20 typer av rum du kan hitta i vilket hus som helst (lista med beskrivningar)

Medan de flesta hus inte har 20 rum, finns det många olika typer av rum som ett hus kan behöva.

Följande är 20 exempel på några rum som du kan hitta i ett typiskt hus, tillsammans med några alternativa ord som någon kan använda för att referera till samma rum.

1. Sovrum

Det här är rummet där du förmodligen spenderar ungefär en tredjedel av ditt liv. Du kan tillbringa mer eller mindre tid där, beroende på hur mycket du gillar människorna du bor med.

Vanligtvis kommer ett sovrum att innehålla en säng och en byrå eller en garderob. I barn- eller tonårsrum är det troligt att deras sovrum också har ett skrivbord, en bokhylla och en plats där de kan förvara leksaker, spel eller skolmaterial. Vuxna sovrum tenderar att ha mindre i sig, eftersom en vuxen är mer benägen att ha resten av huset för att förvara sina tillhörigheter.

2. Extra sovrum

Sovrummet innehåller en säng och en garderob.

Vanligtvis skulle detta sovrum användas när familj eller andra gäster kommer för att bo i huset. De är ofta i källare, men kan vara på samma våning som resten av husets sovrum. Extra sovrum är vanligtvis inrättade på samma sätt som vanliga sovrum, men de är tomma bortsett från sängkläder, garderob eller byråutrymme och lite minimal dekoration.

De är inrättade för att göra övernattande gäster i huset bekväma och ge dem utrymme att förvara sina kläder och tillhörigheter. Det är dock osannolikt att rummet skulle vara välmöblerat eller dekorerat, eftersom det vanligtvis står tomt och inte är ett rum som skulle användas av hushållsmedlemmar.

3. Plantskola

Oftast fungerar en barnkammare som sovrum för en baby eller ett litet barn. Detta rum skulle ha en spjälsäng, ett skötbord, förvaring för kläder och leksaker. Det skulle vara barnsäkert, se till att det inte finns några vassa hörn eller föremål som skulle vara potentiellt skadliga för en baby eller ett litet barn.

När ett litet barn är tillräckligt gammalt, kan de flytta till ett annat rum, som sedan skulle bli deras sovrum. Ibland skulle en barnkammare bara omvandlas till ett vanligt barns sovrum genom att byta möbler och dekorationer.

En barnkammare används också ibland för att hänvisa till ett rum i huset som är dedikerat för små barn att leka i, men som inte nödvändigtvis fungerar som ett sovrum också.

4. Badrum

Badrum är små rum i huset som har toaletter, duschar, handfat och badkar.

Badrum är små rum i huset som har toaletter, duschar, handfat och badkar. Om ett badrum har en toalett, handfat och antingen en dusch eller ett badkar, kallas det ett badrum. Om den bara har ett handfat och en toalett kallas det halvbad. Ett badrum som är kopplat till någons sovrum kallas ett badrum.

Badrum har vanligtvis klinkergolv, och ibland också kakel på väggarna. Kakel är lätt att rengöra och kommer inte lätt att skeva eller växa mögel på grund av fukten i ett badrum. Trägolv tenderar att skeva när det är för mycket fukt i luften eller om det står vatten på golvet. Mattan håller lätt smuts och mögel, vilket gör den idealisk för användning i ett badrum.

Du kanske också gillar: Hur mycket värde tillför en badrumsrenovering?

5. Tvättstuga

En tvättstuga har en tvättmaskin och en torkmaskin. Beroende på hur stort rummet är kan det också ha bänkskivor att vika kläder på, ett hängställ och ett handfat. Det finns vanligtvis skåp eller hyllor för förvaring av tvätttillbehör som tvättmedel och torktumlare. Ibland finns det tvättkorgar som hela hushållet kan lägga sin tvätt i och sedan tvättas tillsammans.

I vissa hus finns även tvättrännor, som är rör som man kan lägga tvättartiklar i som leder från olika delar av huset in i tvättstugan.

Alla hus har inte ett separat rum för tvätt. Om ett hus har tvättstuga kan de också finnas i köket, en hall eller i kombination med ett grovkök.

Se även  Kan du spraymåla glas?

6. Vardagsrum

Vardagsrummet är det mest använda rummet i huset.

Vardagsrummet är förmodligen det mest använda rummet i huset. Under dagen sitter du sannolikt i ditt vardagsrum. Vanligtvis har ett vardagsrum en egen TV och kan ha en stereo eller annan musikspelare.

Det är här medlemmarna i hushållet kan tillbringa tid. Det är ett mycket mer allmänt rum än andra i huset som har en specifik uppsättning funktioner som du inte skulle göra någon annanstans, som att laga mat i köket eller borsta tänderna i badrummet.

Ibland, särskilt i nyare eller moderna hus, kommer vardagsrummet att kombineras med kök och matsal. Detta kallas ett fantastiskt rum, och det är skapat för att vara en öppen planlösning som gör att ett hus känns mer öppet och rymligt.

7. Matsal

Alla hus har inte en matsal, men om den har det är det troligt att det inte kommer till mycket användning. Många hus som har specifika matsalar har också ett mindre bord i eller nära köket eller vardagsrummet, som används för vanliga, dagliga middagar.

En matsal kan ha ett större eller snyggare bord, som skulle användas för fester eller för att underhålla gäster. Det kan tyckas lite onödigt att ha ett helt rum som inte får så mycket användning, men det är ett sätt att kunna bjuda över stora grupper av människor, till exempel familjesammankomster på helgdagar.

Att ha ett utrymme som en matsal är ett viktigt sätt att hålla kontakten med en stor grupp människor, utan att behöva tränga ihop sig i ett mindre kök eller vardagsrum.

8. Kök

Stort ljust kök.

Kök är där all mat tillagas. De inkluderar ett kylskåp, spis, ugn, diskho och olika skåp under eller ovanför bänkskivan.

Om köket är tillräckligt stort, kommer det att innehålla ett utrymme att äta som sittplatser utanför en köksö (bänkskivor som inte är fästa på en vägg) eller ett litet matbord.

Små kök kallas ibland pentry. Dessa ses vanligtvis inte i hus, men är vanliga i mindre bostadsutrymmen som lägenheter. Eftersom ett hus har mer utrymme i det, och förmodligen fler människor bor i det, måste köket vara större än det skulle vara i ett mindre bostadsutrymme.

9. Skafferi

Vissa hus har ett väldigt stort skafferi som man kan gå in i. I andra hus kan ett skafferi vara lika litet som en garderob. Oavsett vilket, skafferi består helt av hyllor för matförvaring. De används för oförgängliga livsmedel såsom spannmål eller pasta, såväl som konserver. Det är också ett bra ställe att förvara allt som är märkt som att det inte ska kylas eller att lämnas på en sval, torr plats.

Ett skafferi har inte flera funktioner, som andra rum kan. Det är helt enkelt en plats att förvara mat på, och inte någonstans som du nödvändigtvis skulle tycka är roligt att dröja kvar på.

10. Solrum

De flesta nya hus har inga solrum, men de är vanliga i äldre eller vintagehus. Solrum finns vanligtvis på framsidan av huset. Väggarna består till största delen av fönster, och ibland är taket i glas eller har ett takfönster för att släppa in extra solljus.

Dessa rum fungerar som vardagsrum, men skulle vanligtvis inte ha en TV eller någon annan teknik. De är bra rum att hålla växter i, eftersom de har den största mängden naturligt ljus i alla rum i huset.

Du kan använda ett solrum för en lugn stund, läsa eller ett utrymme för att dricka ditt morgonkaffe eller te. Solrummet är förmodligen ett av de mest tysta utrymmena i huset eftersom det inte har någon annan funktion, som ett vardagsrum med TV.

11. Kontor

Hemmakontor med skrivbord och plats för dator eller annat arbete.

Kontoret kan också kallas studie. Detta är ett rum i huset där en vuxen kanske kan arbeta hemifrån. Den kommer att ha ett skrivbord och plats för en dator eller annat arbete. Vanligtvis, om ett hus har ett kontor, kommer det också att ha bokhyllor och en skrivare.

Se även  Hur lång tid tar det att lufttorka kläder?

Detta rum hålls tyst och borta från andra rum i huset som kan orsaka mycket ljud eller vara distraherande, som vardagsrummet eller barnrum.

Även hem som inte har medlemmar som alltid jobbar hemifrån kan ha ett kontor. Den kan användas vid slumpmässiga tidpunkter av alla medlemmar i hushållet. Det är möjligt att den kan ha en stationär dator eller bildskärm som stannar i rummet, som kan användas av vem som helst. Det kan också vara ett bra förvaringsutrymme för böcker och andra tillbehör, och det är ett bra ställe att förvara Wi-Fi-routern.

12. Hall

En hall kanske inte verkar vara ett rum, men hallar är en viktig del av alla hus. Ofta kommer en hall vara lång och tunn, och används för att flytta mellan rummen utan att behöva gå genom ett rum för att komma till det andra. Korridorer kan innehålla en klädhängare, en plats att ställa dina skor och en garderob.

13. Foajé

Foajé med trappan till husets övriga våningar.

Foajé är det tjusiga tekniska namnet för en entré in i ditt hem. På många sätt liknar en foajé en hall. En stor del av tiden är ytterdörren till huset skild från husets huvudområden. Foajén skulle innehålla entréer till andra rum på första våningen, såsom vardagsrummet eller köket, ungefär som en hall skulle fungera i en annan del av huset.

En foajé kan också leda till en hall, men de är inte samma sak. Foajéer är vanligtvis mer fyrkantiga och är specifika för platsen för ytterdörren. De innehåller också ofta trappan till andra våningar i huset.

14. Veranda

En veranda är det öppna utrymmet antingen på framsidan eller baksidan av huset. De höjs för att vara i nivå med ytterdörren och är omgivna av ett staket. De brukar ha tak, men inte alltid. De har stolar, dekorationer och blomkrukor.

En veranda på framsidan av ett hus kommer förmodligen inte att ha många saker på sig, eftersom det är den närmaste delen av huset till trottoaren eller gatan. En veranda kan ha ett bord och stolar, grill eller till och med en pool eller badtunna. Vissa hus har en omlott veranda, som är en veranda som svänger längs sidan av huset, så det är inte bara ett rejält kvarter vid ytterdörren.

15. Den

Gillestuga med biljardbord.

En håla liknar ett vardagsrum, men det är mer typiskt tillägnad komfort. En håla är undangömd i källaren eller ett mindre rum i huset. Den har förmodligen möbler som är designade för att vara mer bekväma än snygga. Dens kan ha TV-apparater, biljardbord, videospel, barer och mer. I grund och botten är det ett vardagsrum som är tillägnat roliga aktiviteter.

Ett annat namn för en håla är gillestuga eller rekreationsrum.

16. Källare

En källare är en hel våning i ett hus. Den är alltid åtminstone delvis under marknivå och har alltid minst en våning ovanför den. Källare är ibland ofullbordade, vilket innebär att de inte har ordentliga golv, tapeter eller färg, och möbler som ska användas som ett rum. Dessa källare används vanligtvis bara för förvaring, liknande hur du kan använda en vind.

En färdig källare kan ha hur många användningsområden som helst. Det kan vara där vissa rum i huset finns, till exempel en håla, gästrum eller ett extra badrum. Källare är vanligtvis fyllda med rum som inte används varje dag (som ett gästrum) eller rum som kommer att vara högljudda eller användas av barn (som ett spelrum).

Se även  Kan du sätta ett (mini) kylskåp på en matta?

Det är ovanligt att ett familjehus har de vuxna tillbringar mycket tid i källaren. Det är vanligtvis ett utrymme för barn att leka, där de kommer att ha ett eget utrymme bort från resten av huset, och föräldrar kan ha en stunds lugn medan de arbetar eller lagar middag.

17. Grovkök

Ett grovkök är där alla tekniska aspekter av ett hus göms undan. Detta rum har tillgång till VVS och ledningar, inklusive brytboxen, som styr elen för hela huset. Det är inte alltid ett fullt rum, men när det är det kan det också ha ett handfat, städmaterial eller olika användbara föremål som stegar eller verktygslådor.

Allt i ett grovkök är tänkt att endast nås när det behövs för underhåll av huset, så det är osannolikt att de är möblerade rum som resten av huset. Det här är inte ett rum i huset som någon skulle vilja spendera tid i, så det kanske inte har färdiga väggar eller golv, och det förvaras förmodligen i källaren eller i slutet av en korridor.

18. Garage

Två bil garage.

Nästan varje hus har sitt eget garage. Det här är det utrymme som mest används för att hålla en bil. De kan antingen fästas eller lossna från huvudbyggnaden.

Garage finns i många olika storlekar, men de vanligaste är en eller två bilverkstäder. Den stora garageporten som bilar går in och ut ur är alltid fäst antingen till en gata, gränd eller en betong- eller grusgång som leder ut till närmaste gata.

Om ett hus inte har någon annan typ av förvaringsutrymme utanför, är det troligt att alla trädgårdsmaterial förvaras inne i garaget. Ett garage kan också ha ett extra kylskåp, som många hushåll använder för att hålla drycker som burkar med läsk eller öl. Du kunde till och med stäng i dörren och förvandla den till ett extra sovrum.

19. Vindsvåning

Vinden är alltid högst upp i huset, inbäddad mellan taket på översta våningen och taket. Oftast är det en ouppvärmd eller oansluten del av huset. Den används för långtidsförvaring av saker du inte vill ha men inte heller vill slänga.

Några saker du kan förvara på vinden är gamla kläder som du inte bär längre, semesterdekorationer som du antingen inte använder eller som är lågsäsong, eller gamla möbler som du håller i. Allt som du tycker att du ska behålla eller kanske vill ha i framtiden kan förvaras på en vind.

20. Skjul

Skjul hålls alltid ute på gårdar. De är vanligtvis små enkelrum, utan värme, belysning eller isolering. De fungerar som förvaringsutrymmen, speciellt om det inte finns plats i husets garage för förvaring. Du kan förvara många saker i skjul, som trädgårdsredskap, spadar, krattor, löv- eller snöslungor och alla andra stora verktyg.

Skjul kan också användas som arbetsplats. Till skillnad från ett hus kontor, skulle ett skjul användas för arbete som kan bli rörigt, såsom träbearbetning, svetsning, målning eller någon annan typ av arbete som är praktiskt eller handlar om manuellt arbete. Skjul som används för denna funktion kommer förmodligen att ha belysning, och kanske värme och isolering som ett rum som är fäst vid huset.

Mer om olika typer av rum i ett hus

Som du kan se av informationen ovan finns det många olika rum där ute. Du kommer att ha mycket att tänka på när det kommer till att ställa in ditt hem. Att se listan över rumstyper kan ha gett dig några bra idéer för ditt eget hem.

Ta dig tid att ställa in ditt hem som du vill att det ska vara så att du kan leva ditt idealiska liv.

Lämna en kommentar