10 exempel på campingyxor (vad de väger och vad de kostar)

Om du har campat mycket tidigare vet du redan att många campingplatser säljer färdighuggen ved. Så du kanske tror att du inte behöver köpa en yxa eller ta med den på en campingtur.

Det kan dock finnas tillfällen då ved inte är tillgänglig, som att campa i utelandet. För att inte tala om, det finns många fler användningsområden för en campingyxa än att bara klyva ved.

Så hur mycket kostar och väger campingyxor?

Medelvikten för en campingplats yxa är 2 pund till 2,5 pund. Vikten kan variera från 1 pund till 5 pund, beroende på de specifika uppgifterna yxa är avsedd för, liksom materialen i yxa. Den genomsnittliga kostnaden för en camping av god kvalitet yxa kostar $ 40. Detta kommer också att variera beroende på avsedda uppgifter och material. Priserna kan variera från mindre än $10 till flera hundra dollar.

Så låt oss titta på några axlar för att se vad de kan användas till. Om du är orolig för vikten kommer vi att undersöka hur mycket yxor väger och se om det finns några lättviktsalternativ där ute. Priset är också ett problem när du investerar i campingutrustning, så att veta hur mycket du ska spendera hjälper dig att fatta det bästa beslutet för dina behov.

Vad används en campingyxa till?

När du tänker på en yxa, kanske du tänker på en skogshuggare som använder en yxa med ett långt träskaft för att klyva enorma stockar. Medan de flesta yxor är designade för att hugga ved, har de många andra användningsområden.

En yxa är mycket användbar för att rensa borste, tillsammans med nedfallna grenar och mindre träd. Även om du inte planerar att använda veden till ved, kan du behöva rensa ett område eller hjälpa till att ta bort pinnar och grenar från en stig.

Även om du inte hugger stora stockar, kanske du ändå vill hugga bitar av död ved i mindre bitar för att göra tändning eller tändning. Vissa yxor har också ett hammarhuvud som kan användas för att slå tältstänger eller till och med hamra spikar.

Yxor med vass hack på ryggen är också effektiva för att gräva eller bryta is. Vissa yxor designade för camping har till och med ett hack för att dra upp pinnarna när det är dags att demontera ditt tält.

Campingyxor är också bra för att utföra uppgifter runt din campingplats. Det vassa bladet kan användas som ett alternativ till en kniv för att skära av snöre, skära pinnar för att steka marshmallows eller förbereda mat. Det är också bra att ha i nödfall om något behöver släppas snabbt.

  Wild Van Campground i PA Wilds - Hammersley Wild Area

Vad är skillnaden mellan en yxa och en yxa?

När du letade efter en campingyxa kan du ha stött på yxor som är väldigt lika. Men vad är skillnaden?

Yxor är vanligtvis något mindre än en yxa och har ett längre skaft. En yxa är mer kompakt och kan vanligtvis hanteras med en hand.

Yxor kräver ett längre skaft och metallhuvudet kan vara större eller tyngre för extra hävstång och kraft vid huggning av stora stockar.

Exempel på campingyxa kostnader och vikter?

Det finns ett brett utbud av yxor i alla prisklasser. Oavsett din budget kan du hitta en campingyxa som är prisvärd och kan tillgodose de flesta av dina behov.

Vikt kommer också att spela en stor roll, speciellt om du backpackar. Beroende på vem som ska använda yxan vill du att den ska vara tillräckligt lätt för att hantera säkert.

En av de bästa axlarna i den nedre delen av prisspektrumet är Coleman camp yxa som säljs för mindre än $ 20. Den är gjord för camping och har ett starkt handtag, smidet stålhuvud och halkfritt gummigrepp.

Denna yxa är också ett av de mest kompakta och lätta alternativen. Den väger 1,81 pund och har en total längd på 14 tum.

Ett annat alternativ för mindre än $20 är MTech USA Camping Axe som mäter 11 tum totalt och har ett blad i rostfritt stål. Gummihandtaget ger ett starkt grepp och är lätt och bärbar.

Även om du kanske kan hitta en campingyxa som är ännu billigare, se till att kvaliteten inte har äventyrats för att möjliggöra en lägre kostnad. En yxa av låg kvalitet kanske inte är hållbar och bladet kan vara matt, vilket kan orsaka skador eftersom extra kraft krävs för att skära effektivt.

Det finns många campingyxor av hög kvalitet som kostar mer än $20 men mindre än $40. De flesta kostar runt $35 och är gjorda av kraftiga material och kan ha ytterligare funktioner.

De Gerber Gator Combo Axe II är ett bra exempel och har ett glasfyllt nylonhandtag, ett smidd stålhuvud och en såg som hålls magnetiskt i handtaget. Handtaget är tillräckligt säkert för att användas i alla väder och sågen kan användas för att kapa grenar.

Denna yxa väger 26 gram och den totala längden är drygt 15,5 tum. Sågen tillför ytterligare 2,4 gram för en totalvikt på 28,4 gram, vilket ändå gör den ganska lätt.

  Hur får man bort den ruttna lukten ur en husbilsfrys?

En av de mer prisvärda axlarna i denna prisklass är Marbles Camp Axe det är lite över $30. Den har ett 14-tums långt handtag och är ganska lätt, vilket gör den perfekt för camping. Med endast 7 gram är det en av de lättare yxorna som finns.

Vår favorit yxa är Estwing. Den erbjuder den perfekta balansen mellan pris och kvalitet.

De Estwing Sportsmans yxa är gjord av smidd stål i ett stycke för extra hållbarhet. Detta gör också att de håller mycket längre och du får mer valuta för pengarna. En nylonslida skyddar bladet från att bli trubbigt och förhindrar skärsår och skador. Den väger knappt 2 pund vid 1,91 pund, och handtaget är 14 tum.

från Schrade Rostfri liten yxa är bra för campare. Bladet är tillverkat av titanbelagt rostfritt stål och levereras med ett bälte och fodral för enkel åtkomst. Den väger 1 pund 6,4 uns och är prisvärd för mindre än $40.

När du väl kommit förbi prisnivån på $40 kan du hitta fler axlar runt $45 och uppåt. Ett högre pris behöver inte alltid gå hand i hand med en lägre vikt.

Vanligtvis görs dyrare campingyxor med mer omsorg och uppmärksamhet på detaljer. De kan vara smidda i ett stycke för att förhindra att handtaget och huvudet lossnar, vilket kan vara farligt.

De Estwing Special Edition Sportsman’s Axe är något dyrare än sin motsvarighet utan specialutgåva på drygt 45 dollar och är mycket välgjord. Som de flesta högkvalitativa yxor är den smidd av ett stycke stål. Den är slipad och polerad för hand och härdad för styrka.

Det lackerade lädergreppet ser till att det inte glider under användning och det kommer även med en nylonslida. Den väger 7 uns, och även om du kan hitta samma hantverk för mindre, kan de som vill uppgradera till något mer unikt välja denna yxa.

Yxor gjorda för att klyva ved kommer mer att likna den typiska yxan de flesta tänker på. Dessa yxor är också mycket dyrare och väger lite mer än de mindre campingyxorna.

Priserna för dessa är långt över $100, med de flesta kostar över $150 och några närmare $200 eller ännu mer.

En av mellanklassens axlar i denna prisklass är Hults Bruk Aneby medelstor yxa som kostar strax under $150. Den har ett längre handtag på 20 tum, men är fortfarande relativt lätt på 2,75 pund.

  Exploderar propantankar när du campar?

Bladet är tillverkat av svenskt stål och handtaget är av hickoryträ. För sin storlek är den ganska stark och ger mycket hävstång, vilket gör att den kan användas med en eller båda händerna.

De Gransfors Bruks Småskogsyxa kostar nästan $180 och är perfekt för att beskära, fälla träd, klyva pinnar och såga ved. Den har ett 19-tums handtag och väger 2,2 pund, vilket gör den betydligt större än de mindre, mer prisvärda campingyxorna.

Även om den här typen av yxa säkert kan tas med på camping, är den bäst att använda för bilcamping eftersom den är tung och tar upp mycket plats. Bladet är otroligt vasst och läderslidan ger skydd mot skador.

De som behöver en tung klyvyxa kommer att uppskatta Gransfors Bruk stor klyvyxa som är mycket större. Den kostar nästan $200 och har en total längd på 27,5 tum och en totalvikt på 5 pund.

Den kan användas effektivt för att klyva många typer av ved och har ett tunt blad för enkel kapning i veden. Den bredare delen av huvudet trycker sedan isär träet för att dela det i mindre bitar.

Slutsats

De flesta campingyxor väger mellan 1 och 5 pund och priset kan variera från mindre än $ 20 till $ 200. Längden på handtaget, storleken på yxhuvudet och kvaliteten på materialen kan alla bidra till både priset och vikten .

Du behöver inte en stor klyvyxa för de flesta campingresor. Mindre, mer prisvärda alternativ bör uppfylla alla dina behov utan att bryta banken.

Om du inte är säker på hur ofta du kommer att använda yxan på en campingresa, börja med att köpa något billigare, i prisklassen $20-$40. Detta kommer att ge dig en bra produkt att använda när du räknar ut hur mycket användningen du kommer att göra av det.

För backpackers som behöver bära en yxa kommer vikten att vara den viktigaste faktorn tillsammans med kvalitet. Du kan behöva betala lite mer för tunga material som också är lätta. Annars borde en vanlig campingyxa räcka för de flesta traditionella campare.

Fler artiklar du kommer att älska.

De bästa ultralätta camping- och backpackerssängarna för dig

25 tips för att campa i regnet (så att du håller dig torr och varm)

35 tips för att göra camping enklare (mat, belysning och hygientips)

25 sparsamma campingidéer (spara pengar och tid)