3 naturliga och enkla sätt att rengöra handfat i badrummet

Handfat avlopp i badrum kan bli ganska grovt, minst sagt. Ansamlingen av hår, tvål, tandkräm och slem utgör den perfekta grogrunden för bakterier. För att inte tala om den fruktansvärda lukten som kommer från ett igensatt rör. Nu är det rent av illamående.

När du börjar märka att vattnet i handfatet inte rinner ut lika snabbt som det en gång gjorde, är det dags att göra något åt ​​det – innan det svarta slemmet börjar sippra ut igen. Den här guiden utforskar 3 naturliga och enkla sätt att rengöra avloppet för handfatet innan det blir helt säkerhetskopierat, samt ett par saker du bör göra ofta för att förhindra att detta händer. Låt oss dyka in.

Metod 1: Täpp igen avloppet med kokande vatten och en dräneringsorm

Som vi nämnde tidigare, om vattnet inte rinner ut snabbt, är det ett tecken på att rören är igensatta. Det bästa sättet att hantera detta skulle vara att använda kokande vatten för – hej, det är det kokande vatten! Och värme utplånar nästan vad som helst. Här är vad du behöver göra:

 1. Koka upp en halv liter vatten (motsvarande ca 2 liter) och häll försiktigt ner i avloppet. Den höga temperaturen bör bryta isär skräpet och avlägsna den uppbyggnad som är ansvarig för blockeringen.
 2. Ta sedan din betrodda vask kolven (länk till Amazon) efter och sänk avloppet ett par gånger för att tvinga uppbyggnaden att flytta ner i rören. För att detta ska vara effektivt måste du se till att din kolv skapar en lufttät tätning runt avloppets mynning. Annars kommer tekniken inte att vara effektiv.
 3. Häll en kopp av bakpulver ner i avloppet och låt det sitta i ca 10 minuter. Fortsätt sedan att hälla 1 kopp av vit destillerad vinäger (länk till Amazon). Du kommer genast att se det skumma när bakpulver och vinäger reagerar. Låt den stå i cirka 20-30 minuter för att låta den bryta ner den återstående uppbyggnaden.
 4. Koka sedan ytterligare en halv liter vatten och fortsätt att hälla ner det i avloppet som du gjorde tidigare. Detta bör eliminera eventuella kvarvarande lukter. Det är också den perfekta chansen att observera om det finns någon förbättring i hastigheten med vilken varmvattnet rinner ut. Om det rinner snabbt har du effektivt åtgärdat blockeringen. Om inte, fortsätt till steg 5.
 5. Om blockeringen kvarstår även efter behandling med bakpulver, vit vinäger och varmvatten, kan du behöva fysiskt avlägsna de avlagringar som är ansvariga för blockeringen. Detta kallas för att ”snaka avloppet”.
Se även  Varför överhettas min Eureka-vakuum?

För att göra detta kan du köpa en dränera orm (länk till Amazon), som i huvudsak är en lång tunn plastremsa med krokar på vardera sidan av den. Sätt in den i avloppet och tryck den fram och tillbaka tills det inte finns några avlagringar (som hårklumpar) som hakar fast i den när du drar ut den.

Alternativt kan du använda en klädhängare i metall för att sno avloppet. Allt du behöver göra är att böja ena änden av den för att bilda en krok, för in den i diskbänkens avlopp och tryck den fram och tillbaka för att ta bort blockeringen. Följ upp detta med bakpulver, vit vinäger och varmvattenbehandling för att bli av med kvardröjande lukter.

Stegen som beskrivs i denna metod är effektiva för att rensa igen även de mest envisa blockeringar. Tänk dock på att upplevelsen inte kommer att vara trevlig. Men kommer det att vara värt det? Absolut!

Metod 2: Rengör handfat i badrummet regelbundet

Om du mycket hellre vill undvika hela metoden för att rengöra ditt badrumshandfat, måste du ta för vana att ta bort skräp från avloppet varje vecka. På så sätt kan du ta bort och kassera alla avlagringar innan de ackumuleras till den grad de orsakar en blockering. Här är hur.

 1. De flesta diskhoar kommer med en justerbar metallpropp som kan användas för att plugga diskbänken. Koppla bara ur den och ta bort eventuella hår som fastnat på den. Se till att du har på dig ett par gummihandskar när du gör detta. Om det finns ansamlingar som är inom räckhåll inuti avloppet, få in fingrarna där och dra ut det. (Ja, det är en ganska glamorös affär…)
 2. Å andra sidan, om du måste trycka och dra en stång som är bakom kranen för att manövrera diskbänkens proppen, är allt du behöver göra att skruva loss muttern bakom avloppsröret, dra ut stången och ta bort proppen. Fortsätt för att ta bort all avlagring som kan finnas på den och diskbänkens avlopp.
 3. Använd sedan a avloppsskurborste (länk till Amazon) för att ta bort avlagringar från avloppsröret. Häll sedan bakpulver, vinäger och varmt vatten för att desinficera och deodorisera diskbänken.
Se även  Bästa dammsprejerna för ett rent, dammfritt hem: 2023 recensioner

Metod 3: Förebyggande

Att vara uppmärksam på vad som går ner i avloppet är en del av att hålla avloppet rent. Här är ett par saker du kan göra:

 1. Kasta inte vävnad, tandtråd, bomullstussar eller andra personliga vårdartiklar i avloppet i diskhon. Det är det snabbaste sättet att täppa till dina rör.
 2. Kasta inte matvaror i handfatet i badrummet. Detsamma gäller de små runda liners som du hittar under locken på personliga hygienprodukter som tandkräm. Dessa kan sköljas ner i avloppet när du öppnar dem.
 3. Använd mindre mängder handtvätt, tandkräm och rakkräm, eftersom dessa också bidrar till blockering. Kom ihåg att mindre är alltid mer.
 4. Efter att du har tvättat händerna eller borstat tänderna, låt vattnet rinna ner i handfatet i några sekunder för att spola bort produkten.
 5. Om du upptäcker att dina underhandsrör ofta blir igensatta trots dina bästa ansträngningar för att förhindra detta, överväg att ersätta dem med nya plaströr – speciellt de som har en jämnare väggdesign. Dessa är mer effektiva för att förhindra blockering och är mycket lättare att rengöra.

Gå naturligt när du rengör din diskbänk

Om du vill ha ett rent avlopp för handfat är det alltid bättre att använda naturliga produkter och undvika kommersiella avloppsrengörare helt och hållet. För det första är dessa produkter spetsade med starka kemikalier.

Dessa kan i slutändan fräta på dina rör och skada andra delar av ditt VVS. För att inte tala om det faktum att det alltid finns en chans att de infiltrerar grundvattnet i ditt grannskap. Detsamma gäller när man häller blekmedel i avloppet i handfatet.

Du kan inte gå fel med bakpulver, vinäger, varmt vatten och en gammaldags avloppsorm. Ändå är det bästa sättet att förhindra att din diskbänksavlopp blir igensatt och isig genom att ta bort skräp och ansamlingar varje vecka. Att förebygga är bättre än att bota.

Se även  Hur lång tid tar det att rengöra en självrengörande ugn?

Lämna en kommentar