3 standardstorlekar för duschdraperier, vilken ska du använda?

Oavsett om du precis har flyttat in i ett nytt hem, eller om du har bestämt dig för att ge ditt badrum en uppgradering, är att skaffa ett nytt duschdraperi en uppgift som ofta förbises. Hur enkelt det än låter kan du komma på att du frågar: vilket duschdraperi storlek behöver jag?

Det finns tre standardstorlekar för duschdraperier: 70×70″, 70×72″ och 72×72″. En av dessa 3 storlekar fungerar för duscharna som finns i de flesta hem. Det finns dock undantag, och du kan behöva en annan storlek om du har en överdimensionerad dusch, duschkabin eller en böjd gardinstång.

Nu när du har fått den korta uppdelningen, låt oss gräva lite mer i det och visa dig hur du tar reda på vilken storlek som passar din dusch.

Standardstorlekar för duschdraperier

Det finns 3 standardstorlekar för duschdraperier:

  1. 70 x 70 tum
  2. 70 x 72 tum
  3. 72 x 72 tum

En av dessa 3 storlekar fungerar för duscharna som finns i de flesta hem. Det finns dock undantag, och du kan behöva en annan storlek om du har en överdimensionerad dusch, duschkabin eller en böjd gardinstång.

Låter det förvirrande? Bli inte nervös, vi är här för att hjälpa dig. Det här inlägget guidar dig genom 3 enkla steg för att välja den perfekta storleken på duschdraperiet för ditt badrum. Du kommer att sjunga i duschen på nolltid!

Så här mäter du din duschdraperi

1. Mät bredden

Först, mät bredden på din duschdraperi i tum. Ta bara ett måttband och mät hela duschutrymmets längd från vägg till vägg. Lägg sedan till 12 tum för att säkerställa att gardinen kommer att kunna röra sig fritt och ändå nå båda väggarna för att ge gott om täckning.

Välj en gardin som passar öppningen korrekt. Som vi nämnde ovan kommer ett standardduschdraperi i 1 av 3 storlekar:

  • 70 x 70 tum
  • 70 x 72 tum
  • 72 x 72 tum

Om du inte har en dusch i standardstorlek, oroa dig inte. I ett av de följande avsnitten täcker vi speciella duschdraperistorlekar.

2. Bestäm var spöet ska gå

Om du inte redan har duschdraperistången installerad måste du bestämma exakt hur du ska montera den. Som en del av detta måste du bestämma om du vill att ditt spö ska göra det monteras på utsidan eller insidan av din dusch.

Se även  Är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering? - För-och nackdelar

Invändiga fästen passar mellan öppningen exakt och sträcker sig från vägg till vägg. Utvändiga fästen har lite mer flexibilitet och kan sträcka sig utanför själva öppningen.

Om du använder en stav som monteras permanent på väggen, köp alltid ditt duschdraperi innan du monterar din stav, ifall några justeringar behöver göras på dina mått.

Ibland är det bra att använda en fjäderstång tillfälligt för att hålla platsen för den faktiska gardinstången, bara så att du kan mäta korrekt. När du har utarbetat detaljerna för stången måste du få gardinhöjden.

3. Mät höjden

Bestäm sedan hur högt från golvet du vill att din gardin ska hänga. Helst vill du hänga upp din duschdraperi så att botten är bara 1 till 2 tum från golvet.

Även om det inte finns någon egentlig regel, Om du hänger din gardin för högt kommer vattnet att rinna ut och samlas på golvet. Om du hänger den för lågt kommer den att hopa sig på golvet och skapa mögel eller ännu värre du kan snubbla över den när du går in eller ut ur duschen.

Använd måttbandet och mät avståndet från där staven kommer att gå, till golvet. Subtrahera en tum eller så för krokarna och 1-2 tum för utrymmet mellan gardinen och golvet.

Och där har du det!

Nu har du alla mått. Tänk på att ett vanligt duschdraperi mäter ungefär 72 x 72 ger eller tar en tum eller två. De är designade för att passa ett 60-tums badkar med 12 tum extra tyg för att garantera total täckning.

Om din dusch och stav är standardstorlek så är du bra att gå. Men alla duschar är inte skapade lika. Om storleken på din duschdraperi uppmättes till något som inte är standard, läs vidare. Nästa avsnitt omfattar icke-standardiserade duschdraperistorlekar.

Speciella duschdraperistorlekar

Stora duschar

Även om de flesta hus och lägenheter har duschar och badkar i standardstorlek, finns de i en mängd olika storlekar. De goda nyheterna är, om din dusch är större än ett typiskt 60-tums badkar, kan du köpa några designerduschdraperier med en bredd på upp till 108 tum.

Se även  Hur smakar Creme Brulee? Den klassiska parisiska rätten

Detta duschdraperi från Amazon har en mängd olika storlekar för alla dessa konstiga duschar och badkar.

Ett annat alternativ vore att köp två duschdraperier och häng ihop dem. Beroende på den faktiska storleken på duschen, skulle du behöva var försiktig med det här alternativet eftersom du kan ha över 12 tum gardin över. I det här fallet är tiebacks ibland en bra idé.

Stall duschar

Om du råkar ha en duschkabin istället för ett fullstort badkar, kommer standardmåtten och sättet att mäta att vara lite annorlunda. Stallduschar är högre och smalare än vanliga duschar.

Stallduschdraperier är vanligtvis kortare i bredd men längre på längden än ett vanligt duschdraperi. De finns i standardstorlekarna 50 x 78 och 54 x 78.

Att mäta stallets bredd är detsamma som att mäta ett standardbadkar. Använd måttbandet, mät från ena sidan till den andra och lägg till ytterligare 12 tum för att möjliggöra gardinrörelse.

För höjden, kom ihåg att se till att gardinen faller tillräckligt länge för att förhindra att vatten rinner ut på golvet men inte för länge att det drar. Den ska bara nå duschkanten, så att den kan rikta vattnet inuti, men inte utgöra någon fara.

Böjda gardinstänger

Om detta är stilspöet du har, mät hela formen på spöet. I allmänhet kommer dessa att mäta cirka 6 tum längre än en standard duschdraperistång. Även om du fortfarande kan använda den vanliga 72-tumsgardinen, kommer du bara att ha cirka sex tum av fritt rörligt tyg.

Även om detta fortfarande kommer att ge tillräcklig täckning, är din bästa insats i den här situationen att leta efter ett överdimensionerat duschdraperi. Du kanske måste beställa en, men det kommer att vara värt att vänta, snarare än att offra de extra centimeterna.

Varför den gardinen är så viktig

Det viktigaste att komma ihåg är att även om ditt badrum med största sannolikhet är det minsta rummet i huset, är det troligt att det tjänar det största syftet. Ditt duschdraperi är inte bara ett litet sidospel som läggs till inredningen av ditt badrum, det är i stort sett huvudattraktionen.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Duschdraperiet fungerar inte bara som ett viktigt inslag i designen, utan det tjänar också ett praktiskt syfte, och skyddar dina golv från vattenskador och du och dina gäster från halka och fall.

När du ska välja vilken storlek duschdraperi du behöver är det väldigt viktigt att du väljer den perfekta storleken för din dusch. En gardin som är för liten kommer att göra att du ständigt anpassar dig, och förmodligen fryser det mesta av tiden.

En gardin som är för stor kommer att få dig att ständigt kämpa mot den extra längden från saker som att hopa sig och bli blöt, och förmodligen orsaka ett allvarligt mögel- och mögelproblem.

Med detta sagt är det absolut nödvändigt att du tar dig tid att mäta ditt utrymme korrekt för att säkerställa att du köper en gardin som passar precis, istället för att bara gissa vilken storlek du behöver. I det långa loppet kommer det att spara mycket tid, energi och pengar. Gå nu och häng den gardinen.

Ska duschdraperiet och linern ha samma storlek?

Den genomsnittliga duschdraperiet mäter 70 tum bred och 72 tum lång, vilket är i princip samma storlek som de flesta duschdraperier. Helst bör din duschdraperi hänga cirka 5 till 6 tum längre än toppen av ditt badkar. Duschdraperier finns även i specialstorlekar. Till exempel mäter en duschkabin 54 x 78.

Går duschdraperiet in i badkaret?

Duschdraperiet ska alltid gå in i badkaret eller duschbasen. Duschdraperier är vanligtvis gjorda av vinyl eller plast och är designade för att förhindra att vattnet läcker ut ur duschen. Linern används främst för praktiska ändamål medan gardinen vanligtvis används för dekoration och avskildhet.

Hur man hänger en duschdraperistång

Det enklaste sättet att säkra en duschdraperistång är att köpa en spännstång. Sätt stången genom gardinhålen först, se till att stången är rak mot båda sidor av väggen. Vrid den stadigt på plats och använd låsmekanismen för att hålla den där. Du kan också använda självhäftande fästen eller, med viss expertis, borra in fästen i väggen.

Lämna en kommentar