12 sätt att ta bort fett från trä (bli av med fläcken)

Att få en fettfläck på din bänkskiva, möbler eller golv i trä kan vara irriterande och förstöra utseendet på även de mest väldesignade utrymmena. Allt är dock inte förlorat. Det finns flera pålitliga metoder du kan använda för att bli av med fläcken på nolltid.

Vissa hushållskemikalier som är mycket sura eller alkaliska, som blekmedel eller ammoniak, kommer att skada träet. Därför är det bäst att använda milda men effektiva rengöringsmedel för att göra jobbet. Den här artikeln kommer att fördjupa dig mer i detalj om de olika sätten du kan ta bort färska eller gamla fettfläckar från trä som är lackat eller oavslutat.

1. Torka av fettet med en absorberande pappershandduk eller trasa

Det är viktigt att ta hand om fettfläcken så tidigt som möjligt för att ha störst chans att framgångsrikt ta bort den och förhindra att fettet fastnar i träet och missfärgar det.

Att torka av fettet med en absorberande pappershandduk eller trasa är det perfekta sättet att göra detta. Detta tar bort överflödigt fett på ytan och förhindrar att det fastnar ytterligare i träet.

Men om du inte lyckades torka bort fettet i tid och en fläck finns kvar även efter avtorkning, försök då med nästa metod.

2. Applicera majsmjöl eller talkpulver

För att ytterligare suga upp fettet från träet, häll ett fint pulver över fläcken och låt det stå i 45 minuter. Dessa pulver absorberar fettfläckar bra. De inkluderar majsmjöl eller majsmjöl, talk, fuller’s earth eller bakpulver.

Blöt sedan lätt en skursvampborste och skrubba området. Använd en fuktig, varm trasa för att ta bort resterna efter skurningen. På grund av pulvrens struktur kan de skära igenom fettet, och eftersom de är icke-slipande kommer de inte att skada träet.

3. Applicera utspädd vit vinäger

Om fettfläcken visar sig vara envis, använd vit vinäger. Det är en av de säkraste och användbara naturliga syrorna för att avlägsna fett från både lackat och obearbetat trä.

Innan du applicerar ättikan på fettplatsen, testa den outspädd på en liten, oansenlig del av träet och låt den stå där i 15 minuter. Om inget händer kan du använda den i sin fulla styrka på smörjplatsen.

Om trälacket reagerar måste du först späda ut vinägern genom att blanda den i lika delar med varmt vatten i en skål. Ta sedan en trasa eller svamp, doppa den i lösningen och torka försiktigt av fettfläcken på träet.

Fortsätt att torka tills fläcken börjar blekna bort. Men om fettet inte kommer ut helt, gå vidare till nästa metod.

4. Rengör med citron eller citrusolja

Citronsaft är också en syra som fungerar bra för att ta bort fett på trä. Citronsaft har citronsyra, som är starkare än ättiksyran i vinäger.

Styrkan hos en syra bestäms av dess pKa-värde: ju lägre pKa, desto starkare syran. Citronsyra har ett pkA på 2,79, medan ättiksyrans pKa är 4,75.

Se även  Kan du använda Drano på en toalett?

Kombinera därför lika delar citronsaft och vatten i en behållare och använd en trasa för att gnida denna blandning på fettfläcken.

Efter cirka 10 till 15 minuters rengöring av fettet, kontrollera om fläcken har minskat eller helt försvunnit.

5. Torka av med tvättsprit

Rödsprit, även känd som isopropylalkohol eller IPA, är ett lösningsmedel som är mycket effektivt för att lösa upp oljor.

En av dess fördelar är att den avdunstar snabbt och så att den inte lämnar några klibbiga rester.

Doppa en trasa i tvättsprit och torka av fettet på träet. Upprepa detta i 10 till 15 minuter och kontrollera sedan om fläcken har bleknat eller försvunnit.

6. Svabba med aceton

Du kan också använda nagellackborttagningsvätska, även känd som aceton, för att ta bort fett från trä. Men du måste vara försiktig med koncentrationen du använder eftersom aceton är ett mycket starkare lösningsmedel än tvättsprit.

Även om aceton inte skadar obearbetat trä och trä belagt med lösningsmedelsresistent ytbehandling, såsom epoxiharts, kan det reagera med vissa trälacker.

Därför, innan du applicerar den på fettplatsen, testa den på en liten del av träet. Om det inte finns någon negativ reaktion kan du använda den för att torka bort fettfläcken.

Aceton avdunstar också mycket snabbare än tvättsprit, så det lämnar inte heller några rester efter sig på träet. Men för mycket av det kan orsaka skador på limfogar. Använd den sparsamt och torka av träet efter applicering.

7. Använd trätvål eller diskmedel

Om oljan bara finns på träets yta kan du använda trätvål eller diskmedel för att rengöra den.

Det finns speciellt utformade tvålar för rengöring av trämöbler, golv och andra ytor. De innehåller naturliga oljor som inte lämnar rester på träet och fungerar bra för att ta bort fett.

Murphy Concentrated Wood Cleaner (finns på Amazon) är en mycket populär, kostnadseffektiv och mycket effektiv mild tvål för rengöring av trä som har använts i 100 år.

Om du inte har lätt tillgång till träsåpa kan du även använda diskmedel för att rensa bort fettet. Applicera lite av diskmedlet på en svamp och skrubba träet. Upprepa detta i flera minuter, torka av tvättmedlet noggrant med en trasa efter varje intervall.

8. Använd färgförtunning

Mineralsprit, som förtunningsmedel, är ett annat effektivt avfettningsmedel. Den är gjord av petroleum och används ofta för att förtunna lack.

Mineralsprit på egen hand kan vara ganska hård mot trä; blanda den därför med linolja för att minska nötningsförmågan.

Häll tre delar mineralsprit till en del linolja i en behållare, doppa sedan en trasa i blandningen och gnid den på fettfläcken.

Fortsätt att doppa och gnugga i flera minuter, kontrollera sedan om fläcken har minskat. Du kan också bekvämt använda mineralsprit på obearbetat trä.

Se även  Hur man polerar en diskbänk i rostfritt stål: 8 effektiva lösningar

9. Häll trinatriumfosfat (TSP)

För fett i vaxat eller obearbetat trä kan trinatriumfosfat (TSP) också vara fördelaktigt för att ta bort fettfläcken. Till skillnad från lack skapar vax inte en beläggning på träet. Istället ger det träet ett mer naturligt utseende.

Därför, även om den skyddar mot damm och repor, är den inte lika oljebeständig som lack. Detta gör att fett kan tränga in snabbare och djupare i träet med en vaxtätning.

TSP är ett industriellt rengörings- och avfettningspulver som används för att behandla fett som trängt djupt in i träet.

Du kan identifiera hur djupt en bets har satt sig i träet genom dess färg. Om det ser mörkbrunt eller svart ut betyder det att det har trängt in i träet och kommer att behöva extra ansträngning att ta bort.

Var mycket försiktig när du använder TSP och andra rengöringsmedel. Här är stegen för hur man använder trinatriumfosfat:

  1. Se till att du bär handskar och andningsmask för skydd eftersom de innehåller starka kemikalier. Späd en ¼ kopp (59,15 ml) TSP i en gallon (3,79 L) vatten och blanda det med en sticka. Lösningen kan skada en plast- eller metallomrörare.
  2. Doppa en skursvamp eller borste i lösningen och skrubba området som har fett. Se till att du inte får TSP-lösningen någonstans på din hud.
  3. Ha en hink med vatten och en ren svamp i närheten. Efter att ha skrubbat området i några minuter, doppa den oanvända svampen i rent vatten och torka försiktigt av området. Detta för att ta bort överflödigt vatten från träet och förhindra att TSP får långvarig kontakt med träet.
  4. Turas om att skrubba området och torka av det i flera minuter. Kontrollera sedan om fläcken har bleknat eller försvunnit.

10. Använd ett strykjärn

Det kan låta konstigt, men det går också att stryka bort fläcken. Denna metod är bäst för äldre betsar eller de som har stelnat i träet.

Ta en trasa eller en servett och lägg den över fläcken, värm sedan ett strykjärn på sin lägsta inställning och placera det ovanpå duken. Om ytan tillåter det, kör strykjärnet över fläcken; annars kan du bara hålla den på plats.

Värmen drar ut fettet från träet, och duken kommer att absorbera det. Du kan också använda läskpapper.

11. Använd kommersiella rengöringsmedel

Om du föredrar att använda kommersiella produkter, här är universalrengöringsmedel tillgängliga på Amazon.com:

Magic Cabinet & Wood Cleaner

Detta trärengöringsmedel tar bort fett från träytan och innehåller brasilianskt karnaubavax för att ge en skyddande beläggning efter rengöring.

Skaka och applicera på en liten del av träet först för att kontrollera hur det reagerar med lacket. Om lacken inte förändras, spraya rengöringsmedlet på träet eller en trasa och gnugga ytan.

Lämna den inte på ytan utan torka bort den direkt efter applicering. Detta rengöringsmedel lämnar inga ränder på träet.

Se även  Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Weiman Möbelskåp & Wood Clean & Shine

Denna städare finns i en tvåpack med 16-ounce (473,18 ml) flaskor. En av dess fördelar är att den är kiselfri och inte skapar avlagringar på träytor.

Återigen, innan du använder, skaka väl och testa det på en liten del av din träyta för att se effekterna. Om det inte finns några negativa reaktioner, spraya det på resten av din träyta och torka omedelbart bort det. Låt det inte sitta på träytan.

En punkt att notera med detta rengöringsmedel är att det inte är för användning på golv. Använd den endast på möbler, dörrar och skåp.

Stanley Home Products Original Degreaser

Denna multifunktionsrengörare kommer i en 32-ounce (946,35 ml) flaska, och du kan välja att köpa bara en eller ett 2-pack, 4-pack eller 6-pack.

Biologiskt nedbrytbar och fosfatfri, den har använts i 90 år för att ta bort fett från trä och andra ytor.

För att använda, späd med vatten enligt anvisningarna på flaskan och applicera på träet.

Green Gobbler Orange Oil

Den här produkten använder kallpressad apelsinolja för att bevara dess avfettande egenskaper. Apelsinoljan innehåller även 80-95% D-Limonene, som finns i apelsinskal.

Den finns i en 32-ounce (946,35 ml) flaska och måste spädas ut före användning. Följ instruktionerna på flaskan, och du kan även lägga till lite vinäger för en extra kick.

Krud Kutter Cleaner & Degreaser

Giftfri och miljövänlig, Krud Kutter är ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel som tar bort fett och andra fläckar från ytor.

Den finns i en 32-ounce (946,35 ml) flaska och är lätt att använda. Allt du behöver göra är att skaka, spraya och torka omedelbart. Men testa det på en del av din träyta först, särskilt om det är lackat, innan du sprejar rikligt.

Skyddar träytor

För att dina träytor ska se lika bra ut som nya, vattentät dem så snart du kan. Det första steget för att göra detta är att applicera en finish på träet.

Istället för att använda lack, vax eller färg, välj linolja. Det är ett naturligt, giftfritt alternativ som torkar snabbt och ger ett varaktigt skydd.

Du kan också använda epoxiharts eller uretan för att täta träet. För att bibehålla skyddet, se till att applicera tätningsmedlet igen vartannat till vart tredje år.

Slutsats

Beroende på finishen på ditt trä finns det flera effektiva sätt att ta bort fett från trä. Och det bästa är att du kanske redan har många av avfettningsingredienserna i ditt hem.

Om du kommer till fettfläcken tidigt har du lättare att ta bort den. Men om fettfläcken är äldre eller hände när du inte var i närheten för att ta hand om den snabbt, kanske du fortfarande kan ta bort den. Det tar bara lite mer armbågsfett och tid.

Lämna en kommentar