10 saker som är farligare än parasailing

Parasailing ser så kul ut, och videorna du har sett på YouTube med människor som gör det får det nästan att verka enkelt. Visserligen har du vissa rädslor, okej, gör det till mycket rädsla. Du är så högt upp på himlen med inget annat än vatten under dig! Vad händer om något händer? Är parasailing så farligt som det verkar?

Här är 10 saker som är farligare än parasailing:

 • Körning
 • Vandring
 • Åker i en berg-och dalbana
 • Åker motorcykel
 • Bergsklättring
 • Tar en kryssning
 • Att äga ett vapen
 • Fallskärmshoppning
 • Använda hiss
 • Dykning

Vänta, dessa saker är verkligen farligare än parasailing? Ja visst är de det! Fortsätt läsa för att lära dig varför det är så att ditt sinne är mer lugnt!

10 saker som är farligare än parasailing

Enligt National Transportation Safety Board (NTSB). Säkerhetsrapport för parasailing från 2014, från 2009 till 2014, var det åtta ”allvarliga” olyckor vid parasailing. 2009 var året då NTSB engagerade sig i att spåra dessa olyckor, så det kan ha varit fler innan dess, men de registrerades inte på samma sätt.

Ändå nio olyckor på sju år! Det är ganska imponerande. NTSB säger att för de flesta av olyckorna ledde utrustningsfel till skador och i vissa fall till och med dödsfall.

Om du fortfarande känner dig orolig, här är 10 saker du gör – vissa förmodligen ofta – som har en högre risk för dödsfall än parasailing.

Körning

Det går sällan en dag när du inte sitter i bilen eller lastbilen och kör till jobbet, gymmet, bion, mataffären eller här, där och var som helst. Vi är säkra på att vi inte behöver berätta att bilkörning är riskabelt, särskilt i jämförelse med parasailing.

US Department of Transportation National Highway Safety Traffic Administration eller NHTSA släppte en rapport 2019 om körsäkerhet. Genom deras rapporteringssystem för dödsfallsanalys eller FARS fick vi veta att 2018 hade USA 36 835 dödliga bilolyckor och 2019 upp till 36 096 olyckor.

Siffrorna började se bra ut i slutet av 2019, men Bil och förare säger att coronavirus-pandemin 2020 har gjort människor mer hänsynslösa på vägen, med fler dödsoffer för varje 100 miljoner fordonsmil.

Oavsett vilket senaste år du tittar på leder bilkörning till tusentals fler dödsfall än parasailing.

Vandring

Funderar du på att ta en vandring nästa helg? Även om du inte planerar att utforska det dödsladdade Mount Everest, kan vandring fortfarande vara riskabelt. Denna artikel från 2020 från Insider säger att varje år kräver Grand Canyon 12 liv. I Australien har Diamond Bay Reserve lett till två dödsfall bara på sex månader. Och om Mount Everest. Det beror på mer än 300 dödsfall.

  Hur man kontrollerar motortimmar på en basbåt

Insider rapporterade en statistik från National Park Service som citerar att 160 människor kommer att dö i en nationalpark årligen. För varje miljon besökare är det 0,57 dödsfall, så det är inte superrisk. Ändå leder ett besök i en nationalpark till fler dödsfall än parasailing.

Om du undrar hur människor dör när de vandrar, så är det på alla möjliga sätt. Vissa vandrare bestämmer sig för att ta en selfie på toppen och kasta sig ihjäl. Andra går vilse och desorienterade och svälter. Vissa människor halkar i en brant sluttning.

Åker i berg-och-dalbana

Berg-och dalbanor är hjärtklappande, häpnadsväckande spänning, det kan ingen förneka. Även om du sitter fast ordentligt, har du någonsin undrat över risken för en olycka när du åker din favorit-dalbana? Det kan och händer hela tiden.

Global Association for the Attractions Industry eller IAAPA publicerar en Ride Safety Report ungefär varje år, med de senaste uppgifterna från 2018. I deras Skadeundersökning för nöjescykler på fast platsrapporterade de att 2018 var årliga åkrelaterade skador 1 256 av 3,7 miljoner deltagare.

Hur är det med dödsfall i berg-och dalbana? Mellan 1987 och 2000 dog 4,5 personer i berg-och dalbanor, men mellan 1990 och 2004 gjorde 52 personer det. Det gör fortfarande att åka bergochdalbana till en större risk än parasailing.

Åker motorcykel

Du vet nu att bil- eller lastbilskörning utgör en större risk än parasailing, men vad sägs om att ta en lugn tur på din motorcykel? Det är nästan lika farligt!

De Insurance Information Institute eller III säger att 4 594 personer dog i motorcykelolyckor 2014. 2015 var det 5 029 motorcykelförare, 2016 var det 5 337 förare och 2017 var det 5 172 motorcyklister. III säger att det är en dödlighet på 59,34 per 100 000 motorcyklister enligt de senaste uppgifterna.

Problemet här kan vara bristen på att bära hjälmar. Redan år 2000, uppger III att 71 procent av motorcyklisterna rapporterade att de hade hjälm. Den siffran sjönk brant 2005 när bara 48 procent brydde sig om den livräddande huvudbonaden.

Lyckligtvis är siffrorna uppe igen 2019, med 71 procent av motorcyklisterna som åtar sig att bära hjälm igen. Ändå borde den siffran vara 100 procent!

Bergsklättring

Kanske istället för att vandra uppför bergssidorna, föredrar du att skala dem istället. Det borde inte komma som en överraskning att bergsklättring är mer riskabelt än parasailing. I en rapport från januari 2020 från International Journal of Environmental Research and Public Health, avslöjade uppgifterna att dödligheten vid bergsklättring är allt från under 1 procent till 41 procent. Rapporten fortsätter med att säga att is och fall är de två främsta orsakerna till dödsfall i bergsklättring.

  Hur djupt ska du trolla för Kokanee?

Ta en kryssning

Kanske tycker du om mer avkopplande typer av aktiviteter som att lämna alla dina problem bakom dig och ta en kryssning. Visst är det säkrare än parasailing, eller hur? Faktiskt fel.

En webbplats som på lämpligt sätt kallas Kryssningsfartygs död loggar all statistik relaterade till dödsfall på dessa resesemestrar. Här är deras arkiv för 2019, av vilka det finns nio rapporterade dödsfall bara på första sidan med resultat. Om du fortsätter går siffrorna bara ihop.

Vi exkluderar 2020-data i det här fallet på grund av den höga frekvensen av covid-19-utbrott och möjligen relaterade dödsfall på kryssningsfartyg. Ändå skramlar även 2019 års siffror. Cruise Ship Deaths kategoriserar till och med dödsfallen genom förlisningar, bränder, drunkningar, katastrofer, överdoser, försvinnanden, hamndödsfall, sjukdomar, olycksfall, naturliga dödsfall, självmord, mord och människor överbord. Jaha.

Att äga en pistol

Vissa risker är hembundna, som att äga ett vapen. De Centers for Disease Control and Prevention eller CDC har ett interaktivt diagram som visar dödsfall i vapen i USA för 2018. Här är en lista över delstaterna med flest dödsfall i vapen:

 • Texas – 3 552 dödsfall
 • Arkansas – 3 040 dödsfall
 • Florida – 2 902 dödsfall
 • Georgien – 1 680 dödsfall
 • Pennsylvania – 1 654 dödsfall
 • Ohio – 1 555 dödsfall
 • North Carolina – 1 416 dödsfall
 • Illinois – 1 382 dödsfall
 • Michigan – 1 310 dödsfall
 • Tennessee – 1 228 dödsfall
 • Arizona – 1 147 dödsfall
 • Virginia – 1 035 dödsfall

Även om man tittar på delstaten med det minsta antalet rapporterade dödsfall under 2018 – Rhode Island med 37 dödsfall – är pistoldöd i den delstaten bara under det året fortfarande högre än parasailing-incidenter mellan 2009 och 2014.

Fallskärmshoppning

Okej ja, när du parasailar är du på himlen ungefär som du skulle vara när du hoppar fallskärm, men du är inte alls lika hög. Vid parasailing stiger du mellan 250 och 500 fot, och kom ihåg att du har vatten under dig. Om du hoppar fallskärm hoppar du från 18 000 fot utan någonting under dig än den kalla, hårda marken.

Detta Hur saker fungerar guide uppger att 19 personer dog i fallskärmshoppning 2012 i USA. Av varje 100 000 hopp omkom bara en person, men det gör ändå denna aktivitet farligare än parasailing.

Använda en hiss

Åker du ofta hiss? Kanske är det hur du kommer till ditt kontor på fjärde våningen. Även om alla alltid tror att det värsta som kan hända i en hiss är att fastna, men vissa människor dör i hissar.

  13 perfekta pulkaplatser nära Big Bear

CDC och National Institute for Occupational Safety and Health eller NIOSH publicerade en rapport från 2006 som granskade hissincident och dödsfrekvens. Enligt den rapporten kommer 17 000 människor i USA varje år att tåla hissrelaterade skador och 30 personer kommer att dö. Det gör en vardaglig sak som att åka hiss farligare än parasailing.

Om du undrar hur du kan dö i en hiss, är det inte nödvändigtvis människor som åker hiss som är i riskzonen, utan snarare de vars jobb det är att underhålla hissen. Reparation och installation av hissar leder till cirka 14 av de rapporterade dödsfallen varje år. Oavsett om det är människor som faller i hisschaktet eller till och med skärs av mellan rörliga delar (förlåt, men det händer), kan hissdödsfall vara hemska.

Dykning

Om du tar dig till havet kan du vara säkrare än när du kör på vägen, men inte så mycket säkrare. Parasailing över havet är en bättre insats än att vara i det, särskilt om du gillar dykning. Från kommersiella dyk till vetenskapliga och rekreationsdyk, att ha redan existerande hälsoproblem, uppleva dåliga förhållanden, fastna i något eller att utrustningen inte fungerar är de främsta orsakerna till dödsfall i dykning.

De Divers Alert Network America eller DAN spårar scuba-relaterade dödsfall. Enligt deras statistik dör 16,4 av dem för varje 100 000 personer som dyker per år. Det är inte ett högt antal dödsfall alls, men det är ändå värre än antalet rapporterade parasailing-incidenter.

Detta 2015 data från Dykmedicin för dykare listar orsakerna till scuba dödsfall enligt följande:

 • Att väga ner sig med tunga föremål som ett viktbälte – 90 procent
 • Dyka ensam eller gå vilse – 86 procent
 • Underlåtenhet att använda flytkompensatorn – 50 procent
 • Ytdödsfall – 50 procent
 • Ytsvårigheter – 25 procent
 • Medicinska problem som borde ha hindrat dem från att dyka – 10 procent
 • Tränar fortfarande för att dyka vid dödstillfället – 10 procent
 • Grottdykning – 5 procent
 • Rädda andra dykare – 1 procent

Slutgiltiga tankar

Om du har velat åka parasailing men hållit ut för att det verkar riskabelt, hoppas vi att den här artikeln bevisar att det finns mycket farligare saker där ute. Det är inte för att skrämma dig till att avbryta dessa aktiviteter, utan snarare för att informera dig så att du kan fatta välgrundade beslut om hur du lever ditt liv. Med lite tur inkluderar det parasailing!