5 orsaker till klibbiga linoleumgolv (och vad man ska göra!)

Det finns inget värre än att spendera två timmar på att rengöra ditt köksgolv i linoleum, bara för att inse att det är klibbigare än tidigare. Linoleum är tillverkat av naturliga material, vilket gör det benäget att bygga upp rester. Så varför är dina linoleumgolv klibbiga och finns det något sätt att förhindra det?

Linoleumgolv blir klibbiga på grund av att de är smutsiga, användning av hårda rengöringsprodukter, för mycket vax, att rengöringsmedlet inte sköljs bort eller en mopp som är gammal och smutsig. Lösningarna inkluderar att använda rätt rengöringsprodukter, en ny mopp och att skölja linoleumet med vatten.

I den här artikeln ska jag gå igenom de vanligaste orsakerna till klibbiga linoleumgolv. Jag kommer också att förklara hur du åtgärdar varje problem så att du inte upprepar det i framtiden.

Vad gör att linoleumgolv är klibbiga?

1. Ditt linoleumgolv är smutsigt

Damm och smuts är de vanligaste föroreningarna som hamnar på ditt golv.

Även om damm ensamt inte kommer att orsaka mycket klibbighet i sig, kan det lätt fästa på vatten- eller oljemolekyler, vilket resulterar i skapandet av en klibbig rest (källa).

Sodaspill är det värsta av allt. De lämnar en superklibbig rest som inte försvinner oavsett hur mycket du moppar golvet.

Om det klibbiga området på ditt linoleumgolv är nära spishällen är det troligen matolja som orsakar klibbigheten – små droppar matolja sprejar över hela köket när du steker något.

Du kan dock inte se dessa små droppar med blotta ögat om inte damm eller smuts är fäst vid dem. Så golvet kan se helt rent ut men kännas klibbigt vid beröring, vilket gör dig förbryllad.

Se varför är mitt golv alltid smutsigt? (Kakel- och laminatproblem)

Se även  Hur man gömmer skräp i ett garage (5 enkla sätt)

Hur man fixar

Att rengöra ditt linoleumgolv med varmt vatten och ett starkt rengöringsmedel tar hand om klibbiga rester och ett smutsigt golv. Det är en bra idé att låta varmvattnet och rengöringsprodukten sitta i 10-15 minuter innan du börjar skrubba linon.

Vi kommer att prata mer om vilka rengöringsprodukter som ska användas i nästa punkt.

Var dessutom försiktig med varmt vatten och prova din varmvattenlösning på en gömd plats först. Vissa linoleumtyper är känsliga för värme.

2. Du använder fel linoleumrengöringsprodukter

Med dussintals magiska golvrengöringsprodukter på marknaden är det lätt att köpa fel. Dessutom vet du aldrig vad som finns i dem om du inte läser etiketten noggrant.

Vissa ingredienser som används i golvrengöringsprodukter kan göra en fruktansvärd klibbig röra på din lino.

Dessutom tar tillverkare inte alltid hänsyn till olika golvtyper. Även om det står ”för linoleumgolv” på etiketten, är det ofta en formel som passar alla i flaskan.

Hur man fixar

Varmt eller varmt vatten bör vara din primära rengöringsprodukt. Om möjligt, använd inget annat för att undvika att lämna kvar en klibbig rest med rengöringsprodukter.

Om klibbigheten inte försvinner, tillsätt en droppe diskmedel i vattnet.

Disktvål har en hydrofob och hydrofil ände. Den hydrofoba änden fäster vid oljan och den hydrofila änden till vattnet. Detta låter dig i princip ta bort eventuellt fett från linoleumet (källa).

Om diskmedel och varmt vatten inte gör jobbet ensam, tillsätt en matsked bakpulver. Bakpulver gör att smuts och olja löser sig i vatten. Viktigast av allt är att de små bakpulverpartiklarna fungerar som ett slipmedel som mekaniskt tar bort föroreningarna (källa).

Se även  Kommer att hålla ljus på att hålla mörtar borta?

En annan bra rengöringsprodukt är vår trogna vita vinäger. Syran i vinäger kan lösa upp eventuella rester. Var dock försiktig – det kan också skada finishen om du använder för mycket av det.

Undvik dessutom att använda hårda rengöringsprodukter som aceton och väteperoxid. Dessa produkter kommer att förstöra din linoleum permanent.

3. Rengöringsprodukten sköljs inte bort helt

Många hylla rengöringsprodukter för golv lämnar en rörig rest av någon anledning. Tvålen i rengöringsmedlet löser sig inte helt och lämnar en kemikalierester på din lino.

Problemet förvärras om rengöringsprodukten innehåller vax och liknande ämnen för en glansig finish. Tänk också på att icke sköljda rengöringskemikalier är mycket farliga för dina husdjur och kan utlösa allergier (källa).

Hur man fixar

Skölj alltid dina linoleumgolv noggrant. Även om vattnet och alkoholen från rengöringsmedlet avdunstar, gör inte andra kemikalier det.

Så här sköljer du ditt linoleumgolv på rätt sätt:

  1. Häll varmt vatten i en rengöringshink.
  2. Använd en ren handduk eller svamp för att ta bort rengöringslösningen från linoleumet.
  3. Skölj handduken eller svampen och upprepa.
  4. Häll ut det smutsiga vattnet och rengör golvet igen med rent varmt vatten.
  5. Använd en ren handduk för att torka golvet.

Låt heller inte produkten sitta ute för länge. Det blir svårare att skölja ur det efteråt.

4. Det är för mycket vax på linoleumet

Linoleum har en glansig vaxfinish som skyddar den och ger den sin karaktäristiska glans.

Men om du använder för mycket vax på din linoleum lämnar du en fet, klibbig rest. Resten tar upp massor av smuts och gör golvet ännu grövre.

Hur man fixar

Använd diskmedel och varmt vatten för att ta bort överflödigt vax.

Se även  Jag fick slut på mattrengöring: vad kan jag använda istället?

Om det inte fungerar, använd tvättsprit. Det kommer att lösa upp vaxet med lätthet utan att skada din lino. Vidare, när du rengör dina golv i framtiden, applicera bara ett mycket tunt lager vax.

5. Du använder en gammal eller smutsig mopp för att torka av ditt golv

Titta, vi har alla varit där. Jag har ett halvdussin olika moppar runt om i huset, och ingen av dem är ny.

Du kan inte förvänta dig en smutsig moppa till rena något. Du kan se ironin där.

När en mopp väl får en fettfläck på den är det mycket svårt att rengöra den. En dålig fläck kan göra att du pensionerar din mopp i förtid. Det är ofta mycket lättare att bara skaffa ett nytt mopphuvud.

Hur man fixar

Använd en ny och ren mopp eller handduk när du rengör dina linoleumgolv. Du bör helst byta ut ditt mopphuvud var 2-3 månad.

Du kan också överväga att uppgradera till en ångmopp medan du är igång. Ångmoppar är perfekta för linoleumgolv när de kombineras med rätt rengöringsprodukter.

Slutgiltiga tankar

Ditt linoleumgolv blir klibbigt med tiden på grund av en ansamling av vax, smuts, smuts, olja och andra klibbiga ämnen.

De flesta vanliga rengöringsprodukter kan ta bort allt detta. De lämnar dock ofta kvar en kemikalierester själva. När du rengör dessa rester, sköljer du bort dem med varmt vatten vanligtvis gör susen.

Rekommenderad läsning:

  • Kan jag torka mina golv med arg apelsin?
  • Bör du torka ett golv efter moppning? Viktiga överväganden
  • Så här rengör du laminatgolv: Bästa sättet att tvätta dina trägolv

Lämna en kommentar