6 idéer för att lysa upp din campingplats

När solen går ner kan det bli ganska mörkt på din campingplats. Lyckligtvis finns det gott om alternativ för att lysa upp mörkret. Bilcamping, särskilt, lämpar sig för en mängd olika lätta val. Om du någonsin har glömt din ficklampa när du campar, vet du hur viktigt det är att ha minst en, helst mer än en, form av ljus redo.

Hur kan du ge ljus när du campar? Här är några alternativ, i användbarhetsordning:

 • Strålkastare
 • Lyktor
 • Ficklampor
 • Strängljus
 • DIY lykta
 • Glow Sticks

Av uppenbara skäl är vissa av dessa mer användbara än andra. Men ibland kan olika ljusalternativ komma till nytta under olika omständigheter. Jag kommer att diskutera några av de idealiska situationerna för att använda ett ljusalternativ framför ett annat.

Strålkastare

Strålkastare är otroligt användbara. Mest för att de är handsfree, och ljuset lyser vart du än tittar (vilket oftast är där du vill ha ljus). Strålkastare är riktigt bra att ha på campingen eftersom de kan användas i nästan alla omständigheter. Här är några exempel på aktiviteter de hjälper till med i mörker:

 • sätta upp redskap
 • laga mat och äta
 • gå till bilen eller badrummet
 • använder badrummet
 • myllrar runt i ditt tält

Förmodligen den enda gången de inte är användbara är när du tittar direkt på någon med ljuset på. Folk blir irriterade på dig ganska snabbt när du fortsätter att förblinda dem. Men många strålkastare har ett rött ljusalternativ, vilket eliminerar det problemet. Det finns också några pannlampor där ute som har ett rörelsesensoralternativ, så att du kan slå på och av pannlampan med en viftande hand (jag köpte den här modellen till min man och han älskar den!)

Sammanfattningsvis, fördelarna med en pannlampa är att de ger fokuserat, mobilt och handsfreeljus. Nackdelarna är att de bara ger ljus för en individ och kan ofta förblinda andra.

Lykta

En lykta är förmodligen ett av de mest populära lägesbelysningsalternativen eftersom en lykta kan ge ljus för en grupp människor. Och du kan flytta lyktan dit du behöver ljus. Lyktor ger också ett mjukare ljus än en pannlampa eller ficklampa – vilket innebär att ingen blir förblindad. Ofta har lyktor även en krok eller annan metod att hänga upp dem på, vilket verkligen kan komma väl till pass.

Lyktor kan vara till hjälp vid alla aktiviteter som anges ovan för pannlampor. Fördelarna med en lykta är att de ger mjukt, mobilt handsfreeljus för en grupp människor. Nackdelarna är att ljuset inte är fokuserat, och därför inte är idealiskt för detaljarbete, och att om en person behöver ljuset någon annanstans, förlorar de andra medlemmarna i gruppen sitt ljus.

Du måste också vara försiktig så att ditt lyktljus inte sträcker sig in i granncampingen och stör campare som kanske inte vill ha ljus samtidigt som du gör det.

Det här hände mig faktiskt – en närliggande camping satte upp sin lykta och lämnade den där hela natten. Jag var tvungen att sova på ett sådant sätt för att ett träd skulle vara precis framför lyktan hela natten. Jag borde ha marscherat dit och sagt något men… ja–… i alla fall, det är trevligt om du släcker din lykta när du inte använder den.

  Alla tält är inte vattentäta (vad du behöver veta)

Ficklampa

Den gamla goda ficklampan. Detta är campingklassikern. Ficklampor är fortfarande användbara, men de bleknar i jämförelse med pannlampor och lyktor.

Ficklampor kan vara användbara för alla de aktiviteter som nämns med pannlampor, och är till och med användbara av samma skäl – fokuserat, mobilt ljus – med en stor skillnad: de är inte handsfree. Hur många människor i campingens historia har försökt göra något, som kräver två händer, med en ficklampa i munnen? Det är inte bekvämt.

Om du redan har en ficklampa och inte vill lägga pengar på något nytt, använd din ficklampa. Det är jättebra och kommer att få jobbet gjort. Om du funderar på om du ska köpa en ficklampa eller något annat, köp en pannlampa. Du kommer inte ångra det.

Strängljus

Låt oss vara ärliga, ljusslingor är bara coola. De sätter verkligen stämningen på din campingplats. Och det finns alla typer av ljusslingor. En stor sak att komma ihåg med ljusslingor är att du måste hänga dem. Så se till att du har ett tillförlitligt sätt att göra det (och att din campingplats tillåter dig att hänga saker).

Fördelarna med att använda strängljus är att de ger omgivande ljus för en grupp. Nackdelarna är att de kräver mer installation, kan kräva elektricitet på din campingplats (såvida du inte får batteridriven eller solenergi), och bara ger ljus där de är uppställda.

DIY lykta

Ni har alla sett det där lykta hacket på internet där man fäster en pannlampa i en kanna med vatten och det har samma effekt som en lykta. Tja, jag gav det ett försök för att se hur användbart det verkligen var.

Här är mitt avdrag: gör-det-själv-lyktan ger en hel del ljus och skulle vara användbar i stället för en lykta, med några nackdelar. Det verkar som att den producerar mindre ljus än en lykta, och ljuset är inte lika spritt och lyser starkare i den riktning som strålkastaren är vänd mot. Du kan också flytta runt DIY-lyktan, men det är en kanna med vatten, så den är lite tung.

Med andra ord, detta är ett bra alternativ om du känner att du behöver belysning av lykta, men inte vill köpa en lykta (förutsatt att du redan äger en pannlampa).

Glow Sticks

Glow sticks ger ett ganska mjukt ljus, och inte riktigt tillräckligt med ljus för att kunna se väldigt mycket detaljer. Glow sticks skulle vara mest användbart när du campar med barn. De kan användas på följande sätt:

 • som nattlampor i ett tält
 • att markera platser runt campingen att undvika (giftiga växter, en stock som är lätt att snubbla över, etc.)
 • för att markera viktiga platser runt campingen (stigen till badrummet, tältet, etc.)
 • för att hålla koll på barn, så att du enkelt kan se var de är
  För kallt för en hund när du campar?

Glow sticks är också bara kul! Men även om de är användbara för ett par saker, är de inte en bra huvudkälla för campingljus.

Vad du ska tänka på när du köper en lampa

Strålkastare: De viktigaste sakerna du bör tänka på när du köper en pannlampa för bilcamping är (1) alkaliska batterier eller ett laddningsbart batteri och (2) vilka ljusalternativ finns.

Många strålkastare innehåller alkaliska batterier. Vi har upptäckt att om vi lämnar batterierna i pannlampan så korroderar de. Vi har fått för vana att ta ur batterierna när de sitter hemma och komma ihåg att sätta i batterierna när vi behöver använda dem. Vissa strålkastare har dock en laddningsport, så du behöver inte oroa dig för tråkiga batterier, bara att lampan är laddad (och att laddningen kommer att hålla så länge du behöver den).

Strålkastare kommer också med olika ljusalternativ: varierande ljusstyrka, blinkande ljus och rött ljus. Vi tycker att alternativet med rött ljus är mycket användbart när vi campar (det lockar inte till sig insekter och gör inte människor blinda) och föredrar därför att köpa strålkastare som erbjuder det alternativet.

Lyktor: Det stora beslutet med lyktor är makt. Det finns solcellsdrivna lyktor, batteridrivna lyktor, upprullningslyktor, propanlyktor. Så först måste du bestämma vilken typ av strömkälla du vill hantera.

Det andra du ska tänka på är om du vill hänga lyktan eller ställa den på ett bord eller annan yta, eller göra både och. Om du tror att du kommer att vilja hänga lyktan någon gång, skaffa en med möjlighet att göra det.

Ficklampor: När du köper en ficklampa, överväg storleken, lamptypen och kvaliteten.

Du kan hitta ficklampor som sträcker sig från mycket små till mycket stora. Tänk på när du ska använda den här ficklampan. Vill du ha den i fickan? Kommer du någonsin att försöka hålla den i munnen? Troligtvis behöver du inte en massiv ficklampa när du campar i bilen.

Jag är inte säker på att du kan hitta ficklampor som inte är LED längre, men om du kan så är LED-lampor rätt väg att gå eftersom de håller väldigt länge.

Slutligen, fundera över vilken typ av kvalitet du behöver. Om det här är små ficklampor för dina barn att bära runt på när de campar, behöver du inte köpa dyra. Du kan hitta mycket billiga ficklampor som kommer att fungera bra. Om du känner att du behöver en hållbar, vattentät ficklampa med justerbart fokus, skaffa det. Min personliga åsikt är att en billig ficklampa kommer att tjäna dig bra för bilcamping.

Strängljus: Det är verkligen viktigt att de ljusslingor du än använder på din camping är lämpliga för utomhusbruk och speciellt för att bli blöt. Du vet aldrig när du kan få regn eller ha en väldigt daggmulen morgon.

  Finns det björnar i Joshua Tree National Park? (Vad du behöver veta)

Strängljus kommer också med många olika kraftkällor, som lyktor. Så du vill bestämma dig för om du vill ha solcellsdrivna, batteridrivna eller elektriska lampor. Uppenbarligen med elektriska lampor skulle du alltid behöva vara på en camping med el.

Utöver det får du ha kul! Det finns så många varianter av ljusslingor: julbelysning (vit eller flerfärgad, liten eller stor glödlampa), repljus och dekorativa ljus (som finns i nästan vilken form du kan tänka dig). Välj det som ger rätt stämning för din campingplats.

Glow Sticks: För att vara ärlig köper jag alltid mina glowsticks i dollarbutiken, men du kan förmodligen hitta några billigare på Amazon eller Oriental Trading Company.

Jag tror att det viktigaste här är vilken form av glödstift. Det finns två former som jag tror är mest användbara för camping: (1) den böjiga typen med kopplingar som är de mest populära, och (2) de tjockare pinnarna med en krok för upphängning (och några med ett hål för upphängning, men inte en krok – inte lika användbar, se till att få rätt om du väntar en krok på slutet).

Relaterade frågor

Hur mycket ska jag spendera på en pannlampa? En intressant sak jag lärde mig om pannlampor, du kan få en riktigt bra pannlampa för under $30. Min man var trött på Energizer-strålkastarna för $15 som vi hade köpt på Target, så han sa till mig att han ville ha den snyggaste pannlampan som $30 kunde köpa (vi är inte stora spenderar). Så jag började titta på pannlampor för att få honom i julklapp. Jag gjorde alla typer av research och läste alla typer av recensioner.

Det slutade med att jag köpte honom detta $15 pannlampa från Amazon. Den är laddningsbar, har rött ljus och har till och med en rörelsesensor på/av-alternativ. Jag försökte verkligen hitta en snyggare, snyggare och dyrare pannlampa, och ingen av dem verkade verkligen värd det, eller så handlade de alla om funktioner som inte var viktiga för våra bilcampingsbehov (som att ha superstarka lampor som lyste riktigt långt) .

Hur hänger jag upp ljusslingor när jag campar? Detta kan vara lite knepigt eftersom det enda du har att hänga lampor på är ditt tält, träd och kanske en liten struktur, om campingen har en sådan. Se till att campingplatsen tillåter dig att hänga saker innan du börjar. Om du har tillåtelse kan du linda lamporna runt träd och ditt tält (se till att du har en förlängningssladd om du planerar att koppla in dem). Du kan också knyta ett rep mellan träden först och sedan vira lamporna runt repet, eller fästa dem i repet med någon form av klämma eller klädnypa.