11 smarta sätt att få fisklukt från dina händer

Du älskar att fiska, och du har inte ens något emot att hantera fisken efter att du lämnat din fiskebåt, men en sak du inte tål är stanken av fisk som sitter kvar på dina händer alldeles för länge. Du har provat tvål och vatten för att minimera lukten men utan resultat. Hur får man bort fisklukten från händerna?

Här är några pålitliga och sanna metoder för att ta bort fisklukt från dina händer:

 • Tandkräm
 • Koriander
 • Bakpulverpasta
 • Våtservetter
 • Vinäger och citron
 • Handsprit
 • Rostfritt stål
 • Kaffesump
 • Ketchup
 • Salt
 • Salta kex

Ja, vi vet hur okonventionella och rentav konstiga vissa av dessa förslag är, men ha ut med oss. När du väl har provat dem själv vill du dela dessa trick för att ta bort fisklukt med alla dina sportfiskarkompisar!

Fiskig lukt på händerna? Prova dessa 11 luktborttagningsmetoder

Tandkräm

Låt oss bara börja med en riktigt konstig sådan, eller hur? Även om du vanligtvis använder tandkräm för dina tänder, finns det något att säga för att slänga den på händerna också.

För att använda denna metod, slå på närmaste kran eller kran så att vattnet är varmt. Fukta händerna, inklusive ryggen. Om dina armar luktar fisk också, blöt dem.

Krama sedan ut lite tandkräm ur tuben och in i handflatan. Du behöver inte mer tandkräm än du skulle använda när du borstar tänderna såvida du inte måste städa upp till armbågarna. Då är det okej att pressa ut lite mer tandkräm.

Börja gnugga tandkrämen på huden på samma sätt som du gör med en lotion eller balsam. Det kommer att kännas lite konstigt, speciellt om din tandkräm är grusigare snarare än slät, men bara gå med det.

När du har gnuggat in tandkrämen fint och bra, kör händerna och armarna under kranen tills alla tandkrämsrester är borta. Din hud kommer att lukta fräscht mint och fisklukten kommer att vara ett minne blott.

Så varför fungerar detta? Tandkräm är designad för att neutralisera illaluktande lukter som morgonandning samtidigt som den bekämpar bakterier. Det råkar vara så att tandkräm är effektiv för illaluktande lukter som fisklukt också.

Vi rekommenderar tandkräm med bakpulver för att få fisklukten bra och verkligen borta.

Koriander

Ja, du läste rätt, vi rekommenderar att du använder koriander för att minska fisklukten på huden.

  Rooster Tails på vattenskoter och vattenskoter (vad det är och varför det finns där)

Koriander eller koriander är en ört med en jordig och citrusliknande arom. För att använda den för att radera fisklukt behöver du färska korianderblad, inte de torkade sakerna som du hittar i en plastburk på livsmedelsbutikernas hyllor.

Ta korianderbladet och applicera det där fisklukten är som mest koncentrerad. När du är klar, skölj händerna med vatten. Luktar du den stinkande doften av död fisk längre? Det trodde vi inte!

Denna metod är mycket snabbare och mindre rörig än att rengöra med tandkräm, vilket gör den ganska tilltalande.

Bakpulverpasta

Bakpulver fungerar som en luktabsorbent, vilket förklarar varför du alltid ser det som en ingrediens i luftfräschare. Det förklarar också varför vi rekommenderar det här.

Naturligtvis vill du inte bara dumpa bakpulver på dina händer, och den goda nyheten är att du inte behöver. Du kan förbereda en pasta och sedan gnugga den över dina siffror som du gjorde med tandkrämen.

Du behöver vatten och bakpulver i ungefär lika stora mängder. Kombinera dem tills de blir en pasta. Ta sedan lite av pastan, täck ena handen i den och skumma upp den med båda händerna. Se till att du täcker varje kvadratcentimeter av dina händer som luktar fisk.

Låt bakpulverblandningen sitta på huden i kanske en minut eller två. Dra sedan händerna under en kran och tvätta bort eventuella bakpulverrester. Du kan behöva använda tvål och vatten om dina händer känns klibbiga eller luktar bakpulver.

Våtservetter

Sportfiskare bör alltid ha ett paket med babyservetter i sin redskapslåda, eftersom torkdukarna kommer att vara praktiska speciellt för kvardröjande fisklukter.

Liksom flera av de andra produkterna vi har diskuterat hittills är babyservetter designade för att neutralisera lukter. Även om dessa dofter vanligtvis är mer av fekal variant, är våtservetter förvånansvärt ganska effektiva för att ta bort fisklukt också.

Allt du behöver göra är att ta en torkduk, gnugga den över dina händer och du är klar. Babyservetter är skonsamma nog mot huden att det inte ska finnas någon irritation, och du behöver inte tvätta händerna efter att ha använt torkdukarna heller.

Vinäger och citron

Vad händer när du kombinerar två av de mest kraftfulla rengöringsmedlen? Du kommer att bli av med fisklukten, stat. Vi pratar förstås om vinäger och citron.

  Vad behöver jag i mitt första hjälpen-kit för vandring?

Vinäger kan radera lukter även i luften medan citronsaft är en utmärkt luktneutraliserare. För att dra nytta av bådas förmågor, blanda lika mängder av ingredienserna i en grund handfat eller skål och spruta i en droppe av din favoritdiskmedel.

Rör om med en sked och låt ingredienserna stå i en halvtimme. Doppa sedan händerna i och skrubba. Som en FYI kan vinäger och citronsaft vara hårt på känslig hud, och alla skärsår eller repor på händerna kommer att bränna eller svida när du rengör dem med vinäger- och citronblandningen. Ändå gör denna metod säkert jobbet gjort.

Handsprit

Om tvål och vatten inte fungerar för att ta bort fisklukten från dina händer, varför skulle handdesinfektionsmedel då? Tja, det beror på att handsprit innehåller ingredienser som diskmedel inte gör, med bland annat gnidningssprit.

Dessutom är handsprit det mest effektiva sättet att rengöra händerna när du inte har tillgång till ett handfat, till exempel när du fiskar. Sportfiskare bör bära handsprit i bakfickan eller i redskapslådan eller väskan. Om dina händer inte luktar fisk, då kan du satsa på din kompis vilja! De kommer att uppskatta din generositet och uppfinningsrikedom.

Rostfritt stål

Nej, vi säger inte att du ska börja gnugga händerna på några delar av rostfritt stål på din fiskebåt. Köp några istället tvål av rostfritt stål.

Vid första anblicken ser den här tvålen inte annorlunda ut än tvålen du kanske har i din duschkabin, men det är den.

Tvålen är gjord av rostfritt stål vilket gör den till ett utmärkt val för att få bort starka lukter, allt från fisk till vitlök. Du använder tvål av rostfritt stål på samma sätt som någon annan tvål.

Du undrar säkert varför rostfritt stål är ett effektivt luktborttagare, eller hur? Rostfritt stål kan ta tag i svavelföreningarna från fisken som nu finns över dina händer. Tvålen tar sedan bort föreningarna så att din hud doftar fräscht.

Kaffesump

Har du lite obryggt kaffesump som du tänkt använda för att göra morgondagens kaffe? Om du inte har något emot att avstå från din färska kopp och hämta den på ett café istället, kan den oanvända kaffesumpen verkligen komma till nytta just nu.

  Hur tar löpare bilder av sig själva?

Kaffesump är full av kväve som kommer att bekämpa lukter. Du kan använda kaffesump när ett rengöringsrecept kräver bakpulver. Till skillnad från att använda bakpulver kommer din hud dock att lukta utmärkt när du använder kaffesump som rengöringsmedel.

Ketchup

Detta är en annan ganska okonventionell rengöringsmetod, men lita på oss, det fungerar. Ketchup innehåller mer än tomater, men vinäger också. Det är vinägerns ättiksyra som har gjort det till ett älskat hushållsrengöringsmedel, så i många applikationer fungerar ketchup lika bra.

Öppna ett paket ketchup eller ta av locket på flaskan i ditt kylskåp. Krama ut tillräckligt för att täcka händerna men inte så mycket att du gör en röra på köksgolvet. Gnid in ketchupen över dina siffror och ge det sedan ett par minuter.

Under en rinnande kran, skölj händerna från all ketchup. Tvätta sedan händerna med tvål, annars kommer fingrarna att lukta mer som tomater än fisk!

Salt

Bland sportfiskare är den här lite gammal, men det betyder inte att den är ineffektiv. När det appliceras direkt på dina fiskluktande händer, är det meningen att salt ska ta bort lukten. Du behöver inget speciellt förutom vanligt bordssalt för detta trick.

Om du är tveksam, låt oss förklara varför detta ska fungera. Salt är ett luktborttagare, så genom att applicera det direkt på din illaluktande hud bör fisklukten lyfta. Fortsätt och prova!

Salta kex

Om du trodde att kaffe och ketchup var de enda alternativen för borttagning av ätbar fisklukt, har vi ett till: saltkex.

Så här kan du återanvända kexen. När du är hemma, tvätta händerna i kranen med vatten och tvål som vanligt. Knasa sedan ihop ett par salt och applicera dem på dina nytvättade siffror. Låt kexen sitta i en minut eller två och skölj sedan bort resterna med vatten.

Slutgiltiga tankar

När dina händer stinker av fisk är du inte utan alternativ för att bli av med den oönskade lukten. Försök att använda okonventionella, ätbara metoder som saltkex, ketchup eller kaffesump. Du kan också lita på tvål av rostfritt stål, salt, koriander eller tandkräm.

Om allt annat misslyckas kan du alltid lita på konventionella rengöringsmedel som bakpulver, vinäger och citron. Lycka till!