen. Glamping lever upp till sitt namn. Gå ut och hitta din perfekta tillflyktsort idag!

När började utövandet av ”glamping”?

Du kanske tror att glamping är en produkt från 2000-talet. Även om det verkligen har blivit mer populärt på senare tid, kan historien om glamping överraska dig.

Så långt tillbaka som på 1500-talet var glamping något förbehållet endast de rikaste. (Naturligtvis kallade man inte denna praxis för glamping då.) Kungar och adelsmän slog regelbundet upp läger med stora tält under resan och tog med sig sina möbler och andra lyxiga bekvämligheter. De skulle få allt åkt med vagn för att känna hemmets prakt medan de deltog i diplomatiska möten.

Så småningom föll den typen av lyxliv bort. Nu är glamping mycket mer överkomligt och tillgängligt för alla; det är inte längre bara för de smutsiga rika. Det är därför vi har sett en glampingboom under det senaste decenniet!