10 tips för att hålla elden igång i regnet

När jag campade blev jag ofta överraskad av ett hällande regn. När jag var ny på det här var jag livrädd för det och trodde att det var omöjligt att hålla elden igång. Jag minns att jag en gång sköt upp mitt flyg till Europa eftersom väderprognosen förutspådde några regniga nätter. Genom åren har jag lärt mig flera metoder för att övervinna det hindret och njuta av naturen även när vädret tar en vändning till det sämre. Låt oss gräva i det och svara på en av de vanligaste frågorna: hur håller du en eld igång i regnet?

I den här artikeln kommer jag att beskriva tio olika sätt att göra detta.

Du kan hålla elden igång i regnet genom att använda ett topplock, som en presenning, en stor stock, en plastduk eller till och med aluminiumfolie. Du kan också göra det genom att tända din tinder medan den fortfarande är i en plastpåse, bygga upp en självförsörjande eld, använda en eldtunna, använda torr ved eller genom att gräva ett hål i marken. Alla metoder kräver att du pumpar tillräckligt med syre för att elda och övervinna den våta miljön.

1. Lägg ett stort träblock ovanpå

Den första metoden jag kommer att diskutera är att placera stor, torr ved ovanpå din lägereld. Ärligt talat, jag har personligen inte provat detta trick; Men under min research stötte jag på en intressant YouTube-kanal som nämnde det.

Tanken är att det stora blocket ska hålla vatten borta från den kvardröjande elden nedanför. Som du kanske har gissat måste du förbereda foundation i förväg.

Denna metod fungerar korrekt om regnet överraskar dig när du redan har en brinnande brasa. Det är därför jag föreslår att du lägger tjock, tung ved bredvid dig varje gång du förväntar dig regn – på så sätt kan du placera den snabbt när det börjar ösa.

Tänk på att den här metoden kräver underhåll – du kommer att behöva lägga till ved och tändning då och då.

Även om du redan har en brasa skulle det vara lättare att lägga till våt ved, eftersom vattenånga snabbt hamnar under värmen. Jag föreslår också att du håller en liten mängd ved under ett regnskydd – på så sätt kan du lägga till torr ved om förhållandena blir sämre.

2. Gör ett presenningsskydd

Det är svårt att förstå hur oumbärliga presenningar kan vara på campingen förrän man provat dem.

På det sättet föreslår jag att du min artikel om hur användbara de kan vara när de placeras under ditt tält – jag har samlat dig där all min erfarenhet under otaliga campingäventyr.

Tarps gör också mycket för att skydda din lägereld en hällande natt. Allt du behöver göra är att placera den från ovan, även om du inte ska bygga den i form av en pyramid.

Platta till den istället – På så sätt kan vatten samlas och det droppar inte på dina saker. Om du fortfarande går med pyramidformen, se till att du bygger den tillräckligt bred.

För att hänga en presenning ordentligt måste du vara bekant med campingknutar. Det tog mig tre hela dagar att lägga all min erfarenhet i detta artikel; cirka femton olika typer på ett detaljerat sätt, följt av filmer och bilder.

Jag rekommenderar starkt att du läser den artikeln innan ditt äventyr – det kan spara dig mycket tid och frustration.

3. Prova Tinfoil

Jag minns när jag först lärde mig det tricket – det var med pojkscouter, för säkert tio år sedan. När jag undersökte den pågående branden under våta förhållanden blev jag chockad över att se en YouTube-video av en man som gjorde samma sak.

Om du har en brinnande lägereld och det plötsligt börjar regna, ta tag i din aluminiumfolie och lägg den ovanpå. Det fina med denna metod är att folien fungerar som ett vattenavvisande material och tål extremt höga temperaturer.

En annan fördel är att aluminiumfolien blockerar vindströmmar. Det kan låta som en nackdel till en början, eftersom elden behöver syre för att fortsätta.

  Kan du spela landhockey i regnet?

Men om man begränsar luftflödet brinner veden långsammare och hela elden brinner i allmänhet längre.

Tänk på att aluminiumfolie är lätt och vinden kan trycka bort den. För det föreslår jag att du sätter den på plats genom att använda några tunga stenar. Du kan också bli mer kreativ och haka fast den i marken med insatser förberedda i förväg.

4. Bygg ett lägereldsbord

Om du är en erfaren äventyrare vet du förmodligen att improvisation ibland är nödvändig. Jag har pratat om att skapa ett skydd med presenning ovanifrån tidigare.

Låt oss erkänna – när saker börjar gå fel är vi ofta inte förberedda med den nödvändiga utrustningen. Chansen är stor att vi inte har ett segel just nu, eller så är träden inte på rätt plats.

Tja, det är där improvisation kommer in i bilden. Jag fick den här idén från en YouTube-video, och den bygger vad som ser ut som ett bord över din lägereld.

Allt du behöver göra är att skaffa dig fyra grenar och fästa dem vinkelrätt mot marken i form av en kvadrat. Ta sedan en platt plastyta och placera den ovanifrån.

För att täcka din eld kan du till exempel använda locket på din färskvarulåda. Du kan också använda aluminiumfolieknepet som diskuterats ovan genom att sticka det genom grenarna.

Ärligt talat, vilket material som helst är bra så länge det är vattentåligt. Denna metod är inte perfekt – vatten kan fortfarande komma ut från sidorna, även om det i desperata tider är bättre än ingenting.

5. Använd Kindling & Tinder i en plastpåse

Om du gillar min artikel om tips om hur man tänder blöt veddu vet antagligen att du måste använda en betydande mängd tändmedel och tinder för att tända saker när det är blött.

Om du inte redan har gjort det – jag rekommenderar starkt att du gör det, den guiden skulle göra det senaste inom området till en expert och förändra hela din campingupplevelse.

När det gäller att hålla elden igång i regnet, tog min lilla forskning upp en teknik som jag inte hade tänkt på tidigare.

Mannen i följande videor pratar om att använda en betydande mängd brinnande material för att tända det i första hand, men han närmar sig det från en ursprunglig vinkel.

Istället för att använda tändstiftet som det är i din eldstad, kan du lägga det i en förseglad plastpåse för att hålla det torrt. Först när du är redo att tända upp saker – öppna påsen och tänd den med tändstickor – så blir inte tindern blöt medan du bygger din lägereld.

Vad gäller plastpåsen – oroa dig inte för mycket om den – den kommer att smälta och syret bör gradvis komma in i den snabbare.

6. Pump syre

Det finns tre huvudkomponenter som en brinnande eld behöver; brinnande material, värme och syre. Jag har redan nämnt att du behöver en betydande mängd tändning för att hålla ditt ljus brinnande i regnet – den delen handlade om att bränna material.

När det gäller syre måste du se till att så mycket luft som möjligt flödar till din eld, särskilt i början. När veden börjar ta eld ökar värmen och lägerelden matar sig själv, vilket minskar din ansträngning.

I de tidiga stadierna, använd en stel platta för att pumpa in syre – och gör det kraftfullt. Ett misstag så många gör är att använda pumpmaterial som är lösa och spröda, till exempel kartongrester.

Det är hemskt och du borde nog anstränga dig mycket mer för när du golfar med ett sådant material kommer det att böjas och luften kommer att strömma åt olika håll.

Du bör också välja eldstaden så att den utsätts för luftcirkulation. Jag skulle inte välja en tät skog av den anledningen, även om trädtopparna kan skydda dig från regnet – det beror på att träd tenderar att droppa vatten långt efter att stormen har gått över.

7. Bygg en självförsörjande eld

Det är förmodligen en av de mest kända, men mindre använda metoderna. En självdriven eld förbrukar ved på egen hand, så du behöver inte göra något annat än att bygga den.

  Vart ska man gå på isfiske nära Milwaukee, Wisconsin

Konceptet här är att skapa två ramper som vrider sig mot varandra och är lastade med tjocka stockar. När veden i botten har röts och bränts till aska kommer nästa ved att rulla ner och ta sin plats.

Det säkerställer förstås att din eld håller i sig länge, kanske mer än tio timmar. Även om det inte är den enda fördelen med en självdriven eld, skulle det också ge dig möjlighet att bättre hantera din lägereld i regnet.

Eftersom du använder tjock ved kommer det att ta ett tag för vattnet att tränga igenom. Dessutom, även om det blir blött på det yttre lagret, skulle värme underifrån påskynda vattenavdunstning.

Den enda nackdelen här är att det tar tid och ansträngning att bygga en sådan struktur i första hand. Det kräver lite träning och lärande, men om du förstår den allmänna idén blir det mindre problem.

Jag diskuterade också den tekniken i min artikel om tips om hur man gör en lägereld som brinner hela natten – det här är en måste-läs guide om du är på väg att uppleva kalla nätter på ditt äventyr.

8. Använd en Burn Barrel

Eldtunnor fungerar utmärkt för att förbättra uthålligheten för din lägereld under regnet av ett antal anledningar.

Till skillnad från presenningar eller att bygga ditt eget ”lägereldsbord” som beskrivits ovan, håller tunnorna vattnet borta från sidorna. Dessutom låter den dig använda brännbara material som bensin om du har problem med att tända våt ved.

Du bör också tänka på att blockeringen av sidorna också blockerar vindflödet – det kräver att du anstränger dig mycket i början.

Men när brasan väl är tänd och tunnan når extremt höga temperaturer kommer regnet inte att påverka det mycket.

Den uppenbara nackdelen med denna metod är att fat inte är vanliga på din campingplats. Men om du har en hemma och är rörlig rekommenderar jag starkt att ta ut den om du förväntar dig regn.

Överväg också att borra hål på botten och sidorna för att möjliggöra luftflöde och vattendränering. Om det är första gången du använder en så rekommenderar jag att du läser en fördjupad studie guide före.

9. Gör lite torrt ved

Det kan låta konstigt, även om torrt trä också kan hittas i våta förhållanden. Om din utrustning innehåller en yxa kan du använda den för att skära igenom döda stockar, eftersom det inre lagret sannolikt är torrt.

Att skilja döda träd från levande träd är inte så självklart, och det är lätt att blanda ihop de två. Mitt första tips är att observera den översta delen av trädet. Om du ser gröna löv betyder det att trädet inte är torrt och förmodligen fortfarande lever.

Du kan också ta en titt på rötterna – om de är lösa och trädet inte är vinkelrätt mot marken; han är förmodligen död sedan länge.

Du kan också använda en kniv för att ta bort torr tändning och tinder från blöt ved, eftersom den inre delen fortfarande kan vara torr om det precis har regnat.

Att göra torrt ved från våta stockar är en bra lösning för att göra eld; men det kan också hjälpa dig att underhålla en befintlig när det börjar regna.

10. Gräv ett litet hål

Att gräva ett hål i marken kan vara lösningen för att skapa en torr grund för din lägereld medan miljön är blöt.

Jag har redan pratat om denna metod i artikeln som nämns under det 5:e tipset; dock bör gropen vara lite annorlunda när man står inför ett hällande regn.

Du bör vara medveten om att regnet kommer att samlas; när du väl har en pool i din grop skulle det vara omöjligt att få igång saker och ting.

För det föreslår jag att du använder en dräneringsteknik, kanske genom att gräva en liten tunnel.

  Kan luftballonger flyga i regnet?

Groplösningen påminner om den brinnande pipan på det sätt som elden skyddas från att bli blöt från sidorna – givetvis bara om gropen är tillräckligt djup.

Jag skulle också föreslå att du bygger den på en sluttning snarare än på plan mark och har din tunnel pekande nedåt – det skulle påskynda vattendräneringen.

Är det säkert att lägga en presenning över min lägereld?

Att hänga en presenning över din lägerelden är ett praktiskt sätt att hålla den igång i regnet; Du bör dock vidta några försiktighetsåtgärder.

Svaret på de frågorna beror på vilket material din presenning är gjord av och vilken ved du använder. Nylonsegel absorberar inte värme särskilt bra och kan gå sönder på ett avstånd där temperaturen känns normal mot din hud.

När ditt omslag är börja smältadu kommer förmodligen att känna en konstig lukt och kan till och med se att den blir skev eller blåsor.

Om du använder nylon, häng din presenning relativt högt. Jag skulle också föreslå att du använder en brandreflektor för att hålla tillbaka vinden lite – om den är för stark är din eld utom kontroll och värmen skulle öka dramatiskt.

Generellt sett skulle jag säga att det är säkert att lägga en presenning över din lägereld, även om jag inte skulle gå och lägga mig med elden fortfarande brinner, eftersom du aldrig vet vad du kan förvänta dig på natten.

När det är dags att krypa ihop i sovsäcken, lägg några tjocka stockar i elden och ta ner din presenning – det skulle värma dig i timmar utan att göra någon skada.

Vad ska jag förbereda i förväg?

Om du förväntar dig att det ska regna under din resa, förbered dig i förväg med rätt utrustning.

Till en början skulle jag börja med en Fire Starter Kit Match Case som innehåller stormsäkra tändstickor och tinder. Speciellt detta kit skulle hjälpa dig att komma till tips nummer fyra genom att tända plåten medan den fortfarande är i en plastpåse.

Det kitet har också sin tändare; du kan dock bli mer avancerad genom att skaffa en separat Utomhuscamping vindtät tändare som tål starka vindar.

Jag rekommenderar också att du köper en vass kniv gör din tinder själv enligt beskrivningen ovan, eller till och med en yxa om den inte är för tung.

Vad är rätt metod för nybörjare?

Jag tror att det bästa sättet att lära sig är att prova det själv, men om du är ny i den här världen kan saker verka skrämmande.

Om du är nybörjare antar jag att det kan vara svårt att hänga en presenning eller bygga en självförsörjande eld eftersom du behöver känna till några campingknutar i förväg (även om jag rekommenderar att du lär dig dem någon gång – läs min artikel om tips nummer två).

Istället skulle jag hålla mig till enklare metoder, som att lägga aluminiumfolie på eller improvisera ett litet lägereldsbord. Jag skulle inte heller tveka att göra lite tinder i förväg eller kanske till och med köpa några från friluftsbutiker.

Det är ingen skam att lära sig, och kom ihåg att även experterna var tvungna att börja någon gång.

Slutsatser

Att göra en lägereld som fortsätter att brinna under hällande regn kan tyckas omöjligt i början, men när du väl lär dig de olika teknikerna börjar det bli vettigt.

I den här artikeln har jag beskrivit tio olika sätt du kan få detta att hända, men du bör veta att alternativen i allmänhet är obegränsade.

Jag har försökt att samla de mest användbara sätten för dig som passar både experter och nybörjare, eftersom jag tror att det finns saker som du fortfarande kan lära dig vid varje punkt.

Skjut inte upp ditt äventyr på grund av en regnig prognos – du kan fortfarande njuta av naturen under ett hällande regn.

Om du har några egna idéer skulle jag gärna höra dem; låt mig veta dina tankar genom att lämna en kommentar nedan!