2-takts bränsleförhållande: Ett användbart diagram för din motorcykel

Efter att ha blandat mycket bränsle för olika projekt tänkte jag att det var dags att dokumentera hur jag gör det.

Chansen är stor att du spenderade mycket pengar på din 2-takts smutscykel, så här är ett praktiskt diagram för dina bränsleförhållanden så att du inte förstör det (med bifogad PDF så att du kan hänga upp den i ditt garage) .

USA (standard)

Blandningsförhållande (gas:olja) Volym bensin Volym 2-taktsolja
16:1 1 amerikansk gal. (128 oz) 8 oz.
20:1 1 amerikansk gal. (128 oz) 6,4 oz.
32:1 1 amerikansk gal. (128 oz) 4 oz.
40:1 1 amerikansk gal. (128 oz) 3,2 oz.
50:1 1 amerikansk gal. (128 oz) 2,6 oz.
100:1 1 amerikansk gal. (128 oz) 1,3 oz.

Internationell (metrisk)

Blandningsförhållande (gas:olja) Volym bensin Volym 2-taktsolja
16:1 1 liter 62,5 ml
20:1 1 liter 50 ml
32:1 1 liter 31,25 ml
40:1 1 liter 25 ml
50:1 1 liter 20 ml
100:1 1 liter 10 ml
Praktisk bränslekvotstabell PDF-nedladdning

Beräkna dina bränslemängder

Det här kan vara knepigt, men vi ska bryta ner det helt enkelt.

För det mesta kommer du inte att ha en enda liter bensin. Det betyder att du måste göra lite matte. Här är det enklaste sättet att göra det:

Steg 1: Skriv ner mängden bensin du har.

Steg 2: Multiplicera volymen 2-taktsolja med de liter du har.

Om du vill göra det riktigt enkelt för dig själv, här är en fantastisk webbplats som gör allt det hårda arbetet åt dig:

http://www.premixcalculator.com/

Den enkla ekvationen med exempel

Det här kan vara komplicerat, men vi kommer att hålla det väldigt enkelt så att vem som helst kan göra det.

Det enklaste sättet för dem som använder standard:

Mängd gas till hands X Motsvarande volym 2-taktsolja = mängd olja att tillsätta

Det här är lite komplicerat, men det här är det enklaste sättet enligt min mening eftersom du egentligen inte behöver bråka med att byta gallon till uns.

Här är några exempel:

jag har 3,5 liter bensin som jag vill konvertera till 2-taktsbränsle för min cykel som tar en 32:1 Gas till olja blandning. Jag kommer att gå till diagrammet för att hitta mängden olja som krävs för en gallon bensin, dvs 4 oz. Sedan multiplicerar jag 3,5 gallon med mängden olja som krävs per gallon för att få hur mycket olja jag ska tillsätta vilket är 14 oz.

3,5 gallons X 4 oz/gallon = 14 oz

jag har en halv gallon bensin som jag vill konvertera till 2-taktsbränsle för min cykel som tar en 40:1 Gas till olja blandning. Jag kommer att gå till diagrammet för att hitta mängden olja som krävs för en gallon bensin, dvs 3,2 oz. Sedan multiplicerar jag 0,5 gallon med 3,2 oz som krävs per gallon för att få hur mycket olja jag ska tillsätta vilket är 1,6 oz.

0,5 gallon X 3,2 oz/gallon = 1,6 oz

Det enklaste sättet för dem som använder mått:

Mängd gas till hands/bränsleförhållande = Olja som behövs

Det här är mycket lättare. Dela bara antalet liter bensin du har med förhållandet. Så här:

Här är några exempel:

jag har 2,5 liter av bensin som jag vill konvertera till 2-taktsbränsle för min cykel som tar 40:1 Gas till olja blandning. Jag delar 2,5 med 40, vilket är 0,0625 liter, eller 62,5 milliliter.

2,5 liter / 40 = 0,0625 liter eller 62,5

jag har ,5 liter av bensin som jag vill konvertera till 2-taktsbränsle för min cykel som tar 32:1 Gas till olja blandning. Jag delar 0,5 med 40, vilket är 0,0156 liter, eller 15,6 milliliter.

  När uppfanns flugfisket? (En kort historia)

,5 liter / 32 = ,0156 liter eller 15,6

Korrekt blandningsprocedur

Några grundläggande verktyg som verkligen hjälper till med denna process:


Blandningssteg:

 1. Hitta en ren gasdunk eller PFC (portabel bränslebehållare) som kan innehålla önskad mängd bränsleblandning.
 2. Märk din gasburk
 3. Bestäm mängden olja du behöver med vårt praktiska diagram ovan.
 4. Mät olja med en vätskemätare (helst inte de du använder till mat)
 5. Se till att du bara mäter på en jämn yta, annars blir din blandning av.
 6. Häll olja i gasburken först.
 7. Blanda genom att tillsätta bensin i gasburken. Om du känner att den inte är tillräckligt blandad kan du skaka burken försiktigt för att röra om
 8. Tanka!

Det bästa sättet att lagra blandat bränsle

Eftersom tvåtaktsmotorer vanligtvis inte är något du använder varje dag, är det en nödvändighet att lagra din gasblandning. Att blanda mer med rätt förhållande är ett krångel, så i allmänhet gör folk en anständig mängd blandning, eller så gör de bara tillräckligt för att hålla dagen. Det finns massor av debatt där ute om hur länge bränsle kan hålla, men sanningen är att det verkligen beror på din situation.

Nyckeln är att veta hur man göra dessa blandningar håller.

Var man förvarar bränsle

Den bästa temperaturen för att lagra bensin är 55 grader Fahrenheit eller 13 grader Celsius, och den typen av temperaturer finns egentligen bara i underjordiska källare eller källare.

Du har förmodligen inte tillgång till ett utrymme som är perfekt för att lagra bränsleblandningar, så vad du egentligen behöver göra är att hitta den bästa platsen som är tillgänglig för dig.

Ofta förvarar människor sin gas i ett garage eller skjul. Dessa platser är faktiskt det värsta stället att lagra din bränsleblandning. De får mycket temperaturvariationer eftersom de fungerar som en liten ugn. Alla som har gått in i ett skjul mitt i sommaren vet vad jag menar. De kan bli riktigt varma! På natten, beroende på var du bor, tappar boden all värme och blir lika kall som ute. I vissa situationer kan det vara bättre att förvara ditt bränsle på en skuggig plats utanför.

Så mycket som det verkar kontraintuitivt, kan det vara bäst att bara ta med bränslet inuti och förvara det någonstans utom synhåll. Jag inser för de flesta människor att det inte är möjligt på grund av en uppsjö av skäl.

Om du verkligen inte har en bra plats att lagra ditt bränsle på, oroa dig inte för mycket. Låt bara inte ditt bränsle bli för gammalt!

Det kan vara den bästa lösningen att bara göra tillräckligt med bränsle för en dag varje gång du går ut. Om du har överblivit bränsle kan du vanligtvis hälla det i din bil och vara okej, speciellt om det redan finns gott om bränsle i din bil.

Bränslestabilisatorer

De flesta människor kommer inte att kunna hitta en plats som har den temperaturen året runt, och behöver därför en bränslestabilisator som den här.


Bränslestabilisatorer ser till att ditt bränsle inte blir dåligt när det är i förvaring, såväl som när det sitter i din motorcykel. Det är verkligen viktigt att sätta några bränslestabilisatorer i din utrustning och köra dem ett tag innan du förvarar dem under en längre tid.

Gasdunkmärkning

När du väl blandar ditt bränsle är det frestande att tanka och lämna, men det är verkligen viktigt att göra det märk din gasburk med 3 saker:

 1. Datumet
 2. Bränsleförhållandet
 3. Vilka, om några, andra tillsatser den innehåller
  Hur man bestämmer rätt kajakpaddellängd
Här är ett exempel på en stor gasburketikett:
 • 28 mars 2019
 • 40:1
 • Bränslestabilisator tillsatt

En enkel bit gaffatejp och en vassare gör susen. Du behöver inte bli mer komplicerad än så.

Om du glömmer att märka ditt bränsle har du problem när det kommer till att fylla på mer. När du har lite bränsle i en bensinburk som har ett okänt förhållande måste du bli av med det innan du kan fylla på mer. Märk bara dina bensinburkar och gör ditt liv enkelt.

Att lägga till mer i en gasburk som innehåller ett specifikt bränsleförhållande är väldigt enkelt. Följ bara samma steg som ovan och låtsas som att det inte finns något bränsle där. bara se till att du får plats med allt bränsle du vill lägga till annars har du en potentiell röra på händerna.

Hur länge kan en bränsleblandning hålla med en bränslestabilisator? Tja, många bränslestabilisatorer kommer att annonsera att det kommer att få bränsle att hålla i 2 år, men det är i de bästa förhållandena. Om ditt bränsle är över ett år gammalt och har stått ute skulle jag slå vad om att det är dåligt. Om den inte har bränslestabilisator skulle jag ge den max 6 månader.

Det finns mycket debatt om detta, och det beror verkligen på dina förutsättningar och vilken typ av behållare du har den i.

Jag sätter i fel förhållande, vad gör jag?

Oroa dig inte, allt är inte förlorat.

Det bästa du kan göra är att tömma din cykel eller annan utrustning på all bränsleblandning och börja om från början, men du har andra alternativ.

Nyckeln här är att veta om du har för mycket olja eller för lite.

Så här vet du om du har för mycket olja:

För mycket olja leder till mycket mer rök än normalt. Din cykel kommer inte att gå variera bra eftersom olja inte ger kraft till motorn, bara smörjmedel.

Nyckeln här är att veta när det är för mycket. Som en allmän regel är det alltid bättre att ha för mycket olja än för lite, så det är vanligtvis inte ett tillräckligt stort problem för att motivera att hela motorn töms på bränsle.

Om du har anledning att tro att det finns alldeles för mycket olja är det en bra idé att tömma motorn.

Säkra före det osäkra.

Så här vet du om du behöver mer olja:

Det här är verkligen farligt. Din motor behöver olja för att fungera under en längre tid.

Om din motor blir galet varm betyder det att du behöver mer olja i blandningen.

Chansen är stor att din motor kommer att överhettas. Oljan fungerar som ett smörjmedel och kommer att hålla allt i rörelse fint. Om det inte finns tillräckligt med olja kommer din motor att sluta fungera och kan till och med kärva.

Gör dig själv en tjänst och gör aldrig misstaget att inte ha tillräckligt med olja.

Oljan jag använder


Det finns så många olika 2-taktsoljor på marknaden, och det kan vara svårt att ta reda på vilken som kommer att hålla din motor frisk. Efter lite testande tror jag att jag har hittat den som sticker ut bland alla andra.

Maxima 22916 Formula K2 2-takts syntetisk Racing Premix Oil

Denna olja kan verka som en enkel olja, men nyckeln till varför den är fantastisk ligger i kundupplevelsen. Här är en recension av en mekaniker som jag tror sammanfattar de flestas erfarenheter av denna olja:

Jag är såld på K2.

Jag har precis byggt om en KX65 med 107 högvarvstimmar. Den gamla överdelen såg helt ny ut när jag bytte ut den. Alla timmar var med K2. Inget mätbart slitage i ringspringorna efter alla timmars hård åkning. Maxima K2, 32:1, rena filter, ordentlig jetting och värmning av cykeln innan du åker är den perfekta kombinationen.

Byggde även om en YZ125 med 80+ timmar och såg också bra ut. Kraftventilerna var ganska rena. Nedre ändar ser bra ut och väloljade.

Sidanteckning: Jag bytte nyligen från Echos syntetiska blandning till K2 i en 2-takts lövblåsare och strängtrimmer… Samma 50:1-förhållande och motorernas varvtal betydligt högre nu med K2. De låter nästan som olika motorer efter bytet. Det är en överraskande skillnad och måste vara den minskade friktionen från den förbättrade oljan.

Bra prestanda, rena kraftventiler och skydd har mig sålt på K2.

House324 – Verifierat Amazon-köp

Du kan verkligen inte argumentera mot det. Om du inte tror mig, gå och kolla in folks recensioner själv.

  Genomsnittlig kostnad för vattenskoterförsäkring (och om du behöver det)

Av alla olika oljor där ute är jag mest övertygad om att den här kommer att hålla din cykel i perfekt skick.

Vad betyder att springa magert eller rikt?

För att förstå detta är det bäst att förstå hur en tvåtaktsmotor fungerar. Här är en video som visar hur en tvåtaktsmotor fungerar:

Så en tvåtaktsmotor är mycket enklare än en fyrtaktsmotor. Varje gång kolven rör sig uppåt tänds den och ger kraft. I en fyrtakt skulle kolven flyttas upp igen för att rensa ut avgaserna. Det är därför 2 slag är så bullriga.

Så vad är att köra rikt vs magert i en tvåtakt?

När det gäller olja betyder att köra rik att du inte har tillräckligt med olja i ditt bränsle. Att springa magert betyder att du har för mycket olja.

Detta kan tyckas lite bakvänt om du inte är bekant med motorer, men allt som rikt eller magert betyder är att det finns för mycket eller för lite bränsle för tändning.

Oil Injection vs Premix: vilken är bättre?

Detta argument har varit hett bland dirtbike-entusiaster under mycket lång tid, och det finns verkligen inget enkelt svar. Jag önskar att det fanns.

Premix är det vi har pratat om i den här artikeln, som är en olja-gasblandning som du lägger direkt i tanken. Oljeinsprutning kräver ett system som sprutar in oljan inuti motorn.

Problemet med att argumentera för detta är att alla har sina egna erfarenheter av båda och kan skylla på den ena eller den andra för deras problem med sin cykel.

Personligen är jag ett fan av premix bara för att det är enklare. Du blandar olja och gas i förväg, och du behöver inte oroa dig för att en annan del ska misslyckas. Insprutningssystem kan täppas till på grund av kallt väder, eller till och med ha problem direkt när du startar din cykel, vilket gör att din cykel blir rik.

2 slag är superbra på grund av hur nakna ben och kraftfulla de är, och jag skulle hata att lägga till ytterligare en del till det hela. Som sagt, vissa människor svär vid sina injektionssystem, och du kan inte döma dem för det.