4 sätt att ta bort hårt vattenfläckar på laminatbänkskivor

Laminat är ett kostnadseffektivt materialalternativ när man köper bänkskivor, men de är lätta att färga. Tvål och vatten kanske inte är tillräckligt starkt för att få bort dina hårt vattenfläckar, men brillokuddar är för nötande. Någonstans däremellan finns det ett lyckligt medium.

För att ta bort hårt vattenfläckar från laminatbänkskivor bör du blanda bakpulver med ett milt rengöringsmedel. Applicera blandningen på fläcken och vänta tio minuter. Torka bort blandningen med en fuktig trasa, så bör fläcken med hårt vatten vara borta.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad laminat faktiskt är. Vi kommer också att gå mer ingående på hur man tar bort hårt vattenfläckar från laminatbänkskivor. Vi kommer också att diskutera sätt att skydda och underhålla dina laminatbänkskivor, och tio av de bästa rengöringsmedel du kan köpa just nu.

Vad är laminat?

Innan vi går in på hur man rengör laminat är det viktigt att först förstå vad materialet faktiskt är. Laminat, ibland kallas Formica, är ett extremt populärt materialval för bänkskivor. Laminatbänkskivor börjar med brunt kraftpapper eller spånskiva.

Lager av plast binds sedan ovanpå dessa material. Ett tryck läggs ovanpå dessa skikt och ett slutligt skyddande transparent melaminhartsskikt ovanpå trycket.

Laminat introducerades först 1913 som isolering för elektriska ledningar. Den tidigare isoleringen kallades ”glimmer”. Eftersom den nya laminatisoleringen var ett annat alternativ ”för glimmer” kallades den ”Formica”.

Så småningom användes materialet till mer än isolering och arbetade sig över till bord och bänkskivor. Dessa laminatbänkskivor blev extremt populära i mitten av 1930-talet till 1950-talet. Idag är de fortfarande ett populärt, billigt val när man väljer material för bänkskivor.

Det finns två typer av laminatkvaliteter, baserat på Formicas tjockleksnivå, horisontell och vertikal.

 • Horisontell grad. Denna kvalitet av laminat är den tjockaste de kommer. Den är perfekt för bänkskivor, eftersom den är hållbar och bara kan gjutas till en plan yta.
 • Vertikal grad. Om du behöver böja ditt laminat till en annan form, annat än bara platt, är vertikal kvalitet rätt kvalitet för dig. Denna kvalitet kan användas på ytor som inte kommer att användas lika ofta, som backsplashes eller tvättstuga.

Hårda vattenfläckar uppstår när vatten som är rikt på mineraler avdunstar från ytan och bara lämnar kvar mineralerna. Men de är inte de enda fläckarna som kan uppstå i ett hektiskt kök eller badrum. Kaffe och te, till exempel, är vanliga spill, och markör och penna kan också orsaka fläckar, särskilt med barn i närheten.

Hur man tar bort hårt vattenfläckar från laminatbänkskivor

Det finns många sätt att bli av med fläckar på din laminatbänkskiva. Här är några:

Se även  Klibbar epoxi på vaxpapper?

1. Bakpulver

Följ dessa enkla steg om hur du använder bakpulver för att ta bort vattenfläckar:

 1. Blanda lite bakpulver med ett hushållsrengöringsmedel. Se till att rengöringsmedlet är milt och fritt från blekmedel.
 2. Applicera blandningen på fläcken och gnugga in den lite. Var noga med att inte skrubba, eftersom bakpulver är ett nötande ämne, och det kan skrapa upp en laminatbänk om den skrubbas för hårt.
 3. Vänta tio minuter. (För svåra att ta bort fläckar kan du lämna i några timmar).
 4. Torka bort blandningen med en fuktig trasa.

2. Citronsaft

Lär dig hur du använder citronsaft för att ta bort vattenfläckar med följande steg:

 1. Pressa citronsaft direkt på fläcken.
 2. Vänta trettio minuter.
 3. Häll en liten bit bakpulver ovanpå citronsaften.
 4. Skrubba försiktigt.
 5. Torka bort blandningen med en fuktig trasa.

3. Blekmedel

Så här kan du använda blekmedel för att ta bort vattenfläckar:

 1. Späd en liten bit blekmedel med vatten.
 2. Doppa en bomullstuss i lösningen.
 3. Skrubba fläcken med en bomullstuss.
 4. Torka av med en fuktig trasa.

Du kanske också gillar: Hur blir man av med blekmedellukt i ett hus?

4. Nagellackborttagare

Använd polish remover för att ta bort vattenfläckar genom att följa dessa steg:

 1. Ta tag i valfri nagellackborttagare med aceton.
 2. Doppa en bomullstuss i nagellackborttagaren.
 3. Skrubba fläcken med en bomullstuss.
 4. Torka av med en fuktig trasa.

Underhåll din bänkskiva i laminat

Att underhålla din laminatbänkskiva är avgörande för att bevara livslängden och livslängden för ditt köks- eller badrumsbänkskiva. Här är några viktiga saker att göra och inte göra för att ta hand om din:

Dos för att underhålla dina laminatbänkskivor

 • Använd tvål och vatten. Tvätta dina laminatbänkskivor regelbundet med tvål och vatten. En enkel diskmedel räcker.
 • Använd en svamp. Använd en svamp och skrubba försiktigt upp eventuellt fett eller spill. Se till att vara försiktig, för att inte repa laminatet. Här är en 3M Scotch-Brite Delicate Care Scrub Svamp perfekt för bänkskivor i laminat.
 • Torka bort tvålrester. Om du inte torkar upp alla tvålrester från dina laminatbänkskivor kan det bildas fläckar.
 • Torka upp eventuellt blekmedel som används. Om du använder blekmedel, som i instruktionerna ovan, se till att du torkar bort det helt. Blekmedel kan orsaka missfärgning i dina laminatbänkskivor.
 • Använd ett skyddsmedel. Om du vill skydda dina bänkskivor är det bäst att använda ett rengöringsmedel och polish. Här är en Fuller borste Countertop Cleaner & Polish som du kan använda för att hålla dina laminatbänkskivor renare under en längre tid.

Att inte göra för att underhålla dina laminatbänkskivor

 • Använd inte dina bänkskivor som skärbräda. Laminatbänkskivor är hållbara, men de kan fortfarande skäras. Använd alltid en skärbräda. Här är ett fyrapack Flexibla plastmattor för skärbräda som du kan använda då de är böjbara och tål maskindisk.
 • Placera inte heta kastruller eller pannor på din laminatbänkskiva. Använd alltid en trivet, som dessa Makerstep Silikon 3 Set Heart Design Underlägg när du placerar varm mat. Att sätta en het gryta eller plan på din laminatbänkskiva kan förstöra den, smälta plasten eller till och med lämna ett brännmärke.
 • Använd inte starka kemikalier. Starka kemikalier kan matta ytan på dina laminatbänkskivor.
 • Lämna ingen tvål eller vatten i sömmarna på dina bänkskivor. Se till att dina laminatbänkskivor är helt torra. Om tvål, rengöringsmedel eller vatten samlas i sömmarna kan det skada det bruna kraftpapperet eller spånskivan och göra disken skev.
 • Använd inte stålull eller en Brillo-kudde. Du vill aldrig repa ytan på dina laminatbänkskivor, eftersom det kan göra att den blir porös. När en yta blir porös är den lättare att färga. Använd aldrig stålull eller en Brillo-kudde på dina laminatbänkskivor, eftersom de är för nötande och kommer att repa ytan.
 • Förvara inte dina rengöringsprodukter på din laminatbänkskiva. Förvara alltid dina rengöringsprodukter någonstans som under diskhon, eftersom de ibland kan läcka. Om du förvarar dem ovanpå din bänk och de läcker, kan kemikalierna skada eller fläcka din bänkskiva. Du kan använda detta mDesign Bärbar förvaringsorganisator i plast i plast och skjut denna rakt under diskbänken för enkel åtkomst.
Se även  Hur man tar bort silikon från plattor: steg-för-steg

Du kanske också vill läsa: Hur man återupplivar laminatbänkskivor

Tio bästa rengöringsmedel för bänkskivor i laminat

Om du följer alla stegen ovan är du på rätt väg. Nu behöver du bara en vardagsrengöring för din laminatbänkskiva. Om du vill underhålla dina bänkskivor och hålla ditt hus fräscht och fräscht, här är de tio bästa rengöringsmedlen du kan köpa just nu:

 • Föryngra kök & badrum Bänkskiva Polish. Använd denna produkt efter rengöring. Det skyddar och förseglar det översta lagret på din laminatbänkskiva och ger glans. Den är perfekt för laminat, eftersom den är speciellt framtagen för syntetiska bänkskivor.

 • Weiman Granit Cleaner och Polish. Även om dessa är speciellt framtagna för bänkskivor i granit, är dessa våtservetter perfekta att använda på laminat. De rengör, tar bort fett, vattenfläckar och fläckar och smuts, samtidigt som de skyddar.

 • Puracy Multi-Surface Cleaner Natural All Purpose Cleaner för kök och badrum. Denna städare utsågs till ”Bästa allrengöringsmedel” av New York Times. Det fungerar utmärkt på bänkskivor i laminat eftersom det aldrig lämnar några rester efter sig. Den har också utvecklats och testats av läkare, så att du vet att den är säker att använda runt din familj och husdjur.

 • Sapadilla Grapefrukt + Bergamott Bänkrengöring. Denna rengöring är helt växtbaserad, så den kommer att vara skonsam mot dina laminatbänkskivor. Den skär genom fett och smuts, samtidigt som den är helt 100 procent biologiskt nedbrytbar. Den är infunderad med dofter endast genom användning av eteriska oljor, så den kommer att lämna ditt badrum eller kök att dofta fräscht och rent.
Se även  Bästa toalettpappret för septiktankar: 7 exempel och hur man testar

 • Scotchgard Premium Bänkrengöring & skydd. Detta rengöringsmedel från Scotchgard betrodda namn, rengör, skyddar från fläckar och skiner dina bänkskivor, allt i ett enkelt steg. Det är bra att använda på bänkskivor i laminat.

 • Better Life allrengöringsmedel. Denna sprayrengöring kommer i tre olika dofter: granatäpple, salvia och citrus, och oparfymerad. Det är säkert att använda på vilken vattensäker yta som helst och även vissa klädslar. Den är 100 procent växtbaserad, gjord av ingredienser som tvålbark, majs och kokosnötter. Den innehåller inga färgämnen, inga parabener, inga petroleumlösningsmedel och ingen alkohol, så det kommer inte att torka ut dina ytor.

 • Metod Allrengöringsmedel. Detta populära rengöringsmedel kommer i clementin, ingefära yuzu, grapefrukt, honungskrött äpple och lavendel. Den är fri från parabener och fosfater, och den är hypoallergen. Detta rengöringsmedel är också helt giftfritt, så det är bra att använda på bänkskivor.

 • Caldrea Multi-surface Countertop Spray Cleaner. Detta rengöringsmedel med sötärtsdoft är gjord med vegetabiliskt proteinextrakt. Den har helt naturliga ingredienser och är fri från klor, formaldehyd och konstgjorda färger.

Slutgiltiga tankar

Laminatbänkskivor är fortfarande populära idag. De är lätta att rengöra, kostnadseffektiva och finns i många färger, mönster och stilar. Men eftersom de oftast används i kök och badrum är det lätt att färga dem.

I den här artikeln diskuterade vi fyra sätt att ta bort fläckar från din laminatbänkskiva. Det mest effektiva sättet är att använda en bakpulverblandning. Om det inte fungerar kan du prova citronsaft, en liten klick blekmedel och vatten, eller till och med nagellackborttagare med aceton.

Vi pratade om hur man bör och inte bör ta hand om din laminatbänkskiva. Dos inkluderade att använda tvål och vatten, se till att inte lämna några rester och använda ett bänkskyddsmedel. Ta inte med vad du inte ska sätta på dina laminatbänkskivor.

Vi inkluderade också tio av de bästa rengöringsmedlen för dina laminatbänkskivor som kan öka deras livslängd och hålla ditt hem snyggt och fräscht.

Lämna en kommentar