11 tips för camping i björnland

Sanningen är att camping eller backpacking i björnland inte skiljer sig så mycket från camping och backpacking någon annanstans. Det finns dock några saker du bör göra, vara medveten om och komma ihåg – det är därför jag har satt ihop den här listan.

Så kolla in de 11 tipsen nedan när du förbereder dig för en resa in i skogen där dessa otroliga (och ibland dödliga) djur lever. Inget på listan är banbrytande eller helt nytt, men det är verkligen poängen med björnsäkerhet!

Bär säkerhet när du backpackar och campar: kom ihåg dessa saker

1. Björnspray är alltid en bra idé

Camping i björnland

Om du har läst något annat som jag har lagt upp på den här sidan, vet du att jag är ett stort fan av björnspray, även om jag faktiskt aldrig har behövt dumpa det. Björnspray är effektivt, säkert för björnar (precis som pepparspray för människor, det är värdelöst, men de är över det på 30-45 minuter), och det ger en värdefull känsla av säkerhet.

Björnspray är lätt att hitta i björnland; det säljs ibland till och med på bensinstationer! Du kan lära dig mer om hur björnspray fungerar och hitta de bästa björnsprayerna här.

2. Din björnbuss går oftast att hyra (ofta gratis).

Björnburkar är i princip bara plastkannor som du lägger din mat och andra doftande föremål i. De är inte exakt luktbeständiga (även om de är nära), men de är björnresistenta. De låser och är omöjliga för en varelse utan tummar att öppna sig; plasten är också stark nog att hantera stå emot ansträngningarna av en nyfiken björn.

Att köpa en björnbuss kan vara ganska dyrt, varför det är så trevligt att du kan se en gratis på en ranger-station i de flesta nationalparker. Om du campar i björnland, se till att du kan hyra björnbussar från en rangerstation nära dig – jag tror att de tyckte att det var billigare att låna ut bussar än att ständigt rädda skadade backpackers. Hur du än förstår det, bör en björnburk vara en del av din checklista för backpackersutrustning när du är i skogen.

3. Lyssna alltid på alla regler

Två björnar slåss mot varandra

Livet är fullt av regler. De flesta av oss vet att du inte behöver följa varje regel 100 % av tiden (vem av oss har inte gjort ett rullande stopp den senaste månaden?). Men när du är i björnland blir reglerna mycket viktigare.

Det betyder:

  • om björnburkar behövs, använd en.
  • Om det finns ett björnsäkert förvaringsskåp på din camping, använd det.
  • Om det finns skyltar om björnar i området, lyssna efter dem.
  Vilket är det bästa hotellet på Mackinac Island? 5 utmärkta val

Detta är ärligt talat det viktigaste med att vandra, campa eller backpacka i björnens territorium. Du behöver inte vara en erfaren survivalist eller zoolog; du måste bara följa områdets regler. Björnattacker är otroligt sällsynta, och de flesta av dem som inträffar involverar någon som gör något de inte ska göra.

4. Björnhänger kan överskattas

Björnpåsar och björnhängare är en annan form av säker matförvaring. Grundidén är att du använder snöre och en extremt tuff väska för att förvara din mat över natten genom att hänga den i ett träd tillräckligt högt för att en nyfiken eller hungrig björn inte kan nå den.

Innan björnkapslar blev det dominerande alternativet för matförvaring var björnkapslar överallt. Idag märker jag dock att det diskuteras om björnens totala värde beror på jämfört med jerryburkar och matskåp. Tanken är att eftersom en framgångsrik hängning kräver att användaren hänger sin väska på en viss höjd och avstånd från trädstammen, gör en hög andel användarfel metoden ineffektiv jämfört med björnbussar.

Som sagt, många distansvandrare och terrängvandrare använder björnhäng för att spara vikt, och de stöter på nästan 0 problem. Allt detta för att säga att om du inte är säker på att hänga en björnväska perfekt, är du förmodligen bättre med en burk. Jag använder jerryburkar eftersom de är gratis att hyra och jag gillar att saker och ting ska vara så lätta och felfria som möjligt.

5. Använd din röst

Kvinna som går ensam i en skog

Ju högre du är, desto säkrare är du. Fast du borde inte vara motbjudande (tittar på er vandrare som ständig spelar hög musik genom Bluetooth-högtalare), är att använda din röst utifrån ett bra sätt att vara säker. Anledningarna är enkla: björnar, fjälllejon och älgar har alla bra hörsel och kommer vanligtvis undvika att komma för nära dig…men bara om de vet att du är i närheten.

Så prata med dina promenadkompisar, sjung och vissla ibland. Jag gillar tystnaden i baklandet, men när jag blir nervös för björnar försöker jag vara pratsam!

6. Få inte panik om du ser en björn

Att få panik, vända och springa är i stort sett raka motsatsen till vad du bör göra när du stöter på en björn. Om du på något sätt ser en björn och den är för nära för komfort, är det bäst att vara lugn.

Om björnen ser aggressiv ut, håll dig lugn, lägg händerna på din björnspray och försök göra dig så stor som möjligt. De flesta björnar är nyfikna eller varnar dig för att hålla avstånd; de är nästan aldrig intresserade av ett slagsmål. Men om du får panik och springer iväg, kommunicerar du något som kan få björnen att jaga dig.

  Resedagbok: 3 veckor i Washington (dag 1)

De National Parks Service har en bra artikel om björnsäkerhet, en som är mycket bättre än något jag skulle kunna skriva i den här korta artikeln. Jag skulle föreslå att du läser den innan du ger dig ut.

7. Björnhorn är bra för sinnesfrid

Björn och ungar vid en blå sjö

Jag har en något mindre frisk rädsla för björnar; medan jag tycker att det skulle vara otroligt att se en långt borta, är allt närmare än 300 fot för mycket för mig. Därför, förutom björnspray, Jag bär ett björnhorn när jag är djupt inne i inlandet.

Björnhorn avger en kort ”tuta” som kan höras i ungefär en halv mil. Även om ett närliggande djur inte vet hur de ska tolka ljudet, kommer de att veta att något är i närheten och kommer sannolikt att hålla avstånd.

Jag skulle vara försiktig med att använda ett björnhorn på hårt trafikerade stigar eftersom det kan vara ganska irriterande för andra vandrare. Men om du är på en plats där du vet att den närmaste gruppen alltid är en mil eller mer bort, är ett björnhorn perfekt för sinnesfrid.

8. Byt efter tillagning

När du lagar mat kommer lukten av din mat oundvikligen att hamna på dina kläder. Om du bär samma kläder i ditt tält tog du med lukten. Björnar vet vanligtvis inte att du är i ett tält, och om de luktar mat i närheten kommer de förmodligen att kolla upp det.

Så ta på dig dina sovkläder efter matlagning för att hålla din sovplats luktfri. Du behöver inte ställa dina vardagskläder någon speciell plats; matlukten på dina kläder är inte så stark och kan mildras genom att förvara dina kläder i en stängd behållare.

Som sagt, jag brukar lägga dem i en liten soppåse och lägga den i botten av min packning för natten. På så sätt är chansen att en björn får en doft av det jag åt till middag väldigt liten.

Poängen är att kläderna du bar när du lagade mat borde inte vara kläderna du bär vid sänggåendet.

9. De är inte alls lika söta på nära håll

2021 en kvinna i Yellowstone gick upphetsat fram till en björn så hon kunde ta en bild. Det gick inte så bra, eftersom björnen stormade rakt mot henne innan han vände sig bort. Det var en varning, känd som en ”bluffattack”, och det betydde att den här kvinnan hade ganska tur (även om hon gjorde det gå i fängelse för det). Här är videon:

  Hur vet du när du ska använda Microspikes?

Även om det är riktigt spännande att se en björn i naturen, bör du aldrig försöka komma närmare. Hur nära du än är när du ser björnen så är den tillräckligt nära – att närma sig en björn brukar tolkas som ett hot, och en utrotningshotad björn är dödlig.

10. Håll mat och doftande föremål borta från ditt tält

Backpacking tält med utsikt över träd

Detta är en av de viktigaste reglerna för camping i björnland: lämna aldrig mat i ditt tält. Detsamma gäller för doftande föremål som deodorant och parfym. Att förvara dessa föremål i ditt tält ökar chansen att vakna till att en björn dramatiskt repar dina tältväggar.

De flesta rekommendationer och parkregler säger att du bör hålla din mat minst 200 fot bort från ditt tält på natten. Detta gör att en närliggande björn kan se din matförsörjning utan att riskera ett dödligt möte. Att förvara mat i ditt tält gör det potentiella mötet till en garanterat mardröm.

Du kanske säkert kan förvara/äta ett litet mellanmål i ditt tält, men det bör begravas väldigt djupt och inte särskilt väldoftande. Till exempel kommer en handfull trailmix inte att döda dig om du äter den försiktigt och begraver den djupt i ryggsäcken, men beef jerky har för stark lukt för att vara helt säker. Även då är det bättre att bara lämna 100 % av maten på ett 100 % säkert utrymme.

11. Håll barn och husdjur nära

Man kan inte räkna med att barn och hundar reagerar adekvat på ett nära möte med en björn. om du inte är tillräckligt nära för att hämta ditt barn så fort du ser en björn, är du för långt bort. Detsamma gäller för de flesta hundar; såvida inte din hund växte upp i björnland, finns det inget sätt att veta om den kommer att vara säker eller dum om den ser en björn.

Som förälder eller hundägare är det ditt ansvar att hålla dem säkra och leda dem bort från problem. Så var extra vaksam när du är i björnland och anta aldrig att ett område är helt säkert. På så sätt kan alla på leden ha det bra och ingen kommer in på ämnet för en hastigt skriven nyhetsartikel!