12 sätt att göra vintercamping rolig, med och utan snö

Vintercamping är mer än att bara överleva under svårare förhållanden. Dessa vintercampingaktiviteter kan göra ansträngningen med vintercamping ännu mer givande. Kolla på dem!

mor-och-dotter-hoppar-i-snön-i-skogen

Du kan göra vintercamping roligt med dessa aktiviteteries:

 • Bygg skydd eller andra strukturer från snö
 • Spåra djur som är aktiva på vintern
 • Pulka med riktiga slädar eller rör

Vintercamping – det verkar vara mycket jobb, eller hur? Du måste packa massor av extra kläder för att hålla dig torr och varm, lägga extra kraft på att laga mat och inte ens gå på toaletten på natten. Är det verkligen värt det?

Vintern är inte densamma överallt. Det kan vara mildare i vissa områden, medan du i andra kan vara omgiven av snö och is. Så hur vet du om det du gör faktiskt är vintercamping? Vi kommer att ta upp den frågan åt dig i vår artikel om frågan. Kolla in det här.

Det går inte att förneka att vintercamping gör det tar mer ansträngning än att campa under varmare årstider, men det erbjuder också unika aktiviteter som kan vara mycket roliga. Om du undrar om vintercamping ens är värt det, kolla in det vår lista över sätt att göra vintercamping kul. Du kanske upptäcker att även den extra ansträngning du måste göra för att överleva kan vara en bra tid.

12 sätt att göra vintercamping kul

Vintercamping kan vara mycket jobb. Som sagt, det finns fortfarande människor som älskar det. Många gillar utmaningen att ta tag i det när vädret inte är villig att vara perfekt 60 graders väder. Andra finner spänningen i sporter eller aktiviteter som är unika för vintercamping.

Det finns många sätt att ha kul när du campar på vintern. Om du är villig att lägga ner arbetet finns det mycket roligt att göra också. Kolla in 12 sätt du kan ha kul på att campa på vintern nedan.

Klä dig för framgång

Innan du börjar njuta av din vintercamping är det viktigt att se till att du har allt du behöver för att vara bekväm. Oavsett om det är snö eller inte, är vintercamping kallt, eller åtminstone kallteh. Det är därför det är superviktigt att se till att du är förberedd.

Du kan också roa dig med att välja rätt kläder och utrustning för din vintercampingresa. Ta din tid välj kläder som håller dig varm samtidigt som du kan röra dig utan alltför stor ansträngning.

Välj ett baslager

Många gillar att använda ull eller syntetiska tyger som underlag för vintercamping. Dessa material är bra för att inte bara hålla dig varm, utan också hålla huden fin och torr. Det är fortfarande möjligt att bli svettig även när man campar i snön. När du samlar ved eller slår läger kan din kropp bli ganska varm. Svettavledande kläder är ett bra val för att hålla din kropp från att kylas ner för mycket.

Ett baslager som folk ofta undrar över är bomull. Det är trots allt ofta ett val som folk gärna använder när de ska ut på morgonrunda eller bara vill ha lite mer värme. Som sagt, det är diskutabelt om det är det perfekta valet för vintercamping. Ska man använda bomull som underlag? Läs mer i vår artikel om detta ämne här.

Vilka lager behövs?

Vi gick precis på camping när det var 33 grader Fahrenheit. För mig är det kallt, och jag vet att för vissa är det bara lite kallt. Jag kunde faktiskt sova och umgås bekvämt med kläderna jag valde, så kolla in vår artikel här om du vill veta vilka kläder du ska ha. (liten spoiler, hemligheten är lager och att se till att du har kläder som passar hur vått eller torrt det är).

Bygg ett skydd

Om du campar i snön kan du till och med avstå från att använda ett tält och gör ditt eget vinterhem. Det kräver mycket arbete i de flesta fall, men du kommer förmodligen inte att glömma upplevelsen. Att bygga en snögrotta eller en igloo är en så ovanlig möjlighet som ingen annan när det kommer till camping.

  Kan ormar komma in i ett tält? (och hur man håller dem utanför)

Det finns också några olika typer av skyddsrum du kan göra med hjälp av snön. Oavsett om det är en snöbacke (quinzee), igloo, snögrotta, dike eller trädgrop, att skapa ett snöskydd kan vara mycket roligt. Det är som att skapa ett eget hem med allt runt omkring dig. Dessutom kan det vara otroligt användbart att veta hur man gör olika typer av skydd beroende på vilken typ av snö som finns omkring dig.

Om du är ny på att bygga snöskydd, tänk på det de kan bli farliga om de inte byggs noggrant och korrekt. Särskilt snögrottor kan bli ett problem om du inte vet hur man gör och använder dem på ett säkert sätt. Se till att kolla in den här säkerhetstips för snögrottan erbjuds av traditionalmountaineering.org innan man bygger i snön.

Detta är också väldigt viktigt, se till att du inte är ensam och att alla i din grupp ständigt står till svars. Snökonstruktioner som rasat är farliga om du inte har någon i närheten som kan gräva ut dig.

Åk pulka eller tubing

Om det är mycket snö kan du alltid använda backarna i området. Se till att packa lite extra kläder och var noga med din temperatur. Om du märker att dina kläder blir för kalla och för blöta, ta på dig något varmt så snart som möjligt.

Som jag har upplevt när jag åkte snowboard är det viktigt att ha ett yttre lager som är vindtätt (vilket betyder att det är ett ogenomträngligt lager). En vindjacka är superviktig eftersom all den rörliga luften kan ta bort all värme från din kropp. Ett mellanlager av fleece och en vindtät utsida är en bra kombination här.

par-gå-i-snön-med-rör-i-skogen

Det är också en bra idé att se till att din väg är väl markerad om backarna inte ligger precis intill eller ens en del av ditt läger. Att gå vilse kan bli riktigt lätt i snön, speciellt om fler snöstormar är på väg. Kul i snön är fantastiskt, men att vara säker är högsta prioritet.

Slutligen, se till att du förstår området du använder för pulka. Skador kan uppstå om släden lyckas träffa något på leden. Kolla in det här för fler säkerhetstips som kan hålla dig och din familj säkra när du åker pulka säkerhetsblad av Statens barnsjukhus.

Gör lite vintersmäll

Om du har en kniv till hands kan du lika gärna försöka skära lite ved. Aktiviteten kan vara rolig och rogivande att ta del av om man bara hänger runt lägerelden. Du kan också arbeta efter din erfarenhetsnivå.

Vissa människor kanske försöker gör något så enkelt som en sked, medan andra kanske försöker bli lite mer komplicerade. En av de största fördelarna med camping är att du kan komma bort från vardagen, lägga din teknik åt sidan och finna lugnet i vad naturen har att erbjuda. Whittling är ett bra sätt att göra det ta vara på naturen och låt din kreativitet flöda.

Ett första hjälpen-kit är viktigt att ha på alla campingutflykter, men speciellt om du planerar att delta i aktiviteter som involverar vassa föremål. Om du planerar att klippa medan du campar, se till att du har all första hjälpen du behöver för att hålla dig säker och ta hand om eventuella sår.

Boy Scouts of America’s Manual har mycket att säga om knivsäkerhet och det är en stor resurs och påminnelse om enkla tips för att hålla dig och de runt omkring dig säkra. Om du inte har manualen här är några tips på den här bloggen med några säkerhetstips.

  Hur mycket dragkapacitet behöver jag för en resesläp?

Underhåll din eld

Att campa i varmare väder innebär vanligtvis att du egentligen inte behöver eld förrän på kvällen. Dock, vintercamping kräver ofta en lägereld som brinner nästan konstant. För den som inte har travar med ved till hands kan detta vara en mycket tidskrävande aktivitet.

Dessutom, det är en aktivitet du kan använda för att lära barn att trivas i naturen. Från att lära sig hur man gör upp en eld till att samla och hugga ved, de kan verkligen lära sig mycket genom att hålla elden igång. Ni kan också njuta av sevärdheterna tillsammans medan ni letar efter ved.

Detta kan också vara ett bra tillfälle att arbeta på hitta den mest effektiva lägerelden. Det finns flera sätt att designa en lägereld, och vissa fungerar bättre än andra i vissa situationer. Klart man vill ha något under lång tid som skapar mycket värme. I samarbete med vänner eller släktingar kan du välja den perfekta vinterlägereldskonfigurationen.

timmerstuga lägerelden
Lagerbål timmerstuga

Om du vill ha lite tips om lägereldar i matlagningssammanhang, kolla in vårt inlägg om olika lägereldsuppsättningar här. Du kommer att lära dig lite mer om hur olika brandkonfigurationer brinner olika.

Laga komplexa måltider

Vissa enkla aktiviteter i livet kan ta mycket längre tid än vanligt när du campar. Detta gäller särskilt om du campar i snön. Det kan verka som ett krångel, men om du lär dig att njuta av avmattningen, kommer du att upptäcka att det kan vara mycket roligt att laga mat medan du campar på vintern.

Att sätta ihop måltider som kräver lite mer arbete kan vara ett utmärkt tillfälle att föra samman familjen. Du kan använda denna tid för att lära yngre familjemedlemmar hur man lagar mat, eller helt enkelt njuta av enkelheten i operationen. Det är inte ofta vi saktar ner och tar saker ett steg i taget, så det är värt att värna om.

En aspekt som är värd att tänka på är det komplexiteten i matlagning förvärras när du är ute i snön. Det betyder att måltider som normalt är relativt enkla i ditt kök kan vara svårare och mer tidskrävande på vintern. Det är en bra idé att börja väldigt enkelt och arbeta dig fram till recept som har precis rätt komplexitet för vintercamping.

Ett verktyg som är en favoritmatlagningsmetod när man campar är att använda en holländsk ugn. Några tips för gjutjärnscamping hittar du här i vår totalguide.

Spåra djur

Att spåra djur kan vara en rolig aktivitet för hela familjen. Även om det ofta är lättare att hitta djur under andra tider på året, att hitta dem på vintern kan vara mer givande. Det är också lättare att se och spåra deras spår i snön.

Denna aktivitet kan ge en rolig och lärorik upplevelse. Tillsammans, du kan lära dig om de olika typerna av avtryck djur lämnar i snön och ta reda på vilka typer av djur som lever i området runt din campingplats. Det är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med naturen och knyta an till människorna runt omkring dig.

Var försiktig och håll avstånd när du har att göra med vilda djur. Många kommer att fly om du kommer för nära, men det finns alltid en chans att vissa djur försöker försvara sig själva eller sitt revir. Istället för att komma in i deras utrymme, överväg att ta med en kikare så att du kan titta på dem på säkert avstånd.

Camping under lågsäsong kan vara perfekt väder

Även om det kan vara svårare att utforska i snön, det är en fantastisk aktivitet om du campar någonstans där det vanligtvis är extremt varmt. Till exempel kan det ofta vara svårt att campa i en öken på grund av värmen. Det betyder vanligtvis att det är svårt att utforska om du inte har något emot att bli svettig och ständigt dricka vatten för att hålla dig hydrerad.

  Kan passagerare resa bak i en husbil?

Å andra sidan, camping i en öken på vintern kan vara mycket mer tillmötesgående. Det är lättare att röra sig samtidigt som du håller en behaglig temperatur, och bristen på snö gör att du kan se allt omkring dig.

Till exempel blir Big Bend State och nationalparker i Texas extremt populära under de kallare månaderna för på sommaren är det oftast för varmt för att ha kul.

Designa ditt läger

Om det är mycket snö kan du lägga lite tid på att flytta snön för att göra ditt läger trevligare och bekvämare. Det kan betyda Skotta snö från ditt läger och bygg en mur runt dig. Det kan inte bara vara en underhållande upplevelse, utan det kan också fungera som en billig vägg för att skydda dig från vind.

Dessutom kan du göra skulpturer av snön att njuta runt ditt läger. Det är en rolig aktivitet och den låter dig använda din kreativitet genom att bara använda naturen omkring dig. Oavsett om det är snögubbar eller något mer komplicerat kan det vara väldigt roligt att bara leka i snön.

Kom ihåg att att arbeta i snö är ett träningspass för hela kroppen och du bör dricka mycket vatten.

Ta vinterbilder

Alla upplever inte samma glädje som vintern kan ge. Inte varje plats får snö. Oavsett din miljö på vintern, du kan verkligen få ut det mesta av det genom att ta några bilder på vad som finns runt omkring dig.

Till att börja med kan ta bilder hjälpa dig att göra det hitta skönheten i vardagen. Du kan också använda den här tiden till att ta bilder på dig själv, samt vänner och familjemedlemmar som kan vara med dig. Med de bilderna i handen fungerar det njut av minnen ni skapat tillsammansR .

Prova på konst eller hantverk

Om du tycker om att spendera din fritid på att skapa, camping är en bra tid att rensa huvudet och engagera sig i kreativa aktiviteter som är roliga och avkopplande. Du kan läsa, rita, skriva eller till och med måla om ditt material (och dina händer) klarar av temperaturen.

Stillheten på camping i kombination med skonsamma, produktiva aktiviteter kan vara mycket bra för din hjärna. Att delta i en kreativ hobby kan hjälpa dig att ta dig bort från de tråkiga aspekterna av vardagen. Dessutom kan det fräscha perspektivet som kommer från en ny miljö vara en stor inspirationskälla.

Testa lite ny utrustning

Det kan finnas vissa typer av redskap som du behöver när du campar på vintern som du normalt inte skulle använda. Det kan vara ganska spännande att få chansen prova denna utrustning och se hur det fungerar i en riktig campingsituation.

Några vinterspecifik utrustning du kan behöva inkluderar följande:

 • Ett fyra säsongstält. (Undrar du vad skillnaden är? Ta reda på det här i vårt inlägg)
 • En sovsäck designad för minusgrader.
 • En liten, bärbar spis för att laga mat eller göra dricksvatten.
 • Pulkar och tuber för skojs skull i snön.
 • Snöskor och promenadkäppar.
 • Varma baslager och ytterlager för att hålla värmen.
 • Mössor, handskar, strumpor och skyddsglasögon.
 • Specialverktyg för användning på vintertoaletter.

Som sagt, ta hand om det definitivt ge alla nya redskap du har en träningsrunda medan du är hemma eller åtminstone nära den. På så sätt kan du få en känsla för hur det fungerar när du faktiskt är i vildmarken. Annars kan du hamna i en otrygg situation för långt hemifrån.

Din utrustning kan göra eller göra en resa, särskilt om du campar på vintern. Vid den här tiden på året är det ännu viktigare att se till att du har gjort det tillräckligt skydd och skyddskläder. För mer information om vilken utrustning du behöver för att göra en vintercampingresa mer bekväm och rolig, besök vår artikel om ämnet här.