3 sätt att göra en sele av webbing

Att lära sig hur man gör en sele av webbing är avgörande för alla seriösa rappeller. Du vet aldrig vilka situationer du kan hamna i och denna teknik kan rädda ditt eller någon annans liv. Eller du vet, det kan bara rädda dagen på ett trångt ställe. Din vän bjöd in en extra kille, som inte äger en sele. Du har en grupp pojkscouter som du tar ut på en snabb resa. Hur det än är så kommer du säkert att göra din egen sele vid ett eller annat tillfälle, så det är ett bra knep att ha i ärmen. Att bära sele gjord av webbing kommer inte att vara bekvämt särskilt länge, så det är verkligen bäst att bara använda den här selen i avgörande ögonblick.

Du behöver vävband 8-9 fot långa (20 fot för Swiss Seat) och en låsande karbinhake. Om personen som ska använda selen är större kan du behöva en längre bit väv. Precis som du skulle kontrollera dina linor för slitage, skulle du särskilt vilja kontrollera din webbing för slitage i denna situation. Dra bandet genom din hand för att se till att det inte finns några revor eller tecken på ålder eller solskador.

Det finns några sätt att göra en sele och processen att göra en sele av väv är ganska enkel. Jag tycker faktiskt att det är lättare att göra än några av de viktiga knutarna vi måste knyta. Här är bara två av sätten att göra en sele av väv. Den enkla selen är just det – enkel. Det kommer att få jobbet gjort, men den hastiga selen och Swiss Seat är mycket robustare och kommer att erbjuda mycket mer stöd om personen som använder selen gjord av webbing inte kan stödja sig själv lätt, men den hastiga selen och Swiss sätet kommer att vara lite bekvämare, men kommer att ta lite längre tid att göra.

Innan jag börjar, när du knyter knutar med webbing, använd inte figur 8-öglor. Webbing är platt och kommer inte att ligga i samma knut som ett runt rep kommer. När vi knyter knutar med webbing så knyter vi överhandsknutar. Den knut vi kommer att använda för alla selar kallas en vattenknut. Du kan lära dig hur man knyter en vattenknut i vår artikel om Hur man knyter Rapellering av knutar, hakar och böjar. Vattenknutar knyter fint och håller sig tätt med det platta repet som. Den här knuten är den mest använda och användbara knuten när du knyter ihop två stycken vävband så jag rekommenderar starkt att du tar dig tid att bekanta dig med denna knut.

  Fungerar fiskebobber för öring?

Enkel sele

Denna sele är precis som rubriken säger. Enkel. Jag skulle inte använda detta på långa rappeller, eller större människor, eller människor som är i en nödsituation, som kan vara svaga. De måste kunna försörja sig med den här selen eftersom den är väldigt grundläggande och inte avsedd för räddningssituationer.

Steg 1 – Ta ena änden av bandet och knyt en lös vattenknut. Ta den fria änden av bandet och sätt in den i knuten och följ knutens kurvor. Dra åt knuten. Knuten ska ha de två motsatta ändarna av bandet som kommer ut på motsatta sidor av knuten.

Steg 2 – Placera bandet runt ryggen med en tråd av bandet ovanför höfterna och en under.

Steg 3 – Ta det nedre bandet och dra det framåt mellan benen.

Steg 4 – Fäst en låskarbin på de tre stativen av webbing som möts längst fram på kroppen, mitt på magen.

Hastig sele

Den förhastade selen är mycket mer robust och en som faktiskt kan ersätta din sele i ett trångt ställe. Denna sele kan också användas i nöd- och räddningssituationer. Om du har åkt på en resa och insett att din sele är tillbaka i din bil efter din vandring eller om din sele har gått sönder och du inte har tid att byta ut den innan en stor resa, så kommer detta att duga. Det kommer inte att vara bekvämt alls, och du måste kontrollera dina knutar och dra åt det ofta, men det kommer att få jobbet gjort.

Steg 1 – Vik bandet i två lika delar. Ta bett av vävbandet och stoppa in ett par tum av vävbandet i personens byxor, i botten och dragkedja.

  Har luftballonger fallskärmar?

Steg 2 – Sträck dig bakom benen på och dra igenom bandet. Separera varje sträng av väv och dra en bit väv upp och runt varje ben. Varje ben ska nu lindas med väv.

Steg 3 – Ta bandet på höger sida. Stoppa in den under den högra biten av väv som är instoppad i byxorna och dra igenom den. Upprepa för vänster sida.

Steg 4 – Ta tag i de två bandbitarna som faller till golvet, en sida i varje hand. Dra snabbt varje sida i motsatta riktningar. Selen ska dra åt runt benen och bandet som stoppades in i byxorna ska dras ut och ligga platt över byxans framsida.

Steg 5 – Justera selen så att bandet passar över höfterna och sitter tätt runt de övre benen. Det ska finnas en triangel runt grenen.

Steg 6 – Ta det återstående bandet och linda det runt midjan 1-2 gånger. Knyt ihop repets ändar med en överhandsknut och två säkerhetsknutar i svansarna på det återstående bandet.

Steg 7 – Samla ihop alla band som korsar framsidan av kroppen och fäst en karbinhake.

Swiss Seat

Swiss Seat är lika robust som den förhastade selen och kan användas i nödsituationer eller som en sista minuten, tillfällig ersättning också. Det är lite mer komplicerat att knyta, och återigen, väldigt obekvämt, men hey, om du vill erövra den där klippan eller den kanjonen, så tar det dig dit. Eftersom det är lite mer komplicerat att knyta, och måste justeras runt övre låret, skulle jag personligen inte lägga det här på någon annan, men om jag skulle knyta det för mig själv, skulle jag använda Swiss Seat in a heart slå.

Steg 1 – Du behöver en 20 fot lång webbing. Cirka 5 fot från ena änden, gör en ögla ungefär lika stor som ditt lår och knyt en överhandsknut på en vik. Flytta ner bandet ca 6-8 inches och gör en annan ögla för ditt andra ben och knyt det igen med en annan överhandsknut på en vik.

Steg 2 – Kliv in i öglorna och dra upp dem till låren. Öglarna ska sitta fint runt toppen av låret och ska sitta på plats. Ta dig tid att hitta precis rätt storlek på öglan för ditt lår om du kommer att ha den här ett tag.

  Behöver klätterkarbinhakar rengöras?

Steg 3 – Vira den längre änden av vävbandet runt midjan och se till att den sitter tätt så många gånger du kan. Lämna tillräckligt med utrymme i slutet för att knyta en knut. Ta den korta änden av repet och knyt den runt midjan en och en halv gång, för den runt till naveln för att möta den andra änden av bandet. Knyt ihop bandet med en vattenknut. Dra åt vattenknuten så att det inte finns något vickutrymme i bandet. Den ska sitta fint och platt, mot kroppen, men inte för hårt för att du inte kan andas. Stick in alla lösa ändar.

Ta en stor låskarbin och haka fast den genom hela väven över magen och strängen mellan de två benöglorna. Du kommer att veta att midjetrådarna är tillräckligt tighta om du måste böja dig för att få in benöglesträngen av väv i karbinhaken. Karbinhaken kommer att fungera som säkerhetsslingan.

Min webbingrekommendation

Jag har hittat Country Brook Webbing att vara stor. Det kan hålla upp till 600 pund, det är ultraviolett ljus, röta, mögel och fuktbeständigt. Med andra ord, dess fantastiska grejer, dess robusta och starka och kommer att stå emot en hel del missbruk. Den kommer i rullar på 25 yards, men du kan enkelt klippa ner bandet till en storlek som du behöver. Var noga med att ta en tändare till änden du skär och ge den en liten brännskada för att förhindra fransning.

Slutsats

Där har du det, tre sätt att göra en sele av webbing. Återigen, kontrollera alltid din webbing innan hand, använd överhandsknutor, inte figur 8 knop, dra åt och justera allt eftersom, (webbingknutar är ökända för att spontant lossna) och planera inte att vara bekväm. Denna enkla sele är för enkla situationer, och Hasty Harness och Swiss Seat är för långa dagar på klipporna, eller nödsituationer. av dessa selar gjorda av väv. Du kommer att tacka mig och dig själv senare.