11 sätt att stoppa kondens när du sover i en skåpbil

Tittar upp på en fläkt i en husbil

Om du vill resa över landet eller campa men inte har råd med en husbil eller inte vill köra ett stort fordon, är en skåpbil en perfekt kompromiss.

Ett av problemen som ofta uppstår med en husbil är dock kondens. Om det blir allvarligt kan det börja droppa på dig eller göra det svårare att falla och sova. I värsta fall kan fukten leda till mögel.

Hur förhindrar man kondens i en husbil? Det finns många sätt att förhindra kondens i en husbil. Vissa av dessa alternativ kan fungera bättre än andra, så det är värt att prova några för att se vad som fungerar bäst för en viss skåpbil.

Sörj för god ventilation
Använd en fläkt
Installera en ångspärr
Använd en dieselvärmare
Täck exponerad metall

Den bästa metoden för att bekämpa kondens när du sover i en husbil kan bero på din plats, storleken på din skåpbil eller andra faktorer. För att lösa problemet med kondens kan du behöva prova flera alternativ innan du hittar rätt för dig. Den goda nyheten är att det finns massor av saker du kan prova.

1. Häng inte upp blöta kläder

Det första du kan göra för att förhindra att kondens bildas är att inte hänga eller torka våta kläder eller andra tyger i den. När våta kläder torkar går fukten ut i luften och därför ut i luften i din skåpbil. Hitta istället ett annat sätt att torka dina kläder, handdukar och andra tyger.

 • Om du har en campingplats eller annan plats att parkera din skåpbil, häng en klädstreck utanför så att fukt kan cirkulera fritt och din skåpbil kan hålla sig torr.
 • Om du är på språng, överväg att använda en torktumlare på en lokal tvättomat. Du måste betala för att använda maskinen, men det sparar dig stressen av onödig kondens.
 • Kanske kan du lägga till något på utsidan av din skåpbil för att hänga upp kläder. Du kan köpa klädstreck gjorda speciellt för campare.
 • Om du är på en blöt eller regnig plats, se till att du använder ett paraply så att dina kläder inte blir blöta. Du kan enkelt skaka fram ett paraply när regnet slutar.

Även om det kan vara frestande att hänga dina kläder på tork i din husbil, kan detta orsaka kondens. Att hänga dina kläder över natten kan vara ett bra sätt att torka dem snabbt och billigt, men riskerna är inte alltid värda det. Hitta istället en plats utomhus för att torka dina kläder så att du kan njuta av en torr nattsömn.

2. Rengör och torka din skåpbil

Se till att din skåpbil är ren och torr inuti innan du går och lägger dig. Om du har haft en röra under dagen, rensa upp det. Att lämna skräp bakom sig, särskilt en del vått skräp, kan leda till viss kondens inuti skåpbilen.

Så även om utsläppet bara är vatten, ta några pappershanddukar och torka bort all överflödig fukt. Gå tillbaka dina steg för dagen så att du rengör och torkar alla områden där vatten kan ha spillts eller på annat sätt varit blött. Gör rengöring och torkning av insidan av din skåpbil till en vanlig del av din kvällsrutin.

Ju mer du gör det, desto mindre behöver du oroa dig för kondens. Regelbunden rengöring kommer också att förhindra smutsuppbyggnad eller andra problem. Det kan ta lite tid att vänja sig vid, men att hålla ditt utrymme torrt är särskilt viktigt om du bor i ett fuktigt eller vått klimat.

3. Sörj för god ventilation

Ett annat viktigt steg för att stoppa kondens när du sover i en skåpbil är korrekt ventilation. Ju mer luft som kan cirkulera i din skåpbil, desto mindre sannolikt bildas kondens och stannar på ett ställe. När luft tillåts röra sig kommer vattenmolekylerna att röra sig med den, vilket minskar sannolikheten för att de stannar och förvandlas till kondens.

 • Förutsatt att det inte regnar eller stormar ute, öppna ett eller flera fönster lite för att låta luften strömma in och ut. Om du är orolig för att regn ska komma in, kolla med din återförsäljare för att se vilken typ av regnskydd som finns tillgängliga för sidorutorna.
 • Om du märker att kondensen finns i någon del av din skåpbil kan det vara det öppna fönster nära problemet plats för att hjälpa till att isolera problemet.
 • När du är på en campingplats eller annan destination, öppna dörren till din skåpbil så att luft kan komma och gå ännu lättare. Visst, du vill inte släppa in skadedjur, men att öppna skåpbilsdörren kan hjälpa till att hålla saker ännu mer ventilerade än fönster.
  Kan du tvätta din sovsäck?

Tyvärr kan det ibland vara svårt att upprätthålla en bra ventilation. Oavsett om du campar på vintern eller under en regnskur kanske du inte alltid vill hålla fönster eller dörrar öppna. Genom att fortfarande ventilera ut det du kan kan du hjälpa till att minska eller till och med stoppa kondens medan du sover på natten.

Andra intressanta inlägg

 • Bra ställen att campa på i New Yorks Finger Lakes-region
 • Van Camping vs Truck Camping: Vad är skillnaden?
 • Camping med filtar istället för sovsäckar: så här

4. Använd en fläkt

Om du inte kan eller vill öppna ett fönster eller en dörr kan du ändå hjälpa till med luftflödet i din skåpbil. Om du inte vill använda andra former av ventilation kan du använda en speciell fläkt. Dessa fläktar är enkla att installera och använda, och de kan vara idealiska för mindre skåpbilar eller skåpbilar med fler människor.

En ventilationsfläkt skapar en liten förändring av lufttrycket i skåpbilen eftersom det ändrar temperaturen. Förändringen i lufttrycket hjälper luften att cirkulera mer än om du inte använde en fläkt. En fläkt av något slag är ännu bättre om du är mitt i sommaren och upplever både extrem värme och kondens.

Ventilationsfläktar behöver inte vara stora eller dyra, och många av dem behöver inte mycket ström. Du kan slå på den och köra den på natten för att hålla luften i rörelse medan du sover. Det som är bra med en fläkt är att du inte behöver oroa dig för förhållandena utanför för att använda den.

Du kan köpa och installera takfläktar eller få dem installerade, som finns i en mängd olika priser. Det här är en billig modell som passar de flesta skåpbilar och är lätt att installera.

Om du inte har en ventilationsfläkt installerad kan du även hitta billiga fläktar som du fäster i ett fönster för att suga ut luft. En fläkt som kopplas in i din cigarettändare fungerar också. Även om typiska fläktar kanske inte är lika effektiva, kan de åtminstone hjälpa till med temperaturen och det totala luftflödet. Om du bestämmer dig för att du gillar idén med en fläkt kan du köpa en fläkt senare.

5. Installera en ångspärr

Ett bra sätt att förhindra kondens i en skåpbil är att installera en ångspärr. Tyvärr kräver denna metod att du renoverar din nuvarande husbil.

 • Om du har en ny skåpbil eller vill göra om insidan av din skåpbil kan du lägga till en ångspärr på den varma sidan av isoleringen.
 • En ångspärr hjälper till att hålla fukt borta från din skåpbil, vilket kan vara praktiskt om du ofta reser till regniga eller fuktiga platser.
 • Ångspärr kan också förhindra att fukt övergår i kondens på insidan av din skåpbil.

Ångspärr är inte ett bra alternativ om interiören i din skåpbil redan är färdig. De är dock något att tänka på vid framtida skåpbilsöversyn. Om du bestämmer dig för att installera en så kan den vara ett utmärkt verktyg för att förhindra att fukt och kondens utvecklas medan du sover.

  Hur mycket kostar det att byta markistyg för husbilar

6. Täck över under tillagningen

Om du bor i din skåpbil på heltid är chansen stor att du förmodligen har lagat eller lagat mat där. Att bo i en skåpbil kan ge dig mer kontroll över när och hur du bor, men det har vissa begränsningar. Till exempel kanske du inte vill laga mat på samma sätt som du skulle göra i ett traditionellt hus eller lägenhet.

I ett större eller vanligt hus kan du laga mat hur du vill utan stress. Du har förmodligen tillgång till en mikrovågsugn, spishäll och ugn. Men även om din skåpbil har alla dessa apparater, kan du behöva tänka om din matlagningsstrategi.

Det är till exempel enkelt att laga pasta i hus eller lägenhet. När vattnet kokar kan du hälla i pastan och låta den puttra. Medan du kan koka pasta i en burk innehåller det kokande vattnet lite vattenånga som kan förvandlas till kondens.

Därför är det ingen dum idé att byta till tillagningsmetoder som håller maten i schack. Istället för att laga något på spisen, prova att baka det i en ugn eller crockpot. Du kan sedan förvara maten och eventuellt vatten i ett förseglat område så att det inte rör sig runt din skåpbil.

Även om du kan behöva laga vissa livsmedel utan lock, försök att täcka dem så mycket som möjligt. Det kommer att hjälpa till att förhindra att vattnet blir luftburet. Du kan också laga mat utomhus, som campingspisar, så du behöver inte laga mat i din skåpbil alls.

7. Håll dig varm

Ett av de bästa sätten att bekämpa kondens när du sover i en skåpbil är att hålla din skåpbil varm. När vattenmolekyler svalnar tillräckligt tenderar de att kondensera. Detta händer vanligtvis på natten när temperaturen sjunker.

 • Du behöver inte hålla din skåpbil supervarm, men se till att den inte är för kall.
 • Hitta en behaglig temperatur där du kan somna och sova.
 • Du kan behöva experimentera med den exakta temperaturen, och den temperaturen kan variera från plats till plats eller årstid till årstid.
 • Det är inte nödvändigt att hålla det varmt under dagen utan se till att skruva upp värmen på kvällen så att temperaturen hinner nå vad den ska vara.
 • Om du är orolig för att vara för varm för att sova, överväg att använda flera tunnare filtar istället för en tjock. På så sätt kan du lägga till eller ta bort lager efter behov.

Även om upprätthållande av temperaturen i din skåpbil kanske inte helt stoppar kondens, kan det hjälpa. Det finns flera typer av värmare du kan använda för att hålla en högre temperatur, från själva skåpbilen till en separat värmare. Om du kämpar för att hålla en skåpbil varm kan en värmare vara praktisk.

8. Använd en dieselvärmare

En utmärkt typ av värmare för att förhindra kondens i en skåpbil är en dieselvärmare. Som namnet antyder använder dessa värmare dieselbränsle för kraft, så att de kan värma din skåpbil. De är speciellt designade för fordon och kan leverera värme konsekvent.

Dieselvärmare använder omgivande luft och blandar luften med dieselbränslet. Den blandningen värmer sedan upp luften så att den kan värma dig och insidan av din skåpbil. En dieselvärmare är enkel att sätta upp och lika enkel att använda.

Dessa värmare är säkra och tysta, så du behöver inte oroa dig för att ljud stör din sömn. De stängs av om de känner att temperaturen är för hög för säker drift, vilket kan hjälpa dig att förhindra överhettning. Och om du kör din skåpbil i kallt väder kan en dieselfläkt hjälpa till att hålla dina fönster från att frysa, så att du kan köra snabbare.

Dieselvärmare är fantastiska året runt och du behöver inte vara på en kall plats för att få ut det mesta av dem. Vill du veta mer om hur dieselvärmare fungerar? Klicka här. Ett utmärkt val är VVKB Apollo-V2 Diesel Luftvärmare.

  Bästa knutarna för att knyta ihop två rep (video- och bildtutorials)

9. Skaffa en avfuktare

När du var sjuk som barn tog dina föräldrar förmodligen fram luftfuktaren för hela familjen. Luftfuktare kan vara bra för att rensa täppta näsor och få dig att må bättre, men de är motsatsen till vad du vill ha när du har kondens. Istället bör du köpa en avfuktare.

En avfuktare liknar en luftfuktare genom att den hjälper till att reglera luftfuktigheten i ditt rum eller skåpbil. Avfuktare hjälper dock till att sänka luftfuktigheten, medan luftfuktare ökar den. Du bör inte bara välja en avfuktare till din skåpbil, utan du bör också undvika luftfuktare.

När du bor i en skåpbil och har kondensproblem vill du hålla inredningen så torr som möjligt. Även om viss fukt kan vara till hjälp, vill du inte ha för mycket av det goda. Om du behöver lite luftfuktighet, överväg åtminstone att köra en avfuktare under de kallare månaderna när kondens kan vara värre.

10. Täck exponerad metall

Om möjligt, försök att täcka exponerad metall i det inre av din skåpbil. När metallen svalnar och temperaturen ändras kan kondens bildas på metallen. Även om kondens kan uppstå var som helst, har den ingenstans att ta vägen på metall.

Till skillnad från dina kläder eller andra tyger absorberar inte metall kondens. Det betyder att den bara kommer att sitta där tills du torkar av den eller tills temperaturen blir stabil. Du kan använda tyg för att täcka metallen i ett nafs, eller så kan du titta på mer långsiktiga alternativ, som ullisolering. För mer information om ullisolering, läs vårt inlägg ”Är fårullsisolering säker?”

Medan en del exponerad metall är bra, och ibland nödvändigt, vill du minimera det. Ju mindre metall som utsätts för kondens, desto mindre kommer den att utvecklas.

11. Fastställ om det finns en läcka

Om du provar allt du kan tänka dig och du fortfarande har kondens i din skåpbil kan du ha en läcka. En läcka kan vara särskilt trolig om du märker att kondens är mer framträdande i ett område av din skåpbil. Leta efter läckor på olika ställen, i taket, i ett hörn eller på en vägg.

Om du inte kan hitta en läcka någonstans kan du behöva ta din skåpbil till en professionell. En andra uppsättning ögon kan hitta ett problem som är lätt att förbise. Proffs kan också hjälpa till att lösa problemet om det finns en läcka, vilket innebär att du kan återgå till att bo i din skåpbil och få en god natts sömn.

Varför stoppa kondens

Lite kondens här eller där kanske inte verkar vara ett akut problem, men innan det blir värre vill du stoppa det.

Kondens kan vara irriterande, speciellt om det droppar på dig eller om du vaknar och känner dig våt och smutsig. Men det kan också orsaka skador på din skåpbil och dina tillhörigheter. Om du inte kan stoppa kondensen bör du åtminstone försöka minimera den.

Även om du inte har upplevt mycket kondens när du sover i din skåpbil kan det utvecklas, speciellt om du gillar att resa till olika klimat, vissa områden kan ha mer kondens än andra. Att veta hur man stoppar kondens nu kommer inte bara att hjälpa dig att fixa den nuvarande situationen, utan också förhindra framtida kondensproblem.

Sista tankar om kondens

Livet i en husbil kan vara fantastiskt, men det är inte när kondens gör det svårt att sova. Lyckligtvis finns det flera sätt att stoppa kondens när du sover i en skåpbil. Prova en eller flera och chansen är stor att du kan förhindra eller åtminstone minska kondens i din husbil.