Jag vet hur oförutsägbart vädret kan vara, speciellt när du åker på camping. Om du är nära hemmet är du bekant med klimatbeteendet, även om det vanligtvis inte är fallet när du är ute i naturen. Som tur är har jag aldrig behövt ta itu med ett blixtnedslag; dock har jag klarat en del stormar i mina äventyr. Det är därför jag bestämde mig för att ge dig några viktiga tips för camping i åskväder.
Om du fastnade i ett åskväder när du campade, bör du göra det först håll dig borta från höga och isolerade träd. Du bör också minimera och sprida kontakten med marken under dig om du är med en grupp människor. Se till att hålla dig borta från metallföremål och, om du har möjlighet, gå till en närliggande grotta, gärna en stor.
Om du fastnar i ett åskväder när du är i ditt tält, du borde fortsätt gå för att begränsa kontakten med marken och minska risken att träffas av markströmmar. Om skyddet är för litet för att gå, prova att sitta på din ryggsäck eller stå på ditt liggunderlag. Undvik att vidröra metallföremål, såsom stolparna, eftersom de är bra ledare för elektricitet.
1. Håll dig borta från höga och isolerade träd
Undvik att slå upp ditt tält under höga eller isolerade träd på ett öppet område. Gör samma sak för områden nära metallstängsel eller kullar. Även om dessa kan verka som de perfekta platserna att campa på, är de faktiskt inte det.
Det beror på att belysningen träffar de högsta punkterna och om du är nära höga eller utanförliggande träd riskerar du att bli påkörd.
2. Gå när du är i ett tält
Om stormen blåser upp och slutar med att du fastnar i tältet, är det klokt att gå runt tältet om det är tillräckligt stort och rymligt för att rymma detta.
Att gå runt begränsar kontakten mellan dina fötter och marken och det minskar risken för exponering för jordströmmar.
Det vore också klokt att hänga en presenning som en sköld. Om du tycker att det är svårt att hänga en, kanske du hittar min artikel på 15 viktiga campingknutar praktiskt – vissa är helt fantastiska för att hänga en presenning.
3. Minimera kontakten med marken
Om du inte hittar plats att röra på dig i ditt tält, hitta en ryggsäck eller skummadrass att stå på. Se till att dina fötter är nära varandra och huka eller huka dig sedan.
Detta hjälper till att minska din totala höjd samtidigt som du håller dig isolerad från den kalla och hårda marken. Glöm inte att ha stövlarna på för extra värme, men försök aldrig ligga under tältet under ett åskväder; det är ett säkert recept på katastrof.
4. Utnyttja grottor runt omkring dig
Du kan använda grottor till din fördel, särskilt om de är stora. Detta eftersom de skyddar dig från kallt regn, starka vindar och till och med blixtnedslag.
Du är varmare i en grotta än utanför. Det minskar också risken för hypotermi eller en direkt träff från blixten.
Medan ljusen fortfarande kan gå genom toppen av grottan till marken och hitta dig, finns det en möjlighet att strömmen kommer att släckas innan du kommer dit du är.
5. Sprid ut dig om du campar som grupp
Det skulle inte vara en bra idé att bli klämd när blixten slår ner eftersom strömmarna går genom marken och så småningom kan nå er alla samtidigt.
Kom ihåg att målet är att minimera skadan i den olyckliga händelsen att någon faktiskt blir påkörd; någon måste utföra HLR och rädda offren.
Det skulle vara bra att stå minst 20 fot från varandra, eventuellt om alla har ett eget tält.
6. Håll borta från metallföremål
Om du har turen att hitta tillfälligt skydd från åskvädret, se till att du håller dig långt borta från metallutrustning du kan ha tagit med dig.
Ta bort dem helt från din fristad om möjligt. Metaller är bra ledare av elektricitet, så att ha nära till allt är som att be om problem. Detta betyder att om ditt tält är tillverkat av stål och icke-joderade stolpar; det är klokt att hålla sig borta från det till varje pris.
7. Hitta låg mark för camping
Om du misstänker att ett åskväder kommer på en campingtur, se till att du hittar lågt liggande mark för att slå upp ditt tält.
Som nämnts tidigare slår blixten oftast ner i höga punkter, så ett berg eller en kulle är kanske inte den säkraste platsen att vara på. Gå så lågt som möjligt, men se upp för jordar där regnvatten kan samlas och bilda en pöl.
8. Kliv in i din husbil eller husbil
Blixtar tenderar att färdas runt den yttre ytan på ett fordon med metallram. Vad detta nödvändigtvis gör är att skydda personerna i fordonet från elektriska stötar.
Detta fenomen blir Faraday effektbur. Förutsatt att passagerarna inuti inte kommer i kontakt med metallhuset som rör delar som ratten, dörrvredet eller radioknappen på fordonet, bör du klara dig.
Om du har att göra med tuffa väderförhållanden är det bättre och säkert varmare att sova i en bil än i ett tält.
9. Ta med väderradio
Om du campar i områden där åskväder förekommer, skadar det inte att ha en väderradio med dig innan du ger dig ut på din campingtur.
Detta kommer att hålla dig informerad om platsen för stormen. Du kan också bestämma avståndet till blixtnedslaget genom att räkna sekunderna mellan en blixt och ett dån.
Normalt representerar fem sekunder en mil.
10. Små grottor är inte det säkraste alternativet
Mänsklig instinkt tvingar de flesta campare att söka skydd i en grotta, eftersom den liknar ett välskyddat område. Men alla grottor är inte säkra!
Om blixten har tillräckligt med fart kan den snabbt hoppa fram och tillbaka mellan toppen av grottan och botten. Om du är instängd i en grotta när detta händer, kanske du inte har så stor tur.
Detta gäller särskilt om grottan är liten och trång. Bredare och rymligare grottor är ett mycket bättre val.
11. Undvik att campa nära steniga klippor
Om det regnar kraftigt under en storm gör den stora mängden vatten som rinner nedströms det extremt farligt att vara nära en klippvägg.
Detta beror på att vattnets kraft lätt kan trycka bort enskilda stenar från bergytan, vilket gör att en kedja av stenar börjar falla.
Detta kan sluta i en skräplavin eller jordskred. I grund och botten är det bra att fastställa var vattnet kommer ifrån och rinner till innan du slår upp ett tält.
12. Undersök klimatet i området i förväg
Om du campar i ett område som du inte är särskilt bekant med, kommer du att förstå regionens klimat göra det möjligt för dig att fatta ett välgrundat beslut när du väljer mellan sovsäckar av syntet eller dun.
Det förbereder dig också för eventuellt åskväder så att du fattar kloka beslut om var du ska slå läger och minskar risken för att påverkas negativt av stormen.
13. Vänta tills stormen lagt sig helt
Om du råkar hitta en fristad borta från ditt tält när åskvädret slår till, rusa inte ut! Vänta minst 30 minuter efter att du hört det sista åskan innan du väljer att gå ut.
Tyvärr inträffar nästan 1/3 av blixtoffer efter stormen eftersom människor lämnar skydd och går ut för tidigt.
14. Squat när du är på hög mark
Ett åskväder kan fånga dig när du minst anar det. Om stormen blåser medan du är på hög mark och inte kan hitta lämpligt skydd, gå ner och huka dig så lågt som möjligt, men se till att du håller dig upprätt.
Försök inte heller att stabilisera dig genom att placera händerna på golvet.
15. Undvik områden där vatten kan samlas
Om du letar efter en campingplats är det en bra idé att hitta ett lågt område för att slå upp ett tält om du misstänker att ett åskväder är på väg. Alla låglänta platser är dock inte säkra.
Regioner som sänkor bör undvikas, eftersom det är här regnvatten samlas och bildar en vattenpöl.
Om du kommer i kontakt med vatten, när blixten slår ner, är du i omedelbar fara eftersom vatten är en bra ledare av elektricitet. Det finns också risk för översvämning!
Användbara förutsägelsewebbplatser?
Om du misstänker att vädret inte är till din fördel, bör du vidta åtgärder för att undvika att campa under ett åskväder. Dagens teknik gör det ganska enkelt att förutse klimatförhållandena.
Min favoritwebbplats skulle förresten vara accuweather.com – Jag har använt det otaliga gånger förut. Det jag gillar med den här sidan är att den blir väldigt specifik och kokar ner till timupplösning.
Anta att du planerar att campa någonstans längs West Highland Way i Skottland. Det är en ganska lång vandring som förmodligen skulle ta dig några dagar att genomföra.
Därför måste du uppskatta var du kommer att vara varje dag och hitta prognosen därefter. Den specifika leden börjar i Milngavie, Skottland – skriv bara in den i sökfältet och tryck på sök:
Du kommer då att se aktuellt väder i det aktuella området, beskrivet varje timme. Om du vill se ytterligare en prognos, klicka på den orange pilen till höger:
Du kommer då att kunna se väderprognosen för de kommande fem dagarna i ditt valda område, även om du också kan se väderprognosen för de kommande 90 dagarna genom att klicka på ”Alla 90 dagar”:
Observera att detaljerna kan ändras allt eftersom dagarna går – håll dig uppdaterad så mycket som möjligt, särskilt när din resa närmar sig.
Om du ser några svåra väderförhållanden efter att du redan har beställt ditt flyg, försök att ändra det via ditt flygbolag, en liten avgift är väl värt det när det kommer till din säkerhet.
Hur många människor dör av blixtnedslag varje år?
Jag förstår behovet av att veta hur illa ett blixtnedslag kan vara. När folk ser siffrorna får de ibland ett bättre perspektiv och inser hur försiktiga de måste vara.
Tja, tydligen Varje år drabbas 240 000 människor av ett blixtnedslagOch 6 000 av dem dör faktiskt. Låt oss inse det: dessa siffror är alarmerande.
Men om du tittar djupare kommer du att se att mindre än 3 % av de som blir påkörda faktiskt dör.
Naturligtvis ska liv inte underskattas, och till och med en procent av offren är hemskt. Ändå verkar det som att när en blixt träffar dig är det mest sannolikt att du överlever.
Vad händer när blixten slår ner i dig?
Så du gjorde allt du kunde för att undvika att fastna i ett åskväder medan du njöt av ditt campingäventyr.
Ändå eskalerade det och du träffades av en blixt. Tydligen blir man inte skadad av hypertermi – attackens varaktighet är för kort för att absorbera värme.
Ett blixtnedslag är faktiskt farligt på grund av själva högspänningen, som kan påverka dina muskler (inklusive ditt hjärta) och ditt nervsystem.
Vad ska jag göra om jag blir skadad av en blixt?
Jag hoppas att du aldrig behöver svara på den frågan, men om du blir träffad av blixten måste du definitivt spara.
Om det händer är chansen stor att du kommer att svimma och din följeslagare måste ta hand om dig (gå aldrig på camping ensam om du förväntar dig ett åskväder).
Det första din partner bör göra är att söka hjälp – per telefon eller med en räddningsanordning. Om du campar bredvid andra människor, ropa på hjälp så högt du kan tills någon annan kommer.
Efter att ha bett om hjälp är chansen stor att du kommer att göra det måste återuppliva på de sårade. Detta kan vara skrämmande och ganska skrämmande, även om HLR är det enda sättet att överleva ett allvarligt blixtnedslag.
Se videon nedan – jag hoppas att du aldrig använder den, även om det är bättre att vara säker än ledsen.
Slutsatser
Camping kan vara farligt om du campar i ett åskväder. När du är där ute, i det vilda, är professionell hjälp ofta utom räckhåll och du måste klara dig själv.
Det första du ska göra är att försöka undvika att campa under sådana förhållanden – använd dig av prognoswebbplatser, smartphoneapplikationer och YouTube-videor.
Att känna till sin omgivning är det bästa sättet att undvika problem. Om du fastnar i ett åskväder, se till att begränsa kontakten med marken så mycket som möjligt – fortsätt gå, stå på ett liggunderlag eller sitt på din vandringsryggsäck.
Se till att undvika fuktiga områden med vattenkällor och håll dig borta från andra människor – skingra din grupp så snabbt du kan.
Att bli träffad av blixten är farligt, med cirka 6 000 dödsoffer varje år – underskatta inte det.
Jag hoppas att min artikel har gett dig ett bättre perspektiv och hjälpt dig att vara säker under din nästa förmån. Låt mig veta dina tankar och idéer genom att lämna en kommentar nedan!
Källor
- 5 tips som hjälper dig att överleva ett åskväder när du campar – domedagsland
- Tips för camping i åskväder – stigar
- 5 saker att göra när du campar i ett åskväder – campingbehärskning
- 10 tips för att campa i åskväder – gacampingaustralien