14 bra tips för att hålla ditt tält kallare

Sommaren är en av de bästa årstiderna för camping eftersom vädret är fint och det inte blir kallt på natten. Detta är också en av de mest hektiska tiderna för campare som vill dra nytta av all värme den har att erbjuda.

Men det varma vädret medför också sina egna utmaningar. Vid högre temperaturer finns risk för värmeslag, överhettning, uttorkning med mera. För campare kan det vara en utmaning att hålla sitt tält svalt så att de kan sova på natten.

Den som vill spendera tid i sitt tält för att undvika den varmaste tiden på dygnet kan också ha svårt att undvika att bli för varm. Medan ett tält kan ge skugga från solen, kan det också fånga värme och vara en obekväm plats för en eftermiddagsvila.

I den här artikeln tittar vi på några tips för att göra ditt tält kallare, så att det blir en skön oas från den stekande sommarvärmen. Vi täcker även några produkter som är prisvärda och lätta att köpa online för att göra din sommarcampingupplevelse mer positiv.

Hur du gör ditt tält kallare

 • Välj ett utmärkt läge

Om möjligt, slå upp ditt tält på en plats omgiven av träd och med mycket skugga. Att kunna campa på högre mark kommer också att tillåta en naturlig bris att flöda genom ditt tält och kyla ner det.

Naturligtvis är inte alla tältleder på campingplatser skuggade, och många av de främsta platserna är bokade i förväg. Om du campar i utelandet kanske du inte har så mycket val över var du ska placera ditt tält när du försöker minimera ditt fotavtryck.

Men varje gång du kan välja en skuggig plats har du ett mycket svalare tält. Att vara nära vatten kan också ha en kylande effekt om det blåser en naturlig bris. För att inte tala om att du kan ta ett dopp under dagen för att svalka dig.

 • Sätt upp ditt tält senare

En av de bästa tiderna att slå upp ditt tält är före solnedgången. Vänta inte tills det blir mörkt eftersom det blir svårt att se även om det kan vara mycket svalare.

Slå inte upp ditt tält tidigt på morgonen när du kommer till din campingplats. Solen kommer att gå upp och skina på ditt tält hela dagen och lämnar dig med ett svällande tält när kvällen kommer.

 • Ventilation är nyckeln
  Värma vatten när du campar? (7 metoder som faktiskt fungerar)

Om inget regn förutspås, ta av dig din regnfluga så att ditt tält är ännu bättre ventilerat. Öppna ventilerna och öppna dörrarna med blixtlås så att nätet exponeras för luften.

En av de främsta anledningarna till att ett tält blir varmt är bristen på luftcirkulation. Genom att ha god ventilation i ditt tält kommer vinden att flöda igenom och skingra all varm luft.

 • Gräva ett hål

Det här tipset är till dig som har lite mer flexibilitet när du sätter upp sitt tält. Många campingplatser erbjuder en tältplatta och du kommer förmodligen inte att få göra några ändringar i den.

Men om du kan, gräv ett hål och slå upp ditt tält i det. Ett djupt område på minst 60 cm kommer att ge betydande kylegenskaper. Glöm inte att lägga ner fotavtrycket och se alltid till att ytan är jämn.

Om du förväntar dig mycket regn kanske det inte är tillrådligt eftersom vatten kan samlas i gropen och svämma över ditt tält. Men under varma, torra dagar kan detta säkert sänka temperaturen i ditt tält med några grader.

 • Välj rätt tält

Många av dessa tips kan hindras om du börjar med fel tält för säsongen du campar. Det säger sig självt att du inte ska använda ett fyrasäsongs- eller vintertält under de varmaste månaderna. Dessa tält är designade för att isolera och vara varma, så du är säker på att överhettas.

Välj istället ett tresäsongstält designat för sommarcamping. Se till att den har mycket mesh för ventilation och är gjord av ett reflekterande material eller ett material med UV-beläggning för att blockera solen.

Även om duk är ganska tung är det ett av de bästa materialen för att hålla ett tält svalt. Om du campar med bil och vikten inte är en begränsning, överväg ett tyngre tält som inte blir lika varmt.

Du bör också leta efter ett tält som är ljust i färgen så att det reflekterar värmen. Ett tält i kabinstil håller också svalt mycket bättre än ett kupolformat tält.

 • Ta ner ditt tält

Om vädret är särskilt varmt, ta ner ditt tält på morgonen och sätt upp det igen strax före solnedgången varje dag. Även om det inte är det roligaste med campingaktiviteter att slå upp tält, kan det här tipset se till att du har ett skönt och svalt tält efter en lång dag i solen.

  Fungerar Bear Spray verkligen: Bör du satsa ditt liv på det

Detta är också användbart för att förlänga livslängden på ditt tält. Det är inte bra för tyget i ditt tält att få mycket solljus. Under sommaren kan solen stå rakt över huvudet och skada tältet eller förkorta dess livslängd.

 • Skippa lägerelden

Det kan vara lockande att tända en lägereld för att steka marshmallows eller bara njuta av atmosfären. Men stå emot driften, eftersom det kommer att värma upp luften nära ditt tält och, beroende på tältets placering, värma upp ditt tält i onödan.

Om det finns ett gemensamt område långt från där ditt tält är, se till att din eld är där. Eller laga mat på en kamin långt från ditt tält så att ingen värme kan komma in i tältet och fastna där.

Produkter för att kyla ditt tält

 • Utrymme filtar

Du placerar dessa lätta, reflekterande filtar ovanpå ditt tält. De stöter bort värmen och isolerar insidan av ditt tält och håller det svalt inuti.

Eftersom de är så prisvärda kan du köpa flera och drapera dem över hela ditt tält. Om du backpackar är dessa idealiska eftersom de inte väger mycket och lätt kan komprimeras i din ryggsäck.

 • Mörkläggningsgardiner

Ett annat alternativ för att hålla solen ute är att hänga mörkläggningsgardiner i ditt tält. Om ditt tält har fönster, skär gardinerna till de specifika måtten för varje fönster.

Gardinerna kan fästas med kardborre så att du enkelt kan ta bort dem under dagen. Detta hindrar solen från att komma in i tältet genom fönstren och håller det mörkt och svalt när du vill ta en eftermiddagslur.

 • Bärbar fläkt

Små campingfläktar finns tillgängliga till överkomliga priser för att hålla dig sval i sommar vart du än går. Om din campingplats har el, skaffa en elektrisk fläkt för att föra luft genom ditt tält.

För dem som inte har tillgång till sådana bekvämligheter kan ett batteridrivet alternativ också fungera. Även om det bara är en liten fläkt i personlig storlek, kan den fortfarande göra skillnad på en varm dag.

  Hur vinterförbereder du en Sprinter Camping Van?

Du kan också placera fläkten så att den blåser över en hink med is och blåser kall luft in i ditt tält. Det kan också användas för att maximera luftcirkulationen om ditt tält inte har mycket nät eller ventilation.

 • Luftkonditionering

Även om detta kan låta opraktiskt för de flesta campare, är det ett realistiskt alternativ om du campar i öknen eller andra extremt varma miljöer. Det finns nu bärbara luftkonditioneringsenheter på marknaden som är designade för campare.

Leta efter en som kan använda el eller solenergi och är liten nog att ta med till din campingplats. Det kyler inte bara ditt tält helt, utan det gör även camping till en lyxig upplevelse.

 • Kalla ljus

När natten faller, välj kalla lökar istället för vanliga glödlampor eller varma lökar som avger mycket värme. Se till att all din belysning är kall eller välj något som LED som inte värms upp och gör att ditt tält blir för varmt.

 • Köp en solkräm

Denna typ av överdrag reflekterar solen och förhindrar att den någonsin når ditt tält. Placera markisen direkt ovanför ditt tält, lämna cirka 30 cm utrymme mellan markisen och toppen av tältet så att luften kan flöda fritt.

Markisen kastar en skugga över ditt tält och håller det mörkt och varmt, så att du kan sova bekvämt. Välj en som är reflekterande, eller köp bara en enkel presenning eller markduk som är tillräckligt stor för att täcka hela ditt tält.

 • Isförpackningar

Frys in några isförpackningar att ta med dig så att du inte bara kan hålla dryckerna kalla utan även kyla ditt tält. Om du inte har riktiga isförpackningar, frys in några kannor med vatten. Lägg dem i tältet för att svalna eller placera dem nära en fläkt för att sprida kylan.

Du kan också lägga ispåsar eller frysta vattenflaskor i din sovsäck för att kyla ner den innan du kryper in för natten. När isen smält kan du dricka vattnet eller använda det för att diska upp.

Fler artiklar du kommer att älska

Sover din hund i ditt tält?

Sätt upp ditt tält (plats och riktning det ska vara vänt)

8 skillnader mellan 3-säsong och 4-säsong tält

Placera tältpinnar i hård mark (tips och tricks som fungerar)