4 sätt att rengöra en kökssvamp: Desinficering med mikrovågsugn och andra metoder

Har du någonsin plockat upp svampen i köket och precis innan du går till stan på disken märker du den där hemska, hemska lukten?

Lukten av smutsig svamp är något du aldrig glömmer. Det är inte bara lukten som du behöver oroa dig för, utan alla bakterier som finns på svampen. Du diskar din disk, dina bänkskivor eller vad det nu är med en svamp som är täckt av otäcka bakterier.

Oroa dig dock inte eftersom vi idag har några tips på hur man rengör en kökssvamp. Alla metoderna nedan har vetenskapligt bevisats ta bort så mycket som 99 procent av bakterierna från svampar.

Metod 1: Blekmedel

blekmedel som rengör din kökssvamp

Detta är det mest effektiva sättet att rengöra en kökssvamp eftersom den kan döda upp till 99 procent av bakterierna som har ett poolparty på din svamp. Du måste ha en blandning av ¾ kopp blekmedel och en liter vatten.

Blötlägg svampen i blandningen i fem minuter och skölj den sedan ordentligt. Jag rekommenderar starkt att du använder handskar och när du har sköljt den, få ut så mycket vatten du kan.

Metod 2: Mikrovågsugn

rengöring kökssvamp med mikrovågsugn

Jag vet att det här verkar överdrivet och om din svamp har metall, plast, kryptonit eller är fyrkantig och bär byxor, KAN INTE gör det här.

Om du har en vanlig gammal hushållssvamp, fortsätt. Blötlägg svampen i vatten och lägg den i mikron (jag lägger den i en skål) och låt den sedan gå på full effekt i någon minut. Se upp när du tar ut den eftersom den blir varm.

Du kanske också vill läsa hur du rengör en mikrovågsugn med naturliga ingredienser.

Se även  Hur man polerar en diskbänk i rostfritt stål: 8 effektiva lösningar

Metod 3: Diskmaskin

rengöring kökssvamp med diskmaskin

Jag kan inte säga hur många gånger jag har rengjort svampen i diskmaskinen. Nu beviljas de flesta av dem av en slump, men det har fortfarande tagit diskmaskinståget många, många gånger.

Släng bara i svampen med disken så får den en bra rengöring, skölj den extra när den kommer ut och se till att du pressar ut så mycket vatten som möjligt. Om du har en diskmaskin är detta förmodligen det enklaste av mina idéer om hur man rengör en kökssvamp.

Lär dig hur du fixar en diskmaskin som inte städar disk.

Metod 4: Vinäger

rengöring kökssvamp med vinäger

Ge din svamp ett vinägerbad i cirka fem minuter och skölj sedan av allt. Så enkelt är det verkligen! Se bara till att du får ut all vinäger innan du använder den för att rengöra disken.

Saker du behöver veta om att hålla en kökssvamp ren

Inget rått kött: Om du har en skärbräda som du använder för att skära rått kött, vill du inte gnugga samma svamp över den när du diskar och bänkar.

Rått kött kan innehålla många farliga typer av bakterier, och att använda samma svamp för att rengöra en skärbräda som har rå köttjuice över sig när du diskar och bänkskivor kan bara sprida det över hela köket.

Tvätta bort maten: När du diskar kan du få ketchup och alla möjliga andra rester från middagen på svampen. Se till att du tvättar bort allt detta innan du lägger undan svampen eftersom den kommer att stinka och vara full av bakterier.

Vrid ur svampen: När du har diskat, se till att du får ut så mycket vatten ur svampen som möjligt. Att låta det sitta där med smutsigt vatten i diskbänken kommer att få det att stinka och bli ett kärleksmotell för bakterier att panera sig i.

Se även  Hur man använder malkulor i köket: En komplett guide

Köp nya svampar: Du kan bokstavligen köpa ett paket med tio svampar för runt en dollar nu för tiden! Så använd en svamp så mycket du kan, men bara för att SpongeBob Square Pants har funnits i mer än två decennier betyder det inte att alla svampar håller så länge.

Använd en svamp så mycket du kan, få pengarna värt med alla medel. Men det kommer en tid när du måste säga, ”hej den här saken stinker, det är dags för en ny”. Jag tycker att att ha några extra svampar under diskbänken eller i en låda betyder att du har mycket mindre chans att använda en smutsig.

Alla dessa metoder fungerar legitimt, men som jag sa, att köpa extra svampar eller ett stort paket av dem kommer alltid att vara det enklaste för dig att göra. Men nu vet du hur du rengör kökssvampen, det kan åtminstone hindra dig från att få en doft av en smutsig svamp när du diskar!

Resurser

Bra hushållningÖppnas i en ny flik.RealSimpleÖppnas i en ny flik.VitalsÖppnas i en ny flik.

Lämna en kommentar