4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

Du är inte bara en spänningssökare som gillar att rappella branta klippor och hinder, utan nu vill du pyssla med tårna lite mer i vattnet, bokstavligen. Vattenfallsrappling är ett äventyr i sig, men är mer en en gång i livet aktivitet som du gör för att markera rappel-bucket-listan när den är framgångsrik. Jag rekommenderar personligen att rappella någonstans fast och där det är begränsat med fukt; det finns dock flera försiktighetsåtgärder och åtgärder som kan vidtas när vattenfall rappellerar för att göra det så säkert som möjligt.

Vattenfall rappelling är definitivt inte en aktivitet för en amatör att göra på egen hand eller med andra nybörjare. Du ägnar dig åt en extremsport och gör det så mycket svårare och potentiellt farligare. Om du planerar att prova vattenfallsrappling, gå med flera utbildade proffs eller mycket erfarna klättrare. Gör detaljerade planer för vart du ska åka, vilken utrustning du behöver och repetera vilka hinder som kommer att stötas på.

Rätt personer och förberedelser kommer att hjälpa dig att vara säker på dina färdigheter och förmågor att ta dig ner på ett säkert sätt. Om du kan göra detta då kommer du att kunna placera dig i en elitgrupp där få har vågat sig. Flytta dig över Tarzan, det finns en ny tävling i stan som kommer att flyga nerför rappellen och uppleva det rena adrenalinet och spänningen med vattenfallsrappling.

Hitta platser till Waterfall Rappel

Några av de rekommendationer som jag skulle göra när jag kontrollerar din stat eller andra platser är att söka någonstans som är lättillgänglig och tillåter rappellering och bergsklättring.

Om du vill hitta några bra och lagliga vattenfall som kan rappelleras, fråga runt på lokala klättergym, sök på klättringstavlor eller gör en allmän sökning online. Det är alltid bäst att öva ditt anständiga på vattenfall som tidigare har prövats och testats av andra eftersom deras erfarenhet kommer att ge viktig information om vad du kan förvänta dig och hur du förbereder dig för nedstigningen. För att inte tala om att du kan mäta den övergripande svårighetsgraden genom vad andra har rapporterat.

Vattenfall Rappelling Säkerhet

Några tips om extra försiktighetsåtgärder som kan vidtas för att ge större säkerhet när vattenfallsrappling är följande:

Brandman Belay – Detta skulle vara en av de tillfällen då jag faktiskt kommer att rekommendera att din erfarna rappelkompis utför en belay som kallas brandmansbelay. Eftersom detta är en förhöjd svårighetsgrad på grund av rappellering antingen bredvid eller i vattenfallet kommer förhållandena att vara extremt blöta. Ju blötare förhållandena är desto större är chansen att du kan halka på fötterna eller med händerna. Att ha vatten som rinner över dig eller nära dig lägger till ett extra element som är nytt och kommer att kräva större fokus för att navigera säkert i dessa våta förhållanden.

  Är en Polaris RZR Street laglig?

Som jag nämnde är brandmanssäkerheten en utmärkt metod för en partner att vara beredd att stoppa en okontrollerad nedstigning om något går fel i rappelen. För att utföra brandvakten behöver du bara partnern vara vid foten av fallen eller klippan. Denna partner kommer lätt att hålla rappellrepet upphöjt framför ansiktet. Partnern kommer inte att gripa hårt om rappellrepet utan låta repet dingla löst mellan händerna och hålla dem i en koppform där den öppna delen av händerna är vända mot dem. Partnern kan välja att stå direkt under rappelen eller så kan de stå tillbaka lite. Jag rekommenderar att du står lite bakåt för att ha fri sikt när rappellen äger rum och för att undvika eventuellt fallande skräp. Med detta sagt borde brandmannens säkerhetspartner ha hjälm på sig om något skräp skulle falla.

Om under rappellen greppet tappas eller en annan olycka inträffar som kräver att partnern stoppar nedstigningen kommer de att greppa repet hårt och dra ner med händerna. Händerna kommer nu att sänkas till midjan eller lägre och kan till och med vara i en halvknäböj för ökad fotstabilitet. Denna rörelse får repet att dra ner på ATC- eller säkerhetsanordningen, vilket gör att nedstigningen stannar helt. När i brandmansskyddet kan rappellaren inte längre kontrollera sin nedstigning. Vid det här laget kan partnern lossa greppet något för att säkert sänka rappellern eller vänta på att rappellern har återfått total kontroll och nu är redo att fortsätta en säker nedstigning nerför vattenfallet.

Autoblockering – Ta dig tid att knyta fast autoblocket för din rappel vilket skapar extra säkerhet i händelse av ett fall. Denna knut hjälper dig att stoppa dig i luften om kontrollen tappas. Det är en enkel teknik som kan hjälpa när det är minst förväntat, speciellt när vattenfall rappellerar. Följ den här länken för att lära dig hur du knyter Autoblocket.

Kläder och redskap – Och som alltid ta med rätt utrustning för svårighetsgraden i rappellen. Ta med åtsittande kläder, använd hjälm (ALLTID), ta med klätterskor, etc. Att vara rätt klädd hjälper dig att prestera på ditt allra bästa. Håll din utrustning ganska enkel på denna rappel vilket innebär att du bara tar det som absolut behövs så att du inte bär någon dödvikt.

Att ställa in Rappel

Vet att detta är en bred förklaring av hur man ställer in för ett vattenfallsrappel; dock kommer varje plats och situation att förtjäna olika tekniker, färdigheter, utrustning och försiktighetsåtgärder att vidta. Vidta alla åtgärder för att förbereda och träna ordentligt med en erfaren proffs så att du är säker på dina förmågor.

  7 bästa flugfiskespön för nybörjare (för att fånga alla typer av fiskar)

Som med alla rappeller måste du hitta bra ankare. Med största sannolikhet kommer det inte att finnas ankarbultar vid vattenfallet men kanske slår du i guldet och upptäcker att det har kartlagts och ankare satts. I så fall är ditt jobb så mycket lättare. Jag kommer att anta att det inte finns några ankarbultar och att du måste sätta minst tre ankare med hjälp av stora, levande träd eller utskjutande stenar. Allt ska vara rejält och inte visa någon möjlighet att röra sig eller bryta sig loss när ankarna är satta. Följande är stegen för att ställa in rappelen:

 • Använda sig av selar (Amazon-länk) eller webbing för att skapa ditt ankare och ställ in minst 2 -3 utjämnade och separata punkter att ankra från. När de har satts, dubbelkolla selen för att se till att de inte är lösa och kommer att kunna bära din vikt.
 • Anslut snabbdragen, en till varje bulthängare. Snabbdragen måste vara vända i motsatta riktningar för att ge optimal säkerhet när repet läggs till.
 • Placera nu repet genom den motsatta änden av bulthängarna på snabbdragarna. Innan du lägger till rep det rekommenderas starkt att titta över repet och kontrollera om det finns några skavsår, snören, knutar etc. Om allt är bra fortsätt att lägga till repet.
 • Dra repet hela vägen genom snabbdragen tills du kommer till mittmärket på repet.
 • Knyt nu en stoppknut till varje ände av repet. Detta säkerställer att du STOPP och inte river av repändarna.
 • Ropa nu ”REP!” och kasta ändarna av repet nerför nedstigningen.
 • Eftersom du borde rappella med andra som är erfarna, bör en av dina partner vara vid foten av vattenfallen för att sätta upp brandmansskyddet när repet har kastats över. Partnern bör inte stå i något rinnande eller poolat vatten för att ge optimalt stöd om brandmansbevakningen behövs. Denna partner kan också fungera som en guide för att ge vägbeskrivningar under hela nedstigningen.
 • Fäst en låsande karbinhake på din säkerhetsslinga och fäst i ATC:n om du inte redan har gjort det.
 • Ta tag i båda strängarna i repet och dubbla det. Skjut den genom ATC:n och klämma fast öglan som du skjutit genom ATC:n med din låskarbinhake.
 • Lås karbinhaken.
 • DUBBLA KONTROLLERA ALLT. Kontrollera din låskarbin, knutarna och fästena för att se till att allt är säkert innan du går ner. Kontrollera att båda ändarna av repet är på marken, att din partner nedan är beredd att utföra brandmanssäkerheten och att ändarna av repet har en stoppknut ordentligt bunden i varje ände.
  Är tältsängar bekväma:

Rapellerar nerför vattenfallet

 • Ta tag i det lösa repet som leder till marken med din högra hand. Detta kommer att vara pausen och stöds av ATC. Släpp aldrig repet med brythanden. För att bryta när du går ner sänker du höger hand under midjan medan du håller i repet, det kommer att stoppa repet från att löpa genom ATC. Om den högra handen lyfts upp kommer repet att löpa fritt och försätta den som rappellerar i allvarlig risk att falla. Höj inte din högra hand.
 • Din vänstra hand kommer att vara styrhanden och kommer att hålla i den andra änden av repet som har fästs vid ankarna.
 • När du går ner, rop ”På Rappel!”
 • Börja rappella, använd din guidehand för att mata repet genom ATC.
 • Medan du sänker dig, håll benen vinkelräta mot vattenfallet under nedstigningen. Vet att du kan välja att gå ner mitt i vattenfallet eller vid sidan av det. Detta beslut är upp till dig och vilken komfortnivå du har. Om du går ner i vattenfallet, se till att vattennivån är låg och att du kan röra vid den steniga ytan med fötterna under hela nedstigningen, så att du kan gå ner på ett kontrollerat sätt.
 • Gå i din egen hastighet och vrid på huvudet något för att se om det finns några hinder. Övertänk inte de handlingar du har tränat dig att göra i en normal rappel, fortsätt bara att sjunka i en jämn och kontrollerad takt.
 • När du når marken dra ut repen ur ATC. Som en formalitet, berätta för din spotter ”Off Rappel.” Du har nu officiellt avslutat vattenfallsrappling och kan utropas till djungelns kung.

Slutsats

Som jag har sagt hela tiden, med rätt förberedelser kan du på ett säkert sätt rappella ner ett vattenfall. Det finns turnégrupper i hela USA och internationellt som erbjuder vattenfallsrappling i en kontrollerad miljö. Om du behöver något för att bryta isen innan du gör rappellen på egen hand kan detta vara ett bra alternativ för dig. Tänk på att dessa rappellturer kan kosta uppord på 200 dollar per pop. Med rätt utbildning och stöd från utbildade proffs kan du planera att göra det på egen hand och avstå från de extra kostnader som debiteras av dessa grupper.

Att rappellera vattenfall är en fantastisk upplevelse och annorlunda än någon annan rappell du har gjort. Det tillför ett unikt element som kommer att öka din rappellingsexpertis och spänning för sporten.