5 sätt att sluta medan du rappeller

När jag rappellerade för första gången var det en sak som gick genom mitt huvud och kommer förmodligen att gå igenom ditt. Om du inte är stenkall… Vilket jag inte är. Tanken var, ”kan jag faktiskt sluta medan jag rappellerar eller kommer jag att falla 50 fot till min totala död?”

Så kan du sluta medan rappeller? Det korta svaret är JA, du kan sluta medan rappellering. Som en nybörjare du kommer att vilja lära dig följande tekniker och implementera var och en av dessa metoder för att ge optimal säkerhet. Viktigast av allt, ha förmågan att stoppa medan rappellering.

  • Få professionell utbildning i hur du använder din bromshand.
  • Knyt stoppknutar i änden av repet.
  • Knyt ett Autoblock för att stoppa dig i luften, frigör även dina händer om det behövs.
  • Ha en rappellpartner vid foten av klippan som utför ”Fireman Belay”.
  • Använd den gamla skolans benlindningsmetoden endast när allt annat misslyckas.

Använd din bromshand för att stanna medan du rappeller

Som nybörjare inom rappellering kommer en av de första lektionerna som en utbildad proffs kommer att instruera vara hur man använder bromshanden. Detta är en manuell metod där du styr hastigheten på din nedstigning. Du kan gå från en snabb nedstigning till ett helt stopp genom att bromsa med handen.

För att utföra detta måste du först ta tag i det lösa repet som leder till marken med din högra hand. Detta kommer att vara pausen och stöds av ATC. När din högra hand väl håller i repet, släpp aldrig taget om det. Det finns andra tekniker som gör att du kan frigöra händerna när det är absolut nödvändigt men som en tumregel, håll alltid i repet.

För att bryta när du går ner, sänk höger hand under midjan medan du håller i repet. Detta kommer att stoppa repet helt från att löpa genom ATC. När höger hand höjs något uppåt kommer repet att börja löpa fritt så att du kan gå ner. Lyft aldrig höger hand rakt upp i luften eftersom repet kommer att börja löpa fritt och utsätta dig för stor risk för fritt fall. Behåll kontrollen genom att hålla höger hand nära höften med lätta rörelser upp och ner för att kontrollera hastigheten på nedstigningen baserat på din personliga erfarenhet och träning.

  Louisiana Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

Den vänstra handen kommer att vara guidehanden och kommer att höjas något ovanför ditt huvud. Greppet kommer löst att hålla i repet som är förankrat i toppen och löper genom din sele. Grip inte för hårt med den här handen eftersom repet måste löpa smidigt under hela nedstigningen.

Att använda bromshanden korrekt i en nedstigning kommer att vara en av de största garantierna för en fantastisk rappel. Var noga med att öva detta på mindre rappeller under professionell övervakning och öka gradvis höjden och svårigheten för rappel baserat på dina förmågor.

Stoppa medan du rappellerar med stoppknutar

Om du någonsin är i ett fritt fall när du rappellerar, och jag ber att du aldrig är det, kan en stoppknut vara skillnaden mellan liv och död. Det här är en enkel knut som knyts till änden av ditt rep men höjt något över marken för att verkligen STOPPA DIG medan du rappellerar om det värsta scenariot inträffar. Denna säkerhet kommer att skydda din kropp med direkt stöt mot marken.

Du kanske inte faller fritt heller, men om du går nedför en betydligt hög klippa eller vertikal terräng kommer stoppknuten att meddela dig om du har nått slutet av själva repet och du fortfarande har mer att täcka i nedförsbacken. Du vill inte rappellera och inte vara uppmärksam på längden på repet kvar när du helt plötsligt får slut på repet och faller hjälplöst ner.

En stoppknut kan verkligen skydda dig i de värsta fallen från extrem skada eller dödsfall. Det ger till och med ytterligare skydd mot enkla misstag. Lägg till detta i din checklista innan rappelling. För att lära dig mer om hur du knyter denna knut i slutet av ett rep, välj följande länk hur du knyter stoppknuten.

Knyt ett autoblock för att stoppa under rappellering

Autoblocket är en annan backup som bör användas för att stoppa rappellen. Autoblocket är ett friktionsfäste som knyts med en tunn längd av sladd runt rappellrepet flera gånger. Se till att sladden som används är en mjuk, böjlig sladd. Inget av de riktigt glänsande sladden eftersom du vill att sladden ska skapa friktion. När den används kommer den att lindas något löst runt rappelen så att repet kan röra sig fritt genom det under nedstigningen.

  Behöver jag en spis när jag backpackar?

Autoblocket slingras in i en karbinhake som är fäst vid selen. Din bromshand eller styrhand kommer att hålla Autoblocket när du rappellerar, löst. Om bromshanden används bör din guidehand återgå till sitt normala läge ovanför enheten. Om guidehanden används kommer bromshanden något att hålla fast det lösa rappellrepet nedanför.

För att rappellera med autoblocket skjuter du det uppför repet med handen. Detta gör att du kan rappella i din egen hastighet. Släpp knuten för att aktivera autoblocket. Lätt nog? Du bör nu vara fri att röra händerna efter behov.

Enligt min erfarenhet rekommenderar jag att ett autoblock alltid knyts oavsett din erfarenhet eller svårighetsgraden av rappelen. Den minimala tid som läggs på att knyta ett autoblock är väl värt det för ens säkerhet. Guider och klättrare i världsklass tar sig tid att knyta den här knuten, vad gör ditt liv annorlunda än deras?

För att lära dig hur man knyter autoblocket, välj följande länk hur man knyter Autoblock Hitch.

Använd brandmansskyddet för att stoppa medan du rappeller

En av de bästa säkerhetskopieringarna att stoppa när du rappellerar för en nybörjare eller på en svår rappel är Fireman Belay. En erfaren partner kommer att ta sin position vid foten av klippan och kommer att ha förmågan att stoppa din nedstigning. Detta är mer försiktigt i händelse av en okontrollerad nedstigning, rappellern fryser, etc.

För att utföra brandmansskyddet håller partnern lätt i änden av rappellrepet. Repet kommer att hållas något upphöjt framför deras ansikte. Partnern kommer inte att gripa hårt om rappellrepet utan låta repet dingla löst mellan händerna. Händerna ska hållas i en koppform med den öppna delen av händerna vända mot dem.

Partnern kan välja att stå direkt under rappelen eller så kan de stå tillbaka lite. Jag rekommenderar att du står lite bakåt för att ha fri sikt när rappellen äger rum och för att undvika eventuellt fallande skräp. PÅ den lappen se till att partnern har sin hjälm på sig. De är deras för att stödja dig, klättraren. Du vill inte sluta med att behöva utföra första hjälpen på dem eftersom de inte var tillräckligt skyddade.

  Vad gör snön fluffig?

Om en incident inträffar under rappellen måste partnern koppla in brandvakten för att stoppa nedstigningen. Partnern kommer att greppa repet hårt och dra ner med båda sina händer. Sänk händerna till midjan eller lägre. Se till att du är i en semi-squat för att ge ytterligare stabilitet. Böj dig inte för då kan du falla och eventuellt tappa greppet.

Denna rörelse får repet att dra ner på ATC- eller säkerhetsanordningen, vilket stoppar nedstigningen. När i brandmansskyddet kan rappellaren inte längre kontrollera sin nedstigning. Vid det här laget kan partnern lossa greppet något för att säkert sänka rappellern eller vänta på att rappellern har återfått total kontroll.

Stoppa medan du rapellerar med benlindningen

Den sista metoden, Leg Wrap, kan användas för att stoppa under rappelling. Detta är en ganska grundläggande teknik som ska användas om du inte har någon annan metod att stoppa i luften. Ta din guidehand och linda det lösa rappellrepet runt benet flera gånger. Benet ska placeras på en vertikal yta så att det griper in helt när det väl är lindat. När de är inkopplade kan båda händerna frigöras.

Detta bör endast användas som ett tillfälligt stopp och om det inte finns något annat val. Men för min sinnesfrid se bara till att du använder Autoblock. På så sätt är du redan förberedd om du behöver stanna för att justera repet, lösa upp det eller omvärdera nedstigningen.

Slutsats

Nu vet du flera metoder för att stoppa medan rappellering. Ta dig tid att öva på dessa metoder och sök professionell utbildning för att känna dig helt säker på dina förmågor. Dessa är enkla steg att lära sig men många gånger finns det över platsen för att implementera livräddande tekniker. Skumma inte helt enkelt och känn dig säker på att genom att göra det absoluta minimum medan du rappellerar allt kommer att gå som planerat.

Det kommer alltid att finnas tillfällen då rappellen inte kommer att gå som planerat. Att veta hur man stoppar och sätter in rätt skydd kommer drastiskt att förbättra säkerheten vid rappellering. Att använda dessa skyddsåtgärder eller att veta hur man använder dessa skyddsanordningar kan verkligen göra dig lugn när du rappellerar.