13 sätt att hålla ett tält varmt utan elektricitet

När man campar är el inte precis det mest lättillgängliga verktyget. Det kommer att bli kallt i kväll, och du vill hålla dig rostad i ditt tält. Hur värmer du ditt tält utan el?

Här är 13 sätt att hålla ett tält varmt utan el:

 • Dra ner dig själv i en sovsäck
 • Lagra upp
 • Sov på en uppblåsbar madrass
 • Isolera ditt tält
 • Dra nytta av tältmattor
 • Använd varmvattenflaskor
 • Lägg till en extra filt eller två
 • Täck dig i mylar
 • Prova några hand- och fotvärmare
 • Använd en bärbar gasvärmare
 • Hetta upp stenar
 • Smaklig måltid
 • Träning

Ingen elektricitet i ditt kalla tält? Värm dig själv med dessa 13 metoder!

Drag fast dig själv i en sovsäck

När du campar är din sovsäck utan tvekan det viktigaste tillbehöret. Utan det är det omöjligt att få en god natts sömn.

Din sovsäck är dock för mer än komfort, eftersom den också kan låta dig hålla dig varm när du väl drar ihop dig. Din sovsäck bör vara fylld med dunfjädrar, helst sådana som kommer från hållbart. Fjäderfyllningen ger snabbt värme till din kyliga kropp.

Vi rekommenderar även en sovsäck med elastiska snören för att dra säcken hårt runt huvudet. Kroppsvärmen som byggs upp i sovsäcken kommer att kännas som en elektrisk värmare. Sovsäcken behöver även ventilation så att du inte överhettas.

I det här inlägget rekommenderar vi 10 sovsäckar för backpacking som finns till en mängd olika prisklasser. Vissa av sovsäckarna är klassade för temperaturer så låga som -28 grader Fahrenheit. Även under de mycket kyliga nätterna kommer du inte att känna de hårda vindarna i din sovsäck!

Lagra upp

Kläderna du bär dag och natt kommer också att göra en värld av skillnad i hur kallt du känner dig. Skiktning är avgörande.

Du bör bära minst två lager vardera på den övre och nedre halvan av din kropp. Från och med din övre halva får ditt basskikt aldrig vara bomull. Problemet med bomull är att det absorberar svett och håller fukten fast mot huden. När svetten svalnar kommer du att börja huttra.

Ditt basskikt bör innehålla fukttransporterande material som nylon, polyester, merinoull eller bambu. Ja, bambu är bärbart.

Sedan kan du lägga på ditt andra lager. Om ditt baslager är lätt kan det andra lagret vara mellanvikt, men vi skulle inte rekommendera ett tungt andra lager för att sova. Tjockleken på mellanviktstyg bör räcka.

Syftet med mellanskiktet är att isolera din kropp. När du är utomhus, avslutar du det med ditt tredje lager, som är skallagret eller det yttre lagret. Det tredje lagret skulle innehålla din vinterjacka eller jacka för att skydda dig från vädret.

Eftersom du är inomhus är de två överkroppsskikten bra.

Sedan är det din nedre halva, som också behöver isoleras om du inte vill att dina ben ska kännas som två isblock hela natten.

Ditt baslager ska vara ett par långkalsonger eller långkalsonger. Samma fukttransporterande material kommer att hålla dig från att känna dig svettig, så välj syntetmaterial som rayon eller polypropen. Merinoull är ett annat bra val. Oroa dig inte, det kliar mycket mindre än det låter.

Ovanpå ditt nedre baslager kan du ta på dig ett par fleecy midweight pyjamasbyxor. Glöm inte de långa sockorna också!

  Hur man förhindrar termiter från att förstöra din stuga

Sov på en uppblåsbar madrass

Även om du är upplagd från topp till tå och du har en sovsäck som är klassad för mycket låga temperaturer, kan du fortfarande vara kall beroende på var i tältet du sover.

Marken under dig kommer att ha ungefär samma temperatur som luften utanför. Om allt du har mellan dig och den kalla marken är ett tunt lager tälttyg, så kommer du givetvis att huttra hela natten.

Det du istället behöver är en uppblåsbar madrass. Madrassen kommer att höja dig flera centimeter högt så att du inte kommer i direkt kontakt med den iskalla marken under dig. På morgonen kan du tömma madrassen, rulla ihop den, packa undan den och vara på väg.

Om du inte kan hitta en uppblåsbar madrass i tid för din resa kan du alltid prova en campingsäng.

En campingsäng fungerar på ungefär samma sätt som en uppblåsbar madrass, höjer dig så att du aldrig känner marken. Du kan fälla ner en campingsäng och sedan stuva undan den i väskan när du är klar med den.

Många campingsängar, särskilt de som vi recenserade i länken ovan, är klassade för 300 eller mer pounds användning. Du och en partner kanske kan dela spjälsängen. Mellan deras kroppsvärme och din behöver du inte oroa dig för att känna dig kall på natten.

Isolera ditt tält

Du är tillräckligt varm när du ligger i din sovsäck, men inte så fort du drar upp blixtlåset. Ditt tält fryser verkligen. Du vet att det bara är ett tunt lager tyg, men finns det inget sätt att förhindra att tältet känns så byigt och kyligt?

Det finns det faktiskt. Du måste isolera ditt tält.

Hur gör man det? Du har flera alternativ, så låt oss diskutera dem nu.

 • Köp ett fyra säsongstält: Ett fyra-säsongstält är också känt som ett vintertält. Med en kraftig konstruktion och en profil som är lägre mot marken är höstens och vinterns piskande vindar ingen match för detta tält.
 • Lägg till isolerande tyg: Ju fler lager, desto bättre! Oavsett om du använder isolerade paneler eller tyg för ditt tält, bör du kunna hitta det du behöver i din lokala hemförbättrings- eller järnaffär. Om inte, försök handla online.
 • Blockera ditt tält med snö: Om snön har täckt marken och du fortfarande campar kan du skapa en snöbarriär runt ditt tält. Försök att bygga barriären så högt du kan. Snöväggen kommer att fånga vinden så ditt tält känns mindre av det.
 • Lägg en presenning över ditt tält: Om det fortfarande är höst utan snö vid horisonten kan det få mer värme att täcka ditt tält med en presenning.
 • Närbild allt: Dubbelkolla att ditt tält är helt stängt. Ventiler ska vara täta, dragkedjor ska dras åt och allt i ditt tält som kan säkras ska vara det.

Dra fördel av tältgolvmattor

Har ditt tält bara fyra väggar? Att avstå från en golvtältmatta ger dig ingen lättnad när du deltar i dina kvällsaktiviteter och när du går och lägger dig.

Vad du åtminstone behöver är ett tältgolv (aka ett tältfotavtryck) som är gjord av samma material som resten av ditt tält.

  Fungerar isfiske på natten?

Ett skumstoppat tältgolv är ännu bättre. Det vadderade golvet kommer att kännas skönt på dina fötter. Skummet ger också tillräckligt med värme så att du kan sitta på tältgolvet för att spela brädspel eller äta ett mellanmål!

Använd varmvattenflaskor

Nej, en varmvattenflaska är inte en plastflaska fylld med kokande vatten. Istället är det ett gummipåseformat hölje som du häller varmt vatten i. Gummit låter vattnet behålla sin värme i timmar i taget.

Du bör inte direkt applicera en varmvattenflaska på huden, men du kan placera en eller flera runt din sovsäck. Eftersom varmvattenflaskan utstrålar värme mot dig blir det som att ha en rumsvärmare på, men utan elektricitet.

Lägg till en extra filt eller två

Ja, det här är ett annat tips om lager, men det är bara för att lager är så integrerat för att hålla sig varm, speciellt när du bara kan använda naturliga metoder.

Kashmir, bomullsfleece och ull är bland de tre varmaste filtmaterialen. Anledningen är att fibrerna har mellanrum mellan sig som gör att varm luft kan stanna kvar.

Försök att slänga en filt över din sovsäck så ska du genast känna dig varmare. Om din sovsäck inte är särskilt välklassad för att hantera kyla, använd då två filtar. Du kommer nästan att känna att du sover i din säng hemma.

Täck dig i Mylar

Mylar är en utmärkt isolator, så den förtjänar en plats på den här listan. Vad är mylar, frågar du dig? Det är tekniskt känt som biaxiellt orienterat polyetylentereftalat eller BoPET, som är en typ av polyetylentereftalat eller PET-töjbart material.

Mylars egenskaper gör den mest älskad bland campare i kallt väder. Den är reflekterande för synlighet i svagt ljus, kemiskt stabil och dess draghållfasthet är stor. Det är också en skicklig elektrisk isolator.

Du kan köpa mylarfiltar, mylarkläder och till och med mylartält. Hur du än isolerar dig med mylar kan du inte gå fel!

Prova några hand- och fotvärmare

Dina extremiteter tenderar att känna effekterna av kylan mer än någon annan kroppsdel. Det börjar med näsan, sedan kan kylan lätt gå ner till fingrarna och tårna. Innan du vet ordet av är dina siffror stela och du har svårt att gå runt i snön.

Handvärmare för fickor är ett måste när du campar i kallare klimat. Även om de inte kommer att göra så mycket för resten av din kropp, genom att förhindra att dina siffror blir kalla, kanske du inte känner dig lika nedkyld in till benet.

Gör dig själv en tjänst och köp några fotvärmare också. Värmarna glider direkt in i dina skor och fungerar som en värmande innersula så att du kan rulla genom snövallar hela dagen utan att domna fötterna.

Använd en bärbar gasvärmare

Du kanske inte har el, men det betyder inte att alla dina uppvärmningsalternativ måste gå ut genom fönstret. En bärbar gasolvärmare är precis vad du letar efter.

För att använda en gasvärmare, fyll den med propan eller naturgas. När gasen antänds via brännaren uppstår lågor. Lågorna når värmeväxlaren som är gjord av metall så den värms upp snabbt. Det är så du får härlig värme ur en bärbar gasolvärmare.

  Är sammansatta bågar svåra att dra tillbaka?

En medföljande rökkanal gör att avgaserna släpps ut så att ångorna inte byggs upp.

Vi rekommenderar inte att du använder en bärbar gasolvärmare inomhus eller i ditt tält. Håll den bärbara gasvärmaren utanför ditt tält men placera den borta från luftintag eller dragkedjeförsedda nätfönster.

Flytta inte på den bärbara gasvärmaren när du slår på den. Du kan ändra vinkeln på pilotljuset och potentiellt orsaka brand.

Värm upp stenar

Finns det gott om stenar där du campar? Då kan du lita på denna metod för värme utan el.

Samla stenar i en cirkel och tänd en eld i mitten. Stenarna kommer att börja värmas upp på grund av deras närhet till elden. Låt elden brinna så länge den kan. Sedan, när det är läggdags, ta lite extra tyg och svep in stenarna.

Bär stenarna mot ditt tält och placera dem precis utanför tältet.

Denna metod, även om den är effektiv, är på något sätt ännu mer riskfylld än att använda en bärbar gasvärmare. Om du kastar stenar i en eld kan elden växa oförutsägbart och eventuellt sprida sig. Stenarna kommer att brinna, så lägg dem inte direkt i elden.

Stenar behåller inte värmen länge, men efter att ha tillbringat timmar nära lågorna kommer de att bli varmare än du kan förvänta dig. Du bör aldrig direkt röra stenarna. Även när de är inslagna i tyg kan stenarna fortfarande vara tunga.

Duken är tänkt att förhindra att de heta stenarna börjar elda i ditt tält, men vi säger ändå att du aldrig kan vara för försiktig. Håll stenarna utanför ditt tält om du bestämmer dig för att använda den här metoden!

Smaklig måltid

Upplever du att en stor måltid hjälper dig att sova? Bra! Du kan också hålla dig varm genom att fylla magen med ett bra antal kalorier.

Detta kan tyckas vara ett konstigt förslag, men det fungerar! Kalorier är energi i slutet av dagen, så din kropp har nu extra energi att arbeta för att hålla dig varm. Dessutom kan själva ätandet också generera lite värme, så fortsätt, unna dig något gott ikväll.

Träning

Vårt sista förslag för att hålla ett tält varmt utan el är att komma igång med ett träningspass innan du slår i säcken. När du drar ihop dina muskler under träning skapar handlingen värme som sedan färdas till närliggande vävnad.

Ditt hjärta har nu tillgång till varmare blod, som det skickar genom din kropp via ledning. När du svettas blir den flytande svetten till gas och går ut i luften genom konvektionsvärme. Den luften är nu varmare.

Om du inte har något emot att vara lite svettig innan du lägger dig, kan lätt träning vara ett bra sätt att värma dig i ditt tält.

Slutgiltiga tankar

När du försöker hålla dig varm en kall höst- eller vinternatt behöver du ingen el. Isolera ditt tält, lägg upp, höj din sovsäck flera centimeter från marken och kanske få i dig en god måltid (eller ett litet träningspass) så känner du dig varmare på nolltid!