6 metoder för att hänga upp gardiner utan stång

Traditionellt hängs gardiner med en stång som monteras i väggen via borrning. Men ibland kanske du inte vill använda dessa klumpiga stavar och drabbas av väggskadorna som kommer med dem. Men går det ens att hänga upp gardiner utan stång?

För att hänga upp gardiner utan spö kan du använda ersättningar som gardintråd, rep, rör eller andra anordningar, som fiskespön och hockeyklubbor. Alternativt kan du ögla gardiner genom klädkrokar och träknoppar.

Om du vill lära dig de olika metoderna för att hänga upp gardiner utan stång, och du vill veta vilken metod som passar bäst för just din gardin, fortsätt läsa. Innan du fortsätter, kom ihåg att alla dessa metoder är specifikt för gardiner och inte draperier.

1. Använd en gardintråd

Ett klassiskt sätt att mjuka upp utseendet på gardiner utan att använda krångliga stavar är att använda en gardintråd. Gardintråden har samma funktion som stången, men den kräver mindre hål och bibehåller väggens integritet samtidigt som den skapar ett sömlöst utseende.

Här är några av de saker du behöver om du planerar att använda en gardintråd:

 • Gardintråd. Längden på gardintråden som du köper måste vara minst samma som bredden på ditt fönster. Du kan köpa detta Shappy 3M Gardintråd på Amazon om du inte känner för att gå ner till din lokala järnaffär.
 • Krokar. Du måste skaffa takkrokar i stål – du kan hitta dem i en butik, eller så kan du köpa den här KUUQA 75st set på Amazon.
 • Ögon. Dessa Wobe 1-tums skruvögla (100 st) kan användas för ditt gardinprojekt.
 • Elektrisk borr. Det är troligt att du redan har en elektrisk borrmaskin hemma, men om du inte har det kan du köpa denna BLACK+DECKER Sladdlös borrmaskin.
 • Avbitartång. Detta är ett verktyg som du behöver för att kunna klippa din gardintråd till önskad längd. Du borde redan ha det hemma, men om du inte har det kan du köpa dessa IRWIN skärtång.
 • 1,5 mm borr. Borrkronan borde ha kommit med ditt borrset.

Det här är stegen du behöver ta för att installera dina gardiner med gardintråden:

 1. Vrid en av ögonhakarna medurs in i nättråden tills den sitter stadigt på plats.
 2. Sätt in borrkronan i borren samtidigt som du ser till att endast 7 mm är utanför. Detta kommer att förhindra att du borrar för djupt och permanent skadar din fönsterram.
 3. Borra ett pilothål i det övre högra hörnet av fönsterkarmen.
 4. Skruva i en krok medurs.
 5. Upprepa steg 3 och 4 med det övre vänstra hörnet av fönsterramen.
 6. Slinga ögat in i tråden genom en av krokarna.
 7. Dra tråden över till andra sidan mot den andra kroken i en rak linje.
 8. Klipp av tråden cirka 5 cm (2 tum) från den andra kroken med trådskärarna.
 9. Vrid den andra öglan i den andra änden av tråden.
 10. Sträck ut den återstående änden över och ögla in den med den andra kroken.
 11. För ytterligare stöd, borra ett extra hål i mitten av fönsterkarmen och fäst en krok i den.
 12. Lägg nättråden inuti kroken.

Nu när du har en stabil grund, ta ut tråden ur strukturen, tryck den genom de två raderna av sömmar i din gardin där en stav traditionellt sett ska gå och sätt sedan upp den på krokarna igen.

Se även  5 alternativ för en trappkjolbräda

Din gardintråd måste kapas ordentligt så att den får rätt mängd spänning för att hålla sig i en rak linje samtidigt som den inte är så utsträckt att den knäpper. Om du gör det här för första gången och är osäker på var du ska klippa, kan du prova att klippa längre bitar och sedan använda trial and error för att upptäcka vad den optimala längden är.

Om du vill ha en mer kraftig tråd kan du använda flygplanskabel. Det är lite svårare att hitta än standardtråd, men det förhindrar att dina gardiner hänger, och du kan justera spänningen för denna kabel med hjälp av en spännskruv.

En fördel med att använda tråd istället för stänger är att du enkelt kan installera gardiner för en mängd olika fönster, inte bara det vanliga fyrkantiga ramfönstret. Om ditt hus innehåller de mer klassiska, sofistikerade fönstren som fönstren med cirkelhalvtopp, blir det väldigt enkelt att installera gardiner eftersom du inte behöver köpa några speciella typer av stänger för att ta hänsyn till fönstrets cirkulära form.

2. Använd klädkrokar

Överraskande nog kan du använda klädkrokar för att hänga upp gardiner. Detta gäller dock endast gardiner med öljetter som enkelt kan hakas på dessa klädkrokar. Att använda klädkrokar är inte heller särskilt praktiskt eftersom det är väldigt krångligt att ändra gardinens läge. Du bör endast använda klädkrokar med gardiner som permanent kommer att sitta i en enda position som dekoration.

För detta projekt behöver du bara ett antal klädkrokar, som dessa AmazonBasics Robe Krokar (5-pack). Du kommer att behöva köpa ungefär tre gånger antalet klädkrokar till antalet öljetter som din gardin har.

När du har köpt det nödvändiga antalet krokar, installera dem jämnt längs fönstrets ovansida och ögla öglorna i krokarna.

Om du inte känner för att installera individuella klädkrokar tvärs över fönstret kan du köpa en klädhängare som har flera klädkrokar och fästa den på väggen ovanför. På nackdelen kanske du inte kan använda en klädhängare om fönstret slutar högst upp i taket och det inte finns tillräckligt med vägg för att installera det.

3. Använd träknoppar

Om du har skira, ömtåliga, lätta gardiner är det den perfekta idén att hänga upp dem med träknoppar.

Här är föremålen du behöver i den här installationen:

 • Träknoppar
 • Måttband
 • Penna
 • Linjal
 • Träskruvar

Du kommer förmodligen inte att ha några träknoppar kompletta med skruvar liggande, så du kan köpa dessa Träknoppar som kommer med skruvar.

Låt oss nu börja installationen.

 1. Mät avståndet för dina knoppar på fönstrets bredd. Se till att avståndet är jämnt.
 2. Markera avståndet med en penna.
 3. Använd en elektrisk borr, borra hål vid markeringarna. Använd en borr som är mindre än skruven du använder. Annars kommer skruvarna inte att sitta säkert på väggen.
 4. Borra skruven i hålen.
 5. Fäst träknopparna ovanpå skruvarna.
 6. Mät tygets bredd på gardinen där du vill att dina träknoppar ska sitta.
 7. Skär hål i gardinen på lämpligt sätt som är i storleken på knopparna.
 8. Om dina gardiner har knytband kan du också installera knoppar där du vill att dina knytband ska vara och skära hål i gardintyget på lämpligt sätt.
Se även  Hur man drar åt sopavfallsbladen

4. Använd rep

Att använda rep liknar att använda gardintråd, förutom att rep inte är lika töjbart som tråd, och du måste hitta andra sätt att generera denna spänning. Även om du kan använda ett rep för gardiner utan genomföringar och öljetter, är det svårare att trycka repet genom sömmen där en stång ska sitta, särskilt som den är tjockare än gardinstången.

Å andra sidan, om du försöker använda tunnare rep blir det inte lika starkt, och det finns en möjlighet att repet fransar och går sönder om dina gardiner är för tunga för det. Som ett resultat är det bäst att hålla fast vid gardiner som har genomföringar och öljetter.

Du behöver följande saker:

För att implementera repet, följ dessa instruktioner:

 1. Montera gardinstångsfästena längst till vänster och höger på din fönsterram. Använd en borr för att borra ett hål i väggen som är mindre än skruven som är insatt.
 2. Knyt repet till en av fästena med hjälp av en grundläggande bowline-knut. Dra åt knuten tills den sitter fast.
 3. Trä den andra änden av repet genom alla öglor och genomföringar på gardinen som du använder.
 4. Sträck ut repet tills det är spänt och knyt en annan bowline till den andra gardinstångskroken.

I motsats till rep kan du använda en mängd andra typer av snören som en fiskelina. Du kan också använda en paracord, även om du måste smälta ändarna för att förhindra att den fransar.

Om dina gardiner börjar sjunka när du använder rep måste du lossa en av ändarna, se till att repet är helt spänt och sedan knyta den nödvändiga knuten.

5. Använd ett fiskespö

Om du är en ivrig fiskare kommer du att älska den här nästa. Om det finns några fiskespön som du inte vill använda kan du använda dem som ersättning för ett gardinspö. Här är vad du behöver göra:

 1. Knacka i ett par Monos gardinstångsfästen på sidorna av din fönsterkarm. Dessa kan monteras direkt ovanpå din fönsterpanel och kräver ingen borrning att installera – du måste helt enkelt knacka dem på plats med en hammare.
 2. Sätt fiskespöet ovanpå fästena. Om den passar säkert på plats, sätt den genom alla öglor och genomföringar i gardinen och sätt tillbaka den på fästena.

Innan du börjar med installationen, se till att ditt fiskespö har en längd på minst fönsterkarmens bredd. Annars har du bara gardiner på ena sidan av fönstret, och det kommer att se väldigt konstigt ut – såvida det inte är det medvetna stilistiska valet du har bestämt dig för.

Istället för ett fiskespö, om du är en ung idrottare, kan du byta ut ditt traditionella gardinspö med vilken som helst sportutrustning som du tror kan användas för att ersätta ett spö. Några exempel skulle vara lacrosseklubbor, hockeyklubbor och skidstavar.

Se även  När ska du byta ut ditt duschhuvud

Följ bara samma steg som med fiskespöet, istället för att använda ditt valda instrument, så kommer du att ha kreativa, Instagram-värdiga gardiner.

6. Använd galvaniserade rör

Rör kan tyckas vara en av de minst sannolika föremålen att använda som ersättning för en gardinstång, men överraskande nog kan de ge en mycket modern och klassisk finish till din lägenhet.

Här är verktygen du behöver:

Här är stegen du behöver ta:

 1. Använd limborttagningsmedlet Goo Gone för att ta bort från alla metalldelar.
 2. Torka alla delar med en handduk.
 3. Applicera ett lager vit sprayfärgsprimer på alla metalldelar. Använd om möjligt Rust-Oleum Zinsser Bulls’ Eye 1-2-3 Plus Spray Primer. Spraya på 8 till 10 tum bort i korta skurar hela tiden.
 4. Låt dem torka i en halvtimme.
 5. Spraya guld eller önskad färg på alla delar. Du kan använda Rust-Oleum metallic guld sprayfärg eller de andra Rust-Oleum-färgerna som finns i deras sprayfärgskollektion.
 6. Om du vill kan du applicera en sealer glans. Det förhindrar att din färg flisar och lossnar. Men att applicera ett lager av glans kommer också att matta färgen på sprayfärg. Du kan använda detta Rost-Oleum Glans Klar om det behövs.
 7. Efter att allt har torkat, sätt ihop hela setet. Flänsen går först, sedan nippeln, sedan armbågen och till sist röret. Upprepa detta på andra sidan också.
 8. Använd uppsättningen och skapa pennmarkeringar på de motsatta ändarna där flänsen ska vara. Se till att det är den höjd som du vill att dina gardiner ska vara från golvet.
 9. Demontera hela setet.
 10. Borra pilothål för gipsankarna och skruva fast flänsen.
 11. Montera ena sidan och skjut på gardinen.
 12. Montera den andra sidan.

Om du är orolig för att rören rostar – var det inte. Rören som du använder i detta projekt är galvaniserade, vilket betyder att de har en beläggning av zink. Således förlängs rörets livslängd eftersom zinken offras före metallen eller legeringen som den belägger.

Detta betyder dock inte att rören är immuna, och du bör försöka begränsa deras exponering för vatten som du skulle göra med vanliga rör.

Slutsats

Även om du kanske har växt upp med att tro att en gardinstång var det enda sättet att hänga upp gardiner, så är det helt enkelt inte sant. Du kan välja något av de många olika sätt som listas här för att ge ditt hem en personlig touch. En annan fördel är att de flesta av metoderna som listas här är mycket billigare och enklare att installera än att använda gardinstänger.

Lämna en kommentar