11 ställen att använda hyllfoder i ditt hem

Hyllfoder, de är viktiga, men förbises ofta. Om du någonsin undrat om/var du ska använda hyllfoder i ditt hem, då är du på rätt plats.

Överallt där du behöver skydda lådor och skåp från fukt och repor, täcka fläckar, minska buller, underlätta rengöring eller till och med lägga till lite färg och stil, kan du lägga till hyllfoder.

Det finns flera ställen i ditt nya (eller nuvarande) hem där du bör använda hyllfoder, och den här sidan är mitt försök att svara på alla möjliga versioner av ”ska jag fodra ____ med hyllfoder?”

Här är en översikt över vad vi kommer att täcka:

 1. Ska du fodra dina köksskåp/skåp?
 2. Ska du fodra kökshyllor?
 3. Ska du fodra dina kökslådor?
 4. Ska man ställa in kylskåpshyllor?
 5. Ska du använda liners i ditt vardagsrum?
 6. Ska man fodra kommodslådor?
 7. Ska man rada garderobshyllor?
 8. Ska du fodra badrumslådor?
 9. Ska du använda hyllfoder på ditt hemmakontor?
 10. Ska du ställa in tvättstugor?
 11. Ska man rada garagehyllor?

1. Ska du fodra Köksskåp / Skåp

Du bör använda hyllfoder i dina köksskåp och skåp. Hyllfoder kan förhindra att dina kastruller och stekpannor repar upp insidan av skåpen. Ännu viktigare, det är också lätt att installera och rengöra, vilket kan hjälpa dig att få ett mer hygieniskt kök.

Att välja den bästa typen av hyllfoder för dina skåp beror på vad du planerar att förvara i dem. Det är också en fråga om personlig preferens. För skåp som kommer att rymma grytor och kastruller eller små apparater, kan ett bra val vara en solid hyllfoder.

En solid hyllfoder kommer att minska repor och repor med tiden när du tar in och ut saker och förlänger livslängden på ditt skåp. Om du vill kan du till och med skära av några bitar av det svampiga, våffelliknande fodret för att placera mellan dina kastruller och kastruller som ett skyddslager.

Vissa av dina köksskåp kommer också att förvara mat. Det är en bra idé att täcka dina skafferihyllor med någon form av hyllfoder. Detta kommer att göra det enkelt att städa upp i händelse av spill, eller till och med täcka en hylla som har varit smutsig tidigare och fortfarande har lite svårt att ta bort yuck på den.

2. Ska du fodra kökshyllor?

Du bör använda hyllfoder för att täcka dina kökshyllor. Vissa kök kan ha hyllor istället för (eller utöver) skåp. Du kan till och med behöva lägga till en fristående hylla till ditt kök eftersom, låt oss inse det, vissa kök har helt enkelt inte tillräckligt med skåputrymme. Extra hyllor är ett bra sätt att göra lite mer plats för förvaring.

Det är en bra idé att täcka hyllorna innan du fyller dem. Ett självhäftande hyllfoder kunde läggas till ganska snabbt. Detta kommer inte bara att skydda hyllorna, du kan till och med hitta några med ett snyggt mönster, så om hyllorna är öppna kommer det att lägga till lite dekoration till ditt kök.

Du kan också ändra lite på andra områden i ditt kök genom att lägga till en dekorativ liner som bakstänk i köket. Detta är ett mycket kostnadseffektivt sätt att piffa upp inredningen i ditt kök.

3. Ska du fodra kökslådor?

Du bör fodra dina kökslådor med hyllfoder. Det finns ett perfekt hyllfoder för varje låda i ditt kök. Du kan välja en typ av foder för alla lådor, eller så kan du byta upp den beroende på vad som finns i varje låda.

Se även  Hur man återupplivar laminatbänkskivor och får dem att glänsa

Redskapslådor är ett bra ställe att använda ett icke-vidhäftande, andningsbart hyllfoder. Dess självgripande konsistens håller den på plats fint. Dessutom förhindrar det att redskap glider över i lådorna, vilket minskar skador och repor. Dessutom hindrar det lådorna från att göra så mycket ljud när de öppnas och stängs, vilket är en trevlig bonus.

Har du en skräplåda i ditt kök? Du vet, den som har allt du inte vet vad du ska göra med. Oroa dig inte, det finns en liner för det. Att välja en bra solid liner kommer att hålla allt från pennor och pennor till muttrar och bultar från att slå upp det inuti.

4. Bör du fodra kylskåpshyllor

Att fodra kylskåpshyllor med hyllfoder kan vara en stor fördel. Kylskåp är ökända för frekventa droppar och spill. Om det inte är ditt favoritjobb att böja sig ner för att rengöra botten av ditt kylskåp, kommer det att vara en stor hjälp att installera ett hyllfoder.

Tvättbara hyllfoder finns tillgängliga för ditt kylskåp i både självhäftande och icke-vidhäftande stilar. Att använda dem kommer att minska avsevärt på mängden tid och ansträngning det tar att hålla ditt kylskåp rent och bakteriefritt.

Hyllfoder kan enkelt tas bort och har en tålig, tvättbar yta. Du kan till och med hitta några som tål diskmaskin, vilket gör rengöringsprocessen ännu enklare.

Om du har en snäv budget kan du göra några DIY-hyllfoder av bordstabletter. Mät bara upp dem och skär dem så att de passar dina hyllor. Du kan till och med klippa dem för att passa lådorna för extra bekvämlighet.

5. Ska du använda liners i ditt vardagsrum?

Att använda hyllfoder i ditt vardagsrum kan vara ett bra val, men det beror på hur just ditt vardagsrum ser ut. Om du har hyllor kan du fodra dem. Dessutom finns det många andra saker du kan göra med hyllfoder i vardagsrummet, några för dekoration och andra för praktiska ändamål.

Har du skåp vid din ytterdörr för skor? Du kan fodra dessa hyllor för skydd. Vad sägs om en gammal takfläkt eller nöjescenter? Även dessa kan täckas med självhäftande hyllfoder för att ge dem ett elegant nytt utseende.

Slutligen, om du har några växter, kan en bit hyllfoder undertill skydda dina möbler från övervattningsskador.

6. Ska du fodra kommodslådor?

Ett hyllfoder är ett bra sätt att minska slitaget på dina byrålådor. Byrålådor är i princip hemliga fack för allt du behöver dagligen. Kom ihåg att byråer ofta används till många andra saker än kläder.

Kanske har du en låda som förvarar dina smycken eller ditt favoritläsmaterial på natten. Hyllfoder hjälper till att skydda mot hack och repor på insidan av dina lådor.

Självhäftande hyllfoder kan ibland appliceras på utsidan eller kanterna på en gammal byrå för att ge den lite ny stil. Dessutom kan du till och med köpa doftande hyllfoder (*vi får provision på dessa) för att dina kläder ska lukta fräscht eller blommigt.

7. Ska du rad garderobshyllor?

Foder garderobshyllor med hyllfoder kan hjälpa dig att lösa minst ett vanligt problem. Det finns inget mer frustrerande än att få små föremål falla genom springorna i din garderobshylla. En snabb lösning för detta är ett robust, genomskinligt hyllfoder.

Se även  Hur får man matvaror utan bil? 6 sätt för riktiga människor

De är inte bara en bra idé för sovrumsgarderober, de fungerar också utmärkt i linne och även i vissa skafferi.

Som ett tips, eftersom dessa vanligtvis är icke-vidhäftande, är de ibland svåra att hålla på plats. Att slå ett litet hål i varje hörn och fästa dem på hyllan med en dragkedja är ett bra sätt att hålla dem från att flytta sig.

8. Ska du fodra badrumslådor?

Du bör fodra dina badrumslådor med hyllfoder i vissa situationer. Att fodra dina badrumslådor kan fylla flera funktioner. Kanske är din fåfänga inte särskilt ny och har mycket slitage. Istället för att köpa en helt ny kan du fodra lådorna och bevara dess liv.

En vadderade lådfoder kan fungera som skydd för din hårtork, locktång eller elektrisk rakhyvel. Kanske har du puder eller lotion i några av lådorna. Detta skulle också hjälpa dessa föremål från att rulla runt så att dina lådor förblir snygga och snygga.

Slutligen kommer en solid liner att skydda mot oavsiktlig vattenskada om du råkar lämna en låda öppen medan du tvättar eller borstar tänderna.

9. Ska du använda hyllfoder på ditt hemmakontor?

Du bör använda hyllfoder på några ställen på ditt hemmakontor. Att använda ett genomskinligt hyllfoder för att skydda ovansidan av ditt skrivbord från oväntade kaffespill, eller till och med bara repor och bucklor, hjälper dig att få ut det mesta av dina kontorsmöbler.

Att använda en självhäftande hyllfoder med ett mönster är ett bra sätt att återuppliva ett gammalt arkivskåp, vilket ger det ett helt nytt utseende. Du kan till och med använda lite av samma papper för att lägga till matchande dekoration på ditt skrivbord eller till och med din stol. Om du går den här vägen bör du överväga om ditt papper kommer att hålla fast vid trä.

Som en bonus kan självhäftande hyllpapper användas för att täcka toppen av din bärbara dator. Detta kommer att hjälpa till att skydda en av dina mest värdefulla delar av kontorsutrustning.

10. Ska du rad tvättstuga hyllor?

Foder tvättstuga hyllor kan ge en bra kudde för att förhindra studsar från maskinen vibrationer. Som med andra rum i ditt hem kan hyllfoder också användas för att klä hyllorna och skåpen snyggt.

Dessutom kan du placera fodret ovanpå tvättmaskinen eller torktumlaren för att skapa extra utrymme för att förvara tvättmedel och rengöringsmedel. Vid läckage kan du bara slänga linersen i tvätten.

11. Ska du rad garagehyllor?

Att fodra hyllorna i ditt garage kan också vara en trevlig uppgradering. Precis som garderobshyllor har vissa garagehyllor metallställ med stora luckor i dem. Hyllfoder hjälper till att göra dessa hyllor solida, vilket kan göra dem lättare att använda.

En kraftig, slät plast (eller strukturerad) hyllfoder gör att du kan hålla små behållare organiserade och robusta. Dessutom, om du har någon färg, kemikalier eller till och med konstförnödenheter lagrade där, kan eventuella spill enkelt torkas upp.

Användning av bonushylla (för kreativa sinnen)

Om du är kreativ är hyllfoder ett bra sätt att lägga till lite piss till dina hyllor, byråer eller ett TV-bänk, eller till och med ge dem ett helt nytt utseende.

De finns i många mönster och storlekar, och kan skäras för att passa alla utrymmen du kan behöva skydda. Du kan till och med använda dem till några okonventionella saker om du tänker utanför ramarna.

Se även  Spelar ringkameror in hela tiden?

Hyllfodral är bra att använda i husbilar för att hålla din disk från att förskjutas och gå sönder under resan.

De kan också skäras i små bitar och, på grund av sin greppbotten, användas som burköppnare, placeras under skålar eller skärbrädor, eller till och med användas som bordstabletter för pyssel, och sedan kan du bara slänga dem i tvättmaskinen.

Slutligen kan hyllfoder användas som laminat för bilder eller viktiga dokument för att hålla dem fria från fukt

Olika typer av hyllfoder

Pappershylla liners

Dessa är den mest grundläggande typen av hyllfoder. De är ganska tunna och ibland svåra att hålla på plats, men om du letar efter något relativt billigt kan dessa göra susen.

Icke-häftande foder

Icke-häftande liner fastnar inte på ytan som den skyddar. Den är dock idealisk för lådor och skåp, eftersom dess grepp håller den på plats. Dessutom för att den är lätt att ta bort och byta ut. Vissa är till och med maskintvättbara för enkel rengöring.

De är vanligtvis gjorda av PVC och finns i en mängd olika yttyper för många användningsområden. Några ytalternativ är:

 • Andas
 • Slät
 • Fast
 • Texturerat

Lim

Självhäftande hyllfoder har en baksida som fastnar på ytan som den skyddar i motsats till att använda dess greppbotten för att stanna på plats. Denna typ av hyllfoder är också idealisk för att skydda många ytor i ditt hem.

Förutom skydd är självhäftande hyllfoder också bra för att täcka, dekorera eller ytbehandla föremål som kan ha blivit smutsiga, skadade eller föråldrade. Det är lätt att torka rent eller byta vid behov. Några bra ytalternativ för självhäftande hyllfoder är:

 • Laminera
 • Klar
 • Skriva ut
 • Fast

Hur man installerar en hylla

 1. Räkna ut hur mycket liner du behöver.
 2. Ta bort alla föremål från hyllorna.
 3. Rengör hyllorna med varmt vatten och en trasa.
 4. Placera hyllfodret på en fast yta med framsidan nedåt.
 5. Markera storleken du behöver klippa.
 6. Klipp av fodret med hjälp av de mått du gjorde.
 7. Lägg fodret på hyllan och markera eventuella skåror med en penna.
 8. Trimma vid behov.
 9. Lägg fodret på hyllan och ställ undan föremålen.

Här är en kort video som hjälper dig med processen.

Slutsats

Hyllfoder är ett enkelt komplement till alla rum i ditt hem. De är inte superdyra, och den lilla investeringen kommer att rädda dig från att spendera pengar på att byta ut möbler och hyllor. Det kommer också att hjälpa till att minska städtiden och spara energi för viktigare uppgifter.

Med lite fantasi och lite armbågsfett kan du få alla rum i ditt hem täckta, skyddade och lite mer eleganta, helt enkelt genom att lägga till lite hyllfoder.

Relaterade frågor

Hur förhindrar jag att mitt hyllfoder rör sig?

Självhäftande hyllfoder kan sitta på plats av sig själva. De flesta icke-vidhäftande hyllfoder har en gummiaspekt på botten, vilket hjälper dem att greppa hyllan eller lådan de står på. En bra idé för att hålla fasta hyllfoder på plats utan grepp är dubbelhäftande tejp eller självhäftande lim.

Är hyllfoder värda det?

Hyllfoder är definitivt något som kan göra ditt liv enklare som husägare eller hyresgäst. De är relativt billiga och kan användas för att förhindra större utgifter genom att skydda dina skåp, köksutrustning, möbler och andra tillhörigheter.

Lämna en kommentar